strah pred zobozdravnikom in nosečnost
Pozdravljeni!
Zaradi izredno slabih izkušenj (že od otroštva naprej) z vsemi dosedanjimi zobozdravniki imam grozen strah pred zobozdravnikom, ki se kaže že nekaj dni predno sem naročena… Zaradi tega kar odlašam z naslednjim obiskom, čeprav bi potrebovala kakšno popravilo.
Problem je sedaj še toliko večji, ker sem noseča in ker sem imela v prejšnji nosčenosti ss, se bojim da bi se zaradi stresa ob obisku zobozdravnika to ponovilo.
Zavedam se, da moram sedaj še toliko bolj skrbeti za svoje zobe, vendar me ta strah povsem ohromi… Zato sem resno razmišljala tudi o obisku zobozdravnika, ki dela z laserjem. Saj so posegi z laserjem povsem neboleči ali ne? Zanima me, kaj mi svetujete.
Hvala in lp
Pozdravljeni,
v redkih ambulantah v Sloveniji razpolagajo z laserjem za trda tkiva; torej za odstranjevanje kariesa. Naša ambulanta je ena izmed njih. Lahko vam pa povem iz izkušenj povem, da zdravljenje z laserjem ni zdravilo proti strahu pred zobozdravnikom. Pomemben je celovit pristop zobozdravnika k takšnemu pacientu. Prvo pa je vaše zaupanje in odločnost, da se boste strahu znebili in pričeli z rednimi obiski zobozdravnika.
Srečno.
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. H zobozdravniku sem hodila dokaj redno – vsak mesec, dva, dokler sem bila samoplačnica v čakanju, da pridem na vrsto na koncesijo. Sedaj pa me naroči le enkrat na leto, čeprav bi mi imel še kaj popravljati… Prav tako težko zaupaš zobozdravniku, ki trdi, da nekaj ne boli in zaradi tega ne da inekcije – potem te pa še kako boli.
Zanima me še to – zgoraj omenjeni zobozdravnik mi je kakšno leto nazaj čistil kanale v šestici spodaj, ta zob naj bi bil torej mrtev – vendar sem imela prejšnji teden grozne bolečine, tako da sem bila v dveh dneh pri treh različnih zobozdravnikih. Tretji mi je šele odprl ta zob, ki me je bolel in mi “na pamet” – brez slike odprl tudi enega od treh kanalov, iz katerega je potem tekel gnoj, ker očitno nekaj ni bilo vredu. Napotil me je nazaj k mojemu zobozdravniku, ki sem ga danes klicala, a me je kljub temu, da je zob povsem odprt in brez kakršnega koli zdravila naročil šele naslednji torek.
Je to vredu? Bojim se namreč, da se stvari zaradi tega, ker je zob odprt (prav tako en kanal), nebi še dodatno zakomplicirale. Se lahko živec ob neustreznem čiščenju kanalov obnovi? Ali je res nujno, da se kanale čisti na živo, torej brez inekcije?
Nisem povsem prepričana ali naj zobozdravniku, ki mu že enkrat ni uspelo pozdraviti zoba še enkrat zaupam ali je čas, da si poiščem novega…
Pozdravljeni,
živec, kot ga imenujete; v resnici gre za pulpo, se po endodontskem zdravljenju ne obnovi. Pri vas je prišlo do komplikacije po endodontskem zdravljenju, kar je sicer dokaj pogosta stvar. Kanale pulpe čistimo glede na diagnozo z uporabo lokalne anestezije ali brez. Pogostost obiskov v koncesijski ambulanti je precej širši problem, predvsem problem sistema ZZZS. Zobozdravnika izbirate sami, glede na ustreznost le tega.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala. Navedla sem le dejstva, ki vam naj pomagajo pri odločitvi.
Srečno.