Najdi forum

Najprej bi pohvalila vas forum, ki je odlicen.
Imam problem ki ga sama ne morem resiti. Noseca sem devet tednov. Nosecnost je do sedaj brez zapletov. Nimam prehudih slabosti, le obcasno utrujenost me daje. Pred petimi leti sem imela v tretjem mesecu spontani splav. Muci me pa naslednje: zelo velikokrat me napade stres. Srce mi zacne divje utripati, boli me v predelu srca in kar naprej mi gre na jok. Vcasih bi se non-stop jokala. Vsi okrog mene mi gredo na zivce. Popolnona nic mi ne pase, ce ni po moje.Pred nosecnostjo se mi to ni dogajalo, sedaj pa je to postalo grozno. Rada bi sama sebe pomirila, vendar ne morem. Ne vem vec kaj naj naredim. Vem da je to za otroka slabo, vendar ne morem pomagati. Prosim svetujte mi kaj naj naredim, saj tako ne gre vec naprej.

Draga Nena,

za začetek svoje težave zaupajte osebnemu zdravniku, ki vas bo verjetno poslal na osnovne preglede ščitničnih hormonov in morda tudi k internistu za pregled srca. Če bo vse v redu, vam svetujem obisk pri kliničnem psihologu, ki je usposobljen za pogovor in ustrezno svetovanje v primeru čustvene labilnosti in morebiti poglobljene žalosti, ki se v nosečnosti, med porodom in po porodu lahko stopnjuje tako, da je potrebno zdravljenje. Le-to je običajno zelo uspešno, če se ga lotimo dovolj zgodaj. Ne sramujte se svojih “izpadov”, ker niso “vaša krivda”. Nosečnost s svojimi spremembami, življenje pa s svojimi zahtevami prav lahko spravijo nosečnico v “stres”, kakor to imenujete.

Najprej se vam prav lepo zahvaljujem za odgovor.Zanima me se naslednje.Koliko vse to skoduje otroku? Ali je dobro ce tu in tam vzamem kaksno pomirjevalo?
Se enkrat hvala in lepe blizajoce praznike vam zelim.

Draga Nena,

Po 13. tednu nosečnosti pomirjevala v občasnih in nizkih odmerkih ne naredijo veliko škode, če jo sploh, vendar bi se jim izognil, če ne gre za nujno stanje nepredvidljivega, nenadnega dogodka, ki te popolnoma vrže iz tira. Sama nosečniška žalost ali “živčnost” lahko škoduje posredno, če vas v takem navalu “besa” ali kakega drugega čustva premami početi stvari, ki so nevarne ali škodljive.

New Report

Close