Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija subfebrilne temperature

subfebrilne temperature

Pozdravljeni!

Ker ne vem več na koga naj se obrnem, pišem še vam. Že 3 mesece imam s. tem. Imam jih vsak dan preko dneva (pada in narašča). Naraste največ do 37,3 stopinje, potem pade.

Imela sem že naslednje preiskave:
– splošna krvna slika ok
– ščitnica ok
– urin ok
– na infekcijski vse ok (kri, neki virusi, klamidija, toxoplazmoza…)
– klamidija negativno
– UZ ginekološki ok
– ortopan in zob. pregled ok

Sicer se počutim normalno. Nič me ne boli. Preden se je to začelo že kakšno leto nisem bila bolna. Drugih znakov nimam…

Sicer se tudi psihično počutim uredu (sem se kdaj slabo, pa nisem imela nobenih takšnih težav).

Ali bi bilo možno, da se na ta način kaže alergija na kaj? do sedaj alergij nisem imela.

Hvala lepa!

Če opravimo vse preiskave in so te v mejah normalnega, torej ne najdemo nič, kar bi bilo narobe, potem tako temperaturo imenujemo FUO (febris unknown origin- temperatura neznanega izvora).
Ker je pri vas temperatura nizka, nekaj nad 37, ji rečemo subfebrilna (po domače “podtemperatura”). Velikokrat pride do tega tudi po prebolelih infektih, zlasti po virozah in jo lahko opazujemo tudi še kakšen mesec po preboleli virozi (ker pride do prehodne “okvare našega termostata v možganih”).
Načeloma je ta temperatura še normalna, saj je meja normalne in povišane temperature postavljena umetno (dogovorjena).
Velja tudi, da je najtežje ugotavljati vzrok te temperature ravno pri takih nizkih odstopanjih, ker na tako mali dvig lahko vplivajo čisto normalni dejavniki. Zato naj bi jo tudi merili v “bazalnih pogojih”. Torej: 2 uri pred meritvijo NIČ JESTI (ker se hrana pri prebavljanju pretvarja v toplotno energijo), vsaj 15 minut pred meritvijo POPOLNO MIROVANJE (gibanje tudi ustvarja toplotno energijo), v času ovulacije je temperatura prav tako povišana ravno na pribl. 37-37,3 ali 37,4. V času zelo zgodnje nosečnosti je lahko temp. tudi taka. Torej veliko dejavnikov vpliva na te male dvige, skoraj vsi pa so nebolezenski.
Vedno pa potem še preverjamo, a je vse v redu. Npr. po dveh tednih ali 1 mesecu, če je prišlo do kakšnih sprememb ali pa je temperatura sama padla.
Če je pri vas vse v redu (na kar kažejo izvidi), potem si merite temperaturo še v opisanih bazalnih pogojih (mirovanje, 2 uri brez hrane, ne v času ovulacije), Če v npr. 2 tednih ne pade, se še enkrat pokažite svojemu zdravniku.
Upajmo na vse najboljše.
lp
Tanč

To je samo nasvet.

Hvala lepa!

Noseča nisem, temperature imam že 3 mesece in k zdravniku hodim že dva meseca. V tem času se ni ugotovilo nič, ni se ne izboljšalo, ne poslabšalo…

Kri so mi vzeli že večkrat, pa je uredu.

Bom pa poskusila to z mirovanjem in hranjenjem.

Lep pozdrav.

Jaz imam take temperature že 15 let, le da se dvigne do 37,7. V začetku pa je bilo približno, kot pri vas. Vzroke so ugotavljali tudi v bolnišnici in niso odkrili nič. Počasi pa so se povišani temperaturi pridružili znaki alergije – koprivnice… dušenje…. in od tedaj jih povezujejo z alergijami tudi zato, ker mi po antihistaminikih temperatura za kakšne 3 ure pade na 36,8.

Tudi jaz sem imela lep čas takšno temperaturo. Opravila sem vrsto preiskav, pa je bilo vse b.p., zato se nisem več obremenjevala s tem. Nek zdravstveni tehnik se je tudi zafrkaval, da imam “termostat pokvarjen”.
Zanimivo je, da sem imela te težave pred leti in ravno v tistem obdobju, ko sem imela tudi občasne težave s kihanjem in smrkanjem skozi celo leto (hišni, cvetni prah), ki so z leti izzvenele. Zdravnica mi je predpisala Claritine, diagnoza je bila kronični rinitis, nihče pa ni rekel, da sem alergik.
Na vse skupaj sem že pozabila.
Da sem alergik, smo ugotovili šele zdaj, ko so se težave ponovile. In zdaj vemo, od kod otroku alergija (očitno je podedoval nagnjenost k alergijam po meni).
Tanč, so v medicinskih krogih to že povezovali z alergijami (subfebrilne temperature namreč)?
Lp

Ja, takole: pri otrocih se zgodi in sem že videla, da se ob izbruhu urtikarije temp. dvigne tudi do 38, ker pride v krvi do sproščanja snovi, ki tudi dvigujejo temperaturo, poleg tega da so odgovorne za alergične pojave.
Tako čisto logično je to, kar pravite, možno. Saj se tudi pri senenem nahodu npr. počasi sproščajo te iste snovi. Nisem zasledila nikjer tega podatka ali pa nisem bila na to pozorna. Bom preverila. Ampak res je zelo logično.

lp
Tanč

Dopoldne sem iskala po med.spletnih virih, nisem našla kakšne uporabne informacije, kvečjemu, da se pri anafilaktičnem šoku (ampak to je res nujno, življenje ogrožujoče stanje alergičnega šoka) temp. zniža-ker je to pač šoK.
To nič ne pomeni za vaše vprašanje. Bom iskala dalje.

New Report

Close