Najdi forum

strah pri otroku

Pozdravljeni!

Mojega dvanajstletnega sina je zelo strah, ko je sam. Prej to ni bil takšen problem, ker je bil vedno nekdo doma in ni bil skoraj nič sam. Sedaj pa je popoldne po šoli sam doma. Sam tudi pravi, da včasih kar nekaj sliši čeprav ni nič, če slučajno kdo pozvoni na vratih je to že prava travma.
Drugi problem pa je njegova slaba koncentracija, to je opazno tudi v šoli, ko mu misli uhajajo drugam, se enostavno zasanja, je prepočasen.
Kaj naj storim, da mu pomagam?

Spoštovani!

O strahovih se v življenju veliko pogovarjamo, še več jih modruje v prazno, problema se moramo pa seveda lotiti osebno. Tudi za Vašega fanta ni lahko, vendar z majhnimi, postopnimi koraki lahko ublažite, naredite kaj sami in skupaj.

Pa poglejva: Ali se kdaj vidva sama ali se skupaj z očetom ali družina pogovarjate skupaj o tej stiski? Fant potrebuje veliko pogovora, dajmo mu možnost, da ga pove, kar ga teži, pa da je sprejet v družini, da se čuti varnega.
(Če se kdo v družini norčuje iz teh težav, ga takoj utišajmo.)

Zelo je važno, da ima zapolnjen čas. Ko je sam, naj poskrbi za domače naloge, naj poskrbi za to in ono (dolžnosti in odgovornost v družini), pelje psa na sprehod. Morda se dobita s sošolcem in skupaj naredita nalogo, da je potem več časa za igro.

Morda kakšne dejavnosti, ki jih predlaga sam, ali ga kdo kam vabi, kakšni krožki, kjer ga veseli, se čuti nagovorjenega. Seveda naj tega ne bo preveč, enkrat ali največ dvakrat tedensko bo čisto dovolj. Ko ga bo to navdušilo, prevzelo, se pozna, da bo teden drugačen. Dolžnosti so pa seveda prve.

Tudi izredne priložnosti, vabilo prijateljev, praznovanja bodo samo popestrila popoldneve. O tem bi lahko veliko razpredal. Predvsem naredite sproti načrt: stalne stvari – prosti čas in se pogovarjajte, kaj in kako bo delal, kaj želi, načrtuje. Ko bo vključen v dogajanje, bo bolj samozavesten in se ne bo zasanjal.

Če ga skrbi, kdo pozvoni pri vratih: Tudi tukaj se pogovorite, opozorite ga, da naj ne sprejema ljudi, ki jih ne pozna, ali naj jih naroči kasneje, ko ste doma.

Toliko za zdaj, si pišemo še kaj, Darko Ž.

Za Vašega fanta tudi ne bova rešila problema čez noč, t

New Report

Close