Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Suh in dražeč kašelj, ki ne neha

Suh in dražeč kašelj, ki ne neha

Spoštovani!
Na vas se obračam, ker imam že dalj časa trajajoče težave s kašljem. Začelo se je že lani novembra. Kašelj je suh, dražeč, izkašljam nič. Težave so najhujše ponoči in kašelj mi je tudi uničil spanec. Zdravnica mi je dala kapsule Folkodin, ki so sicer nekaj časa pomagale. Trpim tudi zaradi alergije in jemljem Telfast in Aerius. Alergija je pri meni neznanega izvora. Kašelj me napada tudi čez dan in zaradi tega imam tudi rahlo vneto grlo. Dobila sem napotnico za otorinolaringologa, vendar sem dobila datum šele čez 7 mesecev.
Stara sem 59 let. Pomagam si tudi s tem, da grgram žajbelj. Kako naj si še pomagam? Mi svetujete kakšen sirup, inhalacije? Je za vse kriva alergija? Tablete pijem vsak dan.
Za vaš odgovor – najlepša hvala!

Spoštovani,

večmesečni kašelj je lahko znak
– astme ali kroničneg bronhitisa (KOPB)
– pljučnega tumorja
– tuberkuloze
– refluksa želodčne ksiline zaradi kroničnega gastritisa ali redkeje želodčnega tumorja
– kroničnega rinosinuzitisa in faringitisa.

Če gre za refluks kisline, bo pomagalo zdravljenje z inhibitorjem protonske črpalke 1x 40 mg na dan (tudi brez recepta) in ukrepi za zmanjšanje refluksa.

Kot vidite, so diagnoze v zvezi s pljuči veliko bolj resne in nevarne. Na ORl pregled lahko mirno počakate. Priporočam torej čim prej pregled pri pulmologu in pri gastroenterologu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close