Stroški za otroke
Prosim za nasvet glede mojih pravic oziroma obveznosti.
Z bivšim možem sva ob ločitvi uspela se sporazumno dogovoriti o stikih in preživnini. Imava tudi podpisan sporazum o stikih in sklepe CSD o preživnini. Od letošnje revalorizacije preživnin naprej on ne plačuje novo določeno preživnino, ampak lansko določeno. Ker gre za majhno razliko, se mi okrog tega ne da komplicirat, kregat ipd. Pomembnejši mi je mir. Predvsem tudi zato ne, ker po novem to ni več možno urejati prek CSD, ampak bi ga morala tožiti zaradi tega. Ali imam prav grede tega?
Ampak bolj me jezi nekaj. Nekajkrat mi je že omenil, uradno (od odvetnika, sodišča ali kajjazvemkako) pa ni do mene prišla še nobena zahteva – da bi mu morala predložiti seznam stroškov, ki jih imam za otroke. V nobenem sporazumu tega nimava določenega. Namiguje nekako, da bi mu morala menda vsak mesec predložiti seznam stroškov za otroke. Jaz pa nimam občutka, da bi morala to delati. Preživnino porabim za otroke, nimam nič za skrivati, ampak tudi tu hočem svoj mir. Si predstavljam, da če bi me tožil (ne vem za kaj), bi pač to pripravila. Ampak kar tako, samo za njegovo radovednost? Ali moram?
Ali kdo ve, kako je s tem? Ali res lahko zahteva od mene mesečno sezname stroškov?
Hvala in lep pozdrav.
V vašem primeru, ko je preživnina že določena, se vloži le izvršba za preživnino. To pomeni, da s tožbo uveljavljate pravico za neizplačani del preživnine – tisto razliko. Morda bi bilo smiselno, da se nabere nekaj dolga, potem pa se odločite za ta korak.
Ne poznam in nisem še slišala za primer, da bi bila žena dolžna bivšemu možu polagati račune, za kaj je porabila preživnino. V kolikor bi bili to dolžni, bi vas sodišče ali pa Center za socialno delo o tem uradno obvestil. To sta, kolikor vem, tudi edini instituciji, ki bi kaj takega lahko zahtevali, v kolikor bi imeli na sumu, da tisto “ogromno kopico denarja” trošite v druge namene.