Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Streptokokna angina vs infekcijska mononukleoza

Streptokokna angina vs infekcijska mononukleoza

Pozdravljeni,

vem, da se je o tej temi že pisalo na forumu, ampak se mi kljub vsem odgovorom, ki sem jih prebrala, porajajo vprašanja.

Naša 5letnica je pred tednom dni zbolela za slabim počutjem, blago povišano temperaturo do nekje 38,5 stopinj, tarnala je za bolečinami v trebuhu in glavobolom, sicer je bila živahna. Ker so imeli v vrtcu že primer škrlatinke, smo ves čas opazovali žrelo, ki ni bilo nič posebej pordelo, brez oblog, enako jezik. Počutje je sicer flukturialo, tudi vročina, ampak ves čas blaga – ker je bila v nedeljo v redu, smo jo v ponedeljek poslali v vrtec, misleč, da je šlo za kako samoomejujočo hitro virozo. Še isti dan se je zgodba prejšnjega tedna ponovila: bila je nekoliko utrujena in ni želela sodelovati pri aktivnostih, ki so vključevale fizični napor, vročina 38,4,  bolečine v trebuhu. Na vratu se je popoldne pojavila solitarna, velika (vsaj 1,5 cm), boleča bezgavka, ki je vidna že brez tipanja.

Še isti dan je bila pri pediatru, strep test pozitiven, v krvi pa povišani levkociti (20), ampak zgolj na račun limfocitoze (14,6, delež limfocitov 71%) in monocitoze (1,5, delež monocitov 7,5%).

Dobila je Ospen.

Z muko ga pijeva, ampak stanje se po ponedeljkovi večerni dozi in zdaj dveh dneh ne izboljšuje. Zvečer ponovno vročina, ki jo sicer s Calpolom lahko znižujemo, ampak utrujenost praktično večja. Zdi se mi, da ima (sicer že od ponedeljka) bolj napet trebušček, poje manj kot običajno, ampak vsaj jé in pije, ter občasno toži za bolečinami v trebuhu. V spanju smrči, oblog na mandljih nima.

Moja dilema se glasi: ali ne bi imela pri streptokokni angini povišanih nevtrofilcev, ki so zdaj v mejah normale (4,4)? Kdaj lahko pričakujemo, da pade vročina pri angini po antibiotikih in kdaj vsaj postopno zmanjševanje bezgavke? Ali me lahko skrbita Kawasakijev sindrom ali celo limfom/levkemija? (Danes ima res bolj rdeče veznice in na ustnicah je imela ranice, tahikardna je; ponoči se poti). Ali je smiselno iti že jutri nazaj k pediatru ali pa morda še en (tretji) dan jemljeva atb in jo raje peljem na samoplačniški test za mononukleozo?

Vem, da je najbolj verjetni odgovor glede na okoliščine streptokokna angina, ampak ta limfocitoza me pa res hudo moti!

Najlepša hvala za odgovore!

Če je bil strep test pozitiven ob utrezni klinični sliki, okužbo vedno zdrtvimo.  Bris je edina diagnostična metoda za dokazovanje te okužbe, hemogram je manj oz. nepomemben.

Seveda pa je možno, da otrok (predvsem tisti v vrtcu) prebolevajo sočasno dve okužbi, tudi sočasnost z infekcijsko mononukleozo je zelo pogosta.

Število limocitov je pri otrocih ob okužbah (viirusnih) vedno visoko, tudi preko 75%, kar ne pomeni, da gre za drugo hudo bolezen. Ker pa kri ni bila odvzeta prve dni bolezni, kot je to razbrati iz vprašanja, se dinamika spremeni, po naravni poti padejo nevtrofilci in slika po več dneh bolezni ni več povsem merodajna.

Po uvedbi antibiotiuka mora vročina pasti v 48-72 urah, sicer svetujemo kontrolni pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close