Strah – za Boštjana
Živjo,
rada bi vas vprašala za nasvet, kako se znebiti strahu oz. kako se lotiti dela na tem področju.
Namreč mene je panično strah, da me bo kdo kregal, se drl name zaradi mojih dejanj ali nedejanj. Saj vem, od kod to izvira. Moj oče je alkoholik in je tako razdražen, da če mu samo zraven pride kdorkoli, bo našel napako na njem, kako ni popoln do njega, koliko mu je dolžan… Prav grozno je biti ob njem. Stike z njim sem že zelo omejila, a še vedno je v meni ta strah, da se bojim pristopiti do kakšnega človeka, zlasti, ko koga potrebujem in sem odvisna od te osebe in si moram priznati, da rabim pomoč. Vedno si znam zelo nazorno naslikati, kakšnen bi lahko bil najslabši izid srečanja, kako bi me nadrl ali profesor na govorilnih urah, ker moram opraviti še nekaj obveznosti za nazaj, ali kako me bo nadrl lastnik stanovanja, čeprav vse redno plačujem, a je zelo odločen človek, da bodo moji gostje kritizirali, kako sem kaj skuhala (namreč moj alkoholični oče se obnaša prav tako kot dojenček in ko mu mami kaj skuha, jo nadere, kako je lahko dala v hrano npr. koruzo, ker to je pa najslabše, kar se je mogla spomniti), tako me je strah hoditi na ustne, pa tudi pisne izpite, da se enostavno ne morem soočiti z njimi in se odjavljam…
To sem že ozavestil, da je pač v moji družini toliko kritiziranja, da sem zrasla ob samih kritikah in si jih zato slikam za vsako situacijo, ki me čaka. Vendar to je treba prerasti. Kako naj se človek loti dela na sebi?
Pozdravljena,
kot si že sama prepoznala razloge za strah, je sedaj od tebe odvisno, kako se boš s temi občutki in strahovi soočala ter reagirala.
Ne glede na sam postopek ali kakršnokoli terapijo, sami odzivi in strahovi ne bodo nikoli popolnoma izginili. Zato je najbolje, da jih sprejmeš, saj so del tebe in so nastali kot obrambna reakcija na neprijetne situacije.
Zato je pomembno, da samega strahu ne potenciraš….Da v sebi ne ustvarjaš še dodatnega strahu, kot odgovor na že obstoječe strahove. Da se ne zapiraš, saj si boš le s soočanjem lahko pridobila lepše izkušnje, ki ti bodo pokazale, da v situacijah, ko nekoga rabiš, ne reagirajo vsi tako, kot je tvoj oče.
Kot je strah nastal na podlagi izkušenj, tako ga lahko zmanjšaš prav tako na podlagi novih izkušenj.
Vsako delo na sebi, pomeni delo proti sebi. Delo proti obstoječim prepričanjem, zaradi katerih smo nesrečni ali nas kakorkoli omejujejo. Zato je potreben pogum in trdna volja, da si zaupamo in verjamemo, da smo sposobni prestopiti omejitve nekih prepričanj in strahov.
Pozitivne izkušnje ti bodo vlile dodatne moči in poguma, da greš naprej po začrtani poti.
Draga prestrašena,
Živeli ste v okolju, kjer se je odraslost zlorabljala. K meni hodi kar nekaj otrok alkoholikov, žal je situacija, kjer nekdo od odraslih zlorablja alkohol pogosta v precej družinah. Vaša otroštvo ni obremenjeno samo z očetom, ki je zlorabljal alkohol ampak tudi s soodvisnostjo ostalih družinskih članov (mame in vas). O tem lahko veš izveste v moji oddaji Odvisnost v odnosih (lahko jo poslušate na tej povezavi – na dnu strani)
Če želite celostno pristopiti k delu na sebi, vam priporočam strokovno pomoč. Zakaj? Potrebujete namreč izgraditi nove referenčne točke o sebi in življenju. In to vam lahko da samo nekdo, ki je v tem dobro podkovan. Poskusite lahko tudi s kakšno skupino za samopomoč.
Veliko pa seveda lahko naredite tudi sami (idealno, če delate poleg tega tudi s terapevtom):
– Naučite se nekaj osnovnih jogijskih dihalnih tehnik (in redno izvajajte vsako jutro).
– Naučite se taoistične tehnike notranji nasmeh in 6 zdravilnih zvokov (in redno izvajajte vsako jutro).
– Naučite se nekaj energetskih telesnih vaj (in redno izvajajte vsako jutro).
– Moral bi videti vašo telesno strukturo vendar ne skoraj ne morete zgrešiti, če začnete obiskovati kakšno plesno aerobiko (Zumba, Sh’bam …) ali kakšno drugo skupinsko vadbo (npr. Qi Gong).
– Lahko začnete pisati dnevnik hvaležnosti (vsak dan napišite vsaj eno stvar za katero ste hvaležni).
– Hodite na sprehod v naravo.
– Začnite se veseliti in nagrajevati za svoje uspehe (tudi ko so čisto majhni).
– Poiščite kvalitetno družbo in se družite z optimističnimi ljudmi.
– Jejte kar se da organsko hrano vsaj 3x dnevno. Pijte dovolj tekočine.
– Naučite se reči NE (to je vaša pravica) – ta točka je težka in za njo boste verjetno že potrebovali terapevta.
Vse opisano vam bo vzbudilo pozitivne izkušnje in spremembo v delovanju telesa.
Želim vam veliko sreče. Zaslužite si jo.