Strošek hlajenja stanovanj za to sezono
Je kdo že kaj kalkuliral, koliko je do sedaj, torej v letošnjem letu, stalo hlajenje stanovanjskih prostorov?
Pred pričetkom poletja sem na klimo priklopil števec porabljene el. energije. Do sedaj se je vsega skupaj nabralo za 12 € porabljene elektrike. Hladimo štiri prostore, na znosnih 25 do 26°C.
Ima še kdo kakšen uporaben podatek, pač za primerjavo?
Jaz pa tega enostavno ne verjamem več. Vsi govorite, kako klima malo porabi, ko pa gledam te klime po blokih, pa so vse v mirovanju. V takšni vročini jih ne uporabljate. Zakaj ne, če je vse skupaj praktično zastonj?[/quote]
Mi jo uporabljamo. V tej vrocini dela 24 ur na dan, tudi ponoci, drugace pa tam od ene 13 do 20. Glede na stevec sem preracunavala, da bo strosek cca 20-25€. Glede na to, da v najvecji zimi placamo gretje 60-70€, se mi strosek klime ne zdi visok.
Jaz pa tega enostavno ne verjamem več. Vsi govorite, kako klima malo porabi, ko pa gledam te klime po blokih, pa so vse v mirovanju. V takšni vročini jih ne uporabljate. Zakaj ne, če je vse skupaj praktično zastonj?[/quote]
uuuuu, ti imaš pa čas in voljo…da gledaš klime ali mirujejo ali ne, hahaha, kaj takega pa še ne:)))
Sodobne inverter klime so v resnici zelo šparovne. Potem, ko znižajo temperaturo v prostoru, jo le še vzdržujejo. In za vzdrževanje temperature gre tam do 300 Wattov elektrike. Zato je smiselno, da klima obratuje čim več časa skupaj in se ne ugaša.
Starejše klime, navadnega tipa, tiste znajo pa kar konkretno dvignit mesečno porabo. Ampak, spet to ni tolikšen strošek, kolikor imaš znosnejše življenje.
http://vitanest.porabimanj.si/hlajenje/znacilnosti/0/my/0
tle si lahk zračunaš, kokl prišpraraš, oz kolk te klima stane če te res zanima