študij prava …izkušnje???
Tole si preberite, preden se na pravo vpišete:
Vsak ima svoje izkušnje. Osebno sem brez kakršnih koli vez dobil delo v odvetniški pisarni v Ljubljani. Potrebno je pač pokazati nekaj samoiniciative in želje, tako med študijem kot po njem z opravljeno diplomo. Sam sem imel povprečje 8, sem pa eno leto študija in prakso po diplomi opravil v dveh najpomembnejših evropskih mestih (vse v okviru ERASMUS, tako da razne “starši so ti plačali” izgovori odpadejo). Tudi po opravljeni diplomi nikakor nisem čakal, da me pokličejo z zavoda ampak sem poslal ogromno prošenj samoiniciativno. Na koncu sem imel kar nekaj izbire po glede morebitne zaposlitve. Bodite pridni in pokažite voljo za delo oz. zaposlitev. Samo povprečje je precej nepomembno (nikoli me nihče na intervjuju ni povprašal po višini ocen), kar šteje je življenjepis in sama predstavitev. Na trgu je poplava pravnikov in verjetno vas ne bo nihče zaposlil, če imate po koncu študija za pokazati samo solidno povprečje brez kakršnih koli delovnih izkušenj, praks, tekmovanj… Nihče vas tudi ne bo klical na dom če bi slučajno prišli delat. Zavedati se morate, da se na objavljene razpise prijavlja po desetine, celo stotine kandidatov. Velika možnost je, da ne boste vi tisti, ki ste izbrani, še posebej če nimate na življenjepisu pokazati nič posebnega. Nikomur ne morete zameriti, da vas ni zaposlil, ker razen povprečja 7,6 in opravljeno diplomo PF nimate pokazati nič drugega.
Ne vem, koliko rednih, izrednih vpisujejo in koliko vas diplomira na leto, ampak menda nočeš trdit, da je za čisto vse študente do zadnjega možnost izmenjave, dela na pravnem področju že med študijem in 50 solidnih delovnih mest na leto?
Takšni zamegljeni polresnični odgovori na netu, ki itak vse prenese, me res zmotijo. Nisem pravnica, delam pa na področju, kjer se je tudi težko uveljaviti in dobiti delo (ne službe, pač pa delo), pa si niti v sanjah ne pripisujem nekih zaslug, ker se dobro zavedam, da sem imela predvsem veliko srečo. Okej, ne delam slabo, ampak to mi ne bi čisto nič pomagalo, če ne bi imela tudi velike sreče.
Ne, dela ni za vse, niti ni moj odgovor namenjen posploševanju. Namenjen je temu, da delim svoje izkušnje kako mi je uspelo priti do službe in dam nasvet študentom, ki jih ta študij zanima. Če se odločiš za študij prava, ekonomije, FDV se moraš pač zavedati, da brez dodane vrednosti ne bo službe. Noben nas ni silil da izberemo poklic, ki smo si ga. Potrebno se je pač zavedati, da je konkurenca huda in če boš zgolj opravil izpite pač ne bo dovolj in si si očitno izbral napačen študij. Jaz sem samo napisal svojo izkušnjo. Če ne izkoristiš možnosti, ki ti jih ponuja fakulteta, država, študij in svojemu znanju nisi pripravljen dodati nič potem tudi ne pričakuj nič.
Seveda potrebuješ tudi srečo in naključje, a z dobrimi življenskimi izkušnjami in dobrim življenjepisom je potrebuješ toliko manj.
Kvaliteta je na študiju prava izjemno padla, ampak to ne pomeni, da nimamo precej dobrih in celo odličnih pravnikov. Mene najbolj skrbi to, ker poznam precej magistrov in celo doktorjev prava, ki si “ne znajo čevljev zavezat” (v prenesenem pomenu, seveda). Ampak takšni tepčki se najdejo v vsakem poklicu. Imamo strojne inženirje, ki se ustno ne znajo izražat. Še slabši so v pisanju.
Mislim, da bi morali zelo zaostriti pogoje za vpis na pravno fakulteto.
V Sloveniji so važne veze in poznanstva…
Vaš link
———————
Franjo Štiblar – al Capone brez razloga