Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Streptokok B

Streptokok B

Pozdravljena,

Zaradi lazno negativnega testa na streptokok b v 38. tednu nosecnosti ob porodu nisem prejela antibiotika. Dan pred porodom (bila sem 2 dni cez rok) pa so v porodnisnici vzeli bris za patogene bakterije, kjer naj bi se videl tudi streptokok B. Ko je bil otrok star 2 dni, so prisli rezultati, da sem pozitivna na streptokok B. Otroku so v soboto vzeli kri in brise iz usesa, popka in zrela. Kri ter brisi so bili ok, razen v zrelu se je pokazala bakterija streptokok B. Nato so ponovili bris zrela in je bil streptokok B potrjen. Otroka je sicer potrebno za dojenje buditi, prav tako med podoji zaspi, zaenkrat se redi, po mnenju zdravnice pa je videti zdrav. Zdravnica se je odlocila, da ji antibiotika ne predpise, saj ne kaze nobenih znakov bolezni.

Ker sem na temo streptokoka prebrala ogromno stvari, se sploh ne morem pomiriti, saj me je strah, da bi otrok dobil menigitis, sepso,…. glede nato da ima to bakterijo. Ali ne bi bilo boljse, da prejme preventivno antibiotik? Kaksna je praksa? Ali je nevarno ce prejme antibiotik preventivno?
Ko berem zgodbe starsev, so bili njihovi otroci popolnoma ok, potem so pa zboleli npr.: 12 dan.
Torej otrok ima bakterijo. Kaj to pomeni? Da lahko bolezen izbruhne kadarkoli v prihodnosti (npr.: ko pade imunski sistem ali pac kadarkoli)? otrok je star 7 dni. Hvala za odgovore, ampak sem resnicno prestrasena. Otroka ves cas opazujem, ponoci sploh ne spim.

Hvala za odgovore!

Lep pozdrav,

Sklepam, da je pediatrinja v porodnišnici ocenila, da novorojenček ni rizičen za okužbo s streptokokom b oz. da kolonizacije/pozitivnega brisa žrela ni potrebno zdraviti z antibiotikom. Tudi sicer je znano, da je le 30% nosečnic koloniziranih s streptokokom B in da se okužba novorojenčka lahko zgodi tudi pri negativnem testu.
Novorojenčka opazujte, povišana telesna temperatura, zavračanje hranjenja (npr. ves dan le minimalne količine), bledica, so znaki, ko morate k zdravniku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close