Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Suh in zamasen nos

Suh in zamasen nos

Pozdravljeni. Prosila bi vas za nasvet in razlago izvida:
V nosu je sluznica hiperemicna. Naredimo fibernasoskopijo. Vidna je spina septuma na desni strani. Desni nosni hodnik je slabse prehoden. Nosne skoljke zadebeljene. Na levi strani je nosni hodnik bolje prehoden.
Dobila sm Flixonase prsilo, po porodu pa naj bi se znova oglasila glede operacije nosnega pretina. Ker tezave z nosom niso ponehale niti po porodu, sem sla nazaj. Zdravnica me je pregledala, tokrat brez endoskopa in mi znova predpisala Flixonase, ceprav sem ji povedala, da mi zdravilo ne pomaga. O dogovorjeni operaciji pa ne duha ne sluha vec. Nos imam ze nekaj let zamasen in sem ze cisto obupana, sicer me je strah posega, vendar če bi mi pomagalo, da bi nos postal prehodnejsi, sem pripravljena prestati tudi to. Sicer sem astmatik in me nenehno rahlo dusi, saturacijo si doma sproti merim, in se gible med 94-99% Opravila sem tudi kozne alergijske teste pri pulmologu, ki pa so bili negativni, tako da ne razumem od kod izvirajo tezave z nosom. Vem, da me boste karali zaradi operila, cez dan se trudim nekako zamotiti, ponoci pa se vsako noc prebujam, zaradi suhega in zamasenega nosa. Nosne hodnike redno vlazim s fiziolosko raztopino veckrat na dan. Ali bi bilo smiselno iti samoplacnisko na pregled orl? Menite, da bi bilo potrebno dati kaj ucinkovitejsega od Flixonase. Imela sem ze Dimisto, Nasonex in se mi zdi, da po vec letih spricanja teh prsil ni efekta. Po neprespanih noceh mi zavre in se v obupu zatecem k Septanazalu ali Operilu, da dobim vsaj nekaj ur spanca cez noc.

Spoštovani,

kadar po različnih zdravilih (nosnih kortikosteroidih) dihanje skozi nos še ni zadovoljivo, lahko tudi kirurško izboljšamo prehodnost nosu.
Vzroki neprehodnosti nosu so
– hormoni med nosečnostjo ali zaradi oralne kontracepcije
-medikamentozni rinitis zaradi zlorabe dekongestivnih kapljic
– anatomska deformacija . spina pretina desno
– morda lokalni alergijski rinitis (pri tem so kožni testi negativni).

Spina septuma – špica na nosnem pretinu je anatomska sprememba, ki povzroča na tem mestu še bolj nabreklo sliznico, vrtinčenje zraka, lahko je vzrok obrazni bolečini oz, glavobolu.

Pri vas je smiselna operacija – endoskopska odstranitev spine pretina in zmanjšanje spodnjih nosnih školjk z radiofrekvenco ali koblacijo. Za vrsto anestezije se dogovorite pri ORL specialistu. Pred operacijo morate vsaj cca 1 mesec prej popolnoma opustiti dekongestivne kapljice.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close