strahovi glede službe
Pozdravljeni!
Upam, da pišem na pravi forum in resnično bi potrebovala vašo pomoč, čimprej.
Stara sem 32 let, diplomirana xy in imam 4 letne delovne izkušnje (v različnih službah in s tako srednješolsko kot VII. st. izobrazbe.). Prva služba, kjer sem opravila pripravništvo, sem delala v svoji stroki, a za določen čas zaradi porodniške sodelavke.
Danes sem zaposlena za ndl.č. s VII. st.iz. v drugi smeri, ki me ne veseli, vendar je dobrostoječe podjetje.
Problem se pojavi, ko se mi obeta končno služba v moji smeri, za ndl. čas seveda. To delo me zelo veseli in tam se vidim v penziji in še čez.
Pravi problem je sledeči:
v službi kjer sem sedaj, me delo ne zanima, čeprav ga opravim 101%, sodelavki me ne cenita in vse kar predlagam za dobrobit službe, se ne strinjata ali pa ignorirata. Za upseh pri delu jima ni mar, samo da oddelata svoje in gresta domov, medtem ko jaz vedno razmišljam, kako bi lahko kaj bolje naredili ipd.
Zaradi tega sem že zelo žalostna, jezna in razočarana. Počutim se popolnoma nekoristno, pa čeprav, upam si to trditi, brez mene bi naša enota zelo težko funkcionirala, pa tudi drugi sodelavci bi nas degradirali, saj šefica ne zna postaviti meja, vsem se skoraj klanja, v naši enoti pa dela paniko in komplicira tam kjer ni potrebno. Kadar je ni in je vzpostavljeno nadomeščanje, vse lepo teče in tudi pri drugih delavcih postavim meje, tako, da se držijo rokov, ure, način dela ipd.
Služba, ki me veseli in me vabi v svoje vrste, kjer sem resnično študirala to stroko iz želje in s srcem, je pa tako, da ne vem, kako bo čez 10, 20 let. Je državna institucija, vsaj to. In imam kredit, dolgoročnega. Tudi to me žre, kaj če ostanem brez zaposlitve?
Prosim svetujte mi, katere indice naj še preverim pri obeh in se potem odločim:
ostativtejslužbi-trpeti-trdenobstojslužbe
ali
itispremembamnaproti-služba zame-nevemkakobovprihodnosti ?
Lp Anamarija
Ribica, najprej postavite odgovorno in odraslo vprašanje, ker je težko brati vprašanja brez brez presledkov med besedami; že to morda daje vašo neodločnost ali neodgovornost. Ne vem, ni pomembno, želela ste odgovor, pri katerem smo se morali potruditi, da razvozljamo, kaj sploh želite, v kar sama niste niti sama prepričana.
Najprej se vprašajte, kdo spoloh ve, kako bo čez eno leto, potem se pa odločite. Za 10, 20 let v službah v naprej razmišljati, je brezsmiselno. Ker se lahko že jutri kako drugače obrne. Izkoristite, kar vam leži. In odnesite od tega vse najboljše, če menite, da ste nad vsemi in najboljša, saj imate priložnost se izkazati.
Pri odnosih je pa vedno rizik, povsod se kdo najde, kateremu ne boste vi všeč ali oni vam. To je v zakupu, kajti prijatelje si sami izbiramo, službe ali sodelavce (m/ž) pa ne.
Spoštovana Anamarija,
Iz napisanega predvidevam, da hrepeniš po samo-potrditvah.
Sama sebi želiš dokazati, da si uspešna in da to tudi drugi opazijo in ti na tak način vračajo občutek samozavesti.
Če si res sposobna tako, kot misliš, da si, ti predlagam, da greš na svoje. Da odpreš kakšen SP, kjer boš imela možnost sebi dokazovati lastne sposobnosti, pa še delala boš to, kar te veseli.
Če pa o tem ne razmišljaš, pa je bolje, da zaenkrat ostaneš tu, kjer si. Čeprav te delo ne veseli, imaš vsaj zagarantirano službo in verjetno tudi dobro plačo, če je podjetje dobro stoječe.
Če delaš v nekem drugem podjetju, torej ne v lastnem, je pač treba sprejeti dejstvo, da je tam nekdo drug avtoriteta in takšno avtoriteto je pač treba sprejeti.
Če imaš kakšne ideje za izboljšanje situacije v samem podjetju, jih verjetno lahko predstaviš direktorju…
Dejstvo je, da v življenju nikoli ni idealno. Nikdar ne bo tako, da bi bili z vsem zadovoljni.
Vsaka služba ima dobre, kot slabe plati in to je treba vzeti v zakup. Treba se je naučiti shajati tudi s tistimi, ki nam niso všeč. To naredimo tako, da odnos postane le površinski, da ne pričakujemo od nekoga nekaj, kar tisti ni sposoben..Saj drugi niso tu zato, da bodo le izpolnjevali naša pričakovanja.
Če nas služba ne veseli, lahko v prostem času počnemo nekaj, kar nam nudi zadovoljstvo in tako kompenziramo lastno nezadovoljstvo….
Tudi, če se pojavi nekje služba, za katero misliš, da bi ti bila všeč, se zavedaj, da so to le tvoje sanje, ki si jih ustvarjaš, da bi bila zadovoljna…Ampak tisto, kar bi prinesla s sabo tista “sanjska” služba, pa seveda ne poznaš…..Vendar mi verjami, da obstaja veliko možnosti, da se boš znašla s podobnimi težavami, saj bosta tvoj pogled na realnost in pričakovanja, ostala ista.
Torej…možnosti je kar nekaj. Seveda boš morala sam sprejeti odločitve in se zavedati tega, da vsaka odločitev prinese s sabo tudi posledice in tudi o teh je treba razmisliti.
Robi.
Forum je zaprt za komentiranje.