Stran s pijačo
Sam tudi pijem že od 14 leta, zdaj sem jih napolnil 38. Izgubil sem vse. Ženo, otroka, odlično zaposlitev, vozniško dovoljenje, nekaj prijateljev. Ne morem se zaljubiti v drugo žensko, otroka vidim le 1 x na 3 mesece. Nisem imel volje za nič. Zdaj me je zdravniški pregled za povratnike, ki ga imam, če hočem opraviti izpit za avto, prisilil, da sem zmanjšal pijačo, že več kot 2 meseca pa sem popolnoma trezen.. Začel sem teči, vsak dan prehodim- tečem od 7 – 14 km in in depresija in nemoč sta izginili. Jemljem omega 3 kapsule in b -vitamin, jem samo dobro hrano in se splača. Postajam drugačen. Čudno res. Prej so mi bili nepivci nadvse dolgočasni in iskal sem samo tipe s pir flašami, zdaj pa je obratno. Večina teh tipov s pivom mi gre na jetra, saj samo blebetajo in se pogovarjajo same neumnosti. Zgleda da te alkohol tako prikrajša in takrat ko piješ si v bistvu prevaran, saj misliš da je tebi fajn in kako fletno se je zapijati in kakšni neustrašni vragi smo mi, polni življenja in radosti, ne pa te šleve ki pijejo vodo in kavo. Alkohol človeku spretno laže in mu natika očala, ki pivca dejansko lažejo, za vsako trajno srečo pa je treba storiti kaj več, kot le nagniti kozarec. Koliko lepih juter sem se zbudil zraven najlepše ženske in prekrasnega otroka, kako me je dolgo gledala z tistimi lepimi očkami polna upanja, ko je rekla če gremo na izlet pa sem jo osorno zavrnil in se obrnil na drugo stran ter molil, da me pustita na miru in si želel samote za “kvalitetno” preživljanje mačka. Zdaj vidim, da sem nad njo izvajal vse vrste nasilja, psihično, ekonomsko, na koncu tudi fizično. Dobro da me je zapustila. Rešila je sebe in otoka. Jaz bedak pa sem se pijan hvalil da imam najboljšo babo in nasploh nastopal kot da sem na vrhu sveta. Ko bi vedel kaj me čaka. Ja, šele zdaj ko sem na dnu, po 3 letih samskega življenja in zapijanja, spolnosti zaradi mesenosti, ko sem razmišljal samo še to kako naj si sodim na neboleč način, sem se zbudil in upam da resnično uvidim lepoto treznega življenja. Preden ne probaš ne veš. Nekaj hudičevega je v alkoholu. Resnično te lahko ubije na tak ali na drugačen način. Verjetno bo trajalo več let, da vrnem dolgove in plačam kazni, verjetno bom težko ujel trezne vrstnike, vendar sem se odločil da bom živel za svojega otroka in da ga ne bo sram kakšen je njegov oče. Upam, da bo kakšnen, ki je na poti da uniči svojo družino uvidel, da se ne splača in da je treba sprejeti odgovornost zase in za ljudi ki so ti blizu.Dokler svoje možgane zalivaš občasno ali stalno z alkoholom, ne moreš spregledati drugačnih radosti, saj je tak vpliv alkohola na možgane. Če se samo spomnim vsega denarja, ki sem ga zapil in dal policajem, ter denarja, ki sem ga zapravil za lahke plehke ženske mi postane slabo, zdaj ko nimam niti prebite pare, sem bolj srečen, kot takrat ko sem pil in imel denar in “vse”, saj sem uvidel da je tudi drugačno življenje. Upam, da bom za vedno tako milsil. Ne vem zakaj so se “tam gor” odločili, da mi dajo še eno možnost, vesel sem da sem fizično zdrav kot bik, šel sem na sistematski pregled k svojemu zdravniku in ga opravil z odliko. Nobenega sledu pitja. Še sam ne morem verjeti. Običajna doza pri opijanju je bila 15 velikih piv. Včasih sem tako pil po 3 dni. Na spremembo življenskega sloga je močno vplival dogodek, ko me je čisto pijanega po 2 dneh pitja, brez spanja, v glavo udaril nek tip, padel sem vznak na glavo.. Zbudil sem se doma, ne vem kako sem prišel domov, vendar sem imel ko sem se prebudil obraz poln modric, na zadnjem delu glave pa ogromno buško. Opazil sem tudi da so me oropali. Ko sem začel piti sem imel 550 €, zbudil sem se brez denarja v denarnici, denarnica pa je še bila. To je bil sprožilec pri meni ! Čudno da nism umrl, saj me je glava precej bolela, nisem pa iskal zdr. pomoči. No v glavnem, zdrav sem kot bik, vsaj fizično in samo svojemu močnemu telesnemu ustroju se imam za zahvaliti da me alkohol ni fizično uničil. Na zunaj nisem zaznamovan, vendar sem izgubil vse, tudi dostojanstvo. Zdaj razumem tudi naslov knjige Dolga pot, ki jo je napisal pokojni Dr. Rugelj, saj pijanec dejansko uniči vse okoli sebe, predno uniči tudi svoje telo. Socialna smrt nastopi veliko prej kot fizična, tako da fantje in možje, pamet v glavo ! Ne dovolite da se boste učilli iz lastne izkušnje, v alkoholu ni nič resničnega, samo veliko laži. Vsak mora razmisliti zase kaj hoče, motivacija je pomembna, nato pa se začeti vzpenjati, korak za korakom, le daljše obdobje treznosti, dobre hrane, izdatne rekreacije pa lahko rezultira drugačen vpogled in uvid k nekaj trajnešemu in lepemu. Zavedati se je potrebno da je največ zdravje. Če si zdrav lahko vse narediš. Vem da mi bo uspelo.