Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija STRAH PRED ZOBOZDRAVNIKOM

STRAH PRED ZOBOZDRAVNIKOM

Tudi jaz se na smrt bojim zobozdravnika,moji zobje so katastrofalni, želela bi si jih popraviti, vendar je bil strah predolgo močnejšni od želje. Strahu pa se je pridružil še sram, stara sem 22 let in kar sram me je povedati kdaj sem bila nazadnje v ordinaciji – vse to pa se sedaj kaže v mojih ustih.
Pred tremi meseci so me zobje tako močno boleli, da sem od bolečin jokala in na vsaki 2 uri jemala naprosin. ker je bilo že brezupno sem odšla k zobozdravnici, ki me je naročila na slikanje zob (rekla je da jih bo potrebno ogromno izdrti). Že sedaj mi ob misli, da bom morala preživeti kar nekaj muk postaja slabo.
ker mi manjka tudi po nekaj zob skupaj predvidevam, da mi bo verjetno naredila “mostiček” … zanima me, koliko časa more miniti od tega ko zob izdrejo pa do tega da bom imela ponovno zobe. A je to videt- mislim kakšne žice ali kaj podobnega?

STRAH PRED ZOBOZDRAVNIKOM
Napisal: Nataša Prebil (93.103.53.134)
Datum: 23.01.2009 11:48

Pozdravljena,

lepo, da ste končno premagala strah in odšla k zobozdravniku.
Vsi posegi v stomatologiji so danes lahko brezbolečinski, pravtako se vam ni potrebno obremenjevati s “kakršnikolimi” vidnimi žicami v ustih, saj sodobna stomatologija ponuja vrsto estetskih protetičnih rešitev in prepričana sem, da se bo tudi za vas našlo kaj primernega.
Od izdrtja zob pa do dokončne protetične rešitve je priporočljivo počakati 3-6 mesecev, v tem času pride do dokončnega preoblikovanja kosti po odstranitvi zob. V tem vmesnem času se lahko naredi kakšen začasni protetični nadomestek.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
Draga 1, IG
tel. 040 934 000

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

Joj, joj! Ali ste raje brez zob, kot malo potrpeti na stolu pri zobozdravniku. Brez nekaj zob in to pri 22-tih? Jaz jih imam krepko čez 50 in mi manjka samo en zob. Seveda pa sem redno pri zobozdravniku. Res ne razumem!

PBX,
a ste prebrala naslov??
a mislite da nam je lepo?da me ne bi imele lepih zdravih zob?
če bi bilo vse tako enostavno sploh pod ta noslov nebi pisale.to je strah,ki te ohromi.strah zaradi katerega ti je samo ob misli na zob.stol,vrtanje,bolečino slabo.
ker ene ni samo strah,ampak je to fobija,ki te “ubija”in stane zdravja tebe in tvojih zob!!!

Pozdravljeni,

o strahu pred zobozdravnikom se na forumu precej piše in kot kaže je to dokaj razširjen problem. Zato bi morda napisala nekoliko več o tem.

Strah pred zobozdravnikom je pogost pojav in raziskave kažejo, da v 50-85% izhaja iz negativnih izkušenj pri zobozdravniku še iz otroštva. Pojavlja se tudi zaradi slabih izkušenj, predvsem ignorance zobozdravnika do bolečih posegov v odrasli dobi. Lahko se pojavi kot posttravmatski stresni simptom neglede na vzrok.

Poznamo več oblik strahu pred zobozdravnikom, glede na stopnjo težavnosti.
Najblažja oblika je anksioznost; tesnoba, ki je prisotna pri večini ljudi in jo lahko odpravimo že s pravilnim informiranjem o zobozdravstvenih posegih, delom v lokalni anesteziji.
Nekoliko hujša oblika strahu se pojavlja pri otrocih, ki bodisi doživijo prvo travmatično izkušnjo z zobozdravnikom zaradi nepravilnega pristopa zobozdravnika, zaradi nepravilne vzgoje staršev ali pa preprosto zaradi značajskih lastnosti otroka. Tu svetujemo pogoste preventivne preglede, pozitivno predstavitev zobozdravnika tako z njegove strani kot s strani staršev, brezbolečinsko delo.
Najhujša oblika strahu je takoimenovana dentalna fobija = ODONTOPHOBIJA. Po definiciji je to nelogičen in neadekvaten strah, ki ga oseba spozna, pa ga vendarle obvlada, se mu ne more upreti. Fobija, kot simptom, pomeni torej obrambno reakcijo in predstavlja resen psihološki problem. Zdravljenje je dolgotrajno; vedenjsko ali psihoanalitično.

Metode dela, ki so v pomoč v takih primerih so:
-dobro informiranje pacienta o posegih in razlaga tudi najpreprostejših stvari, vse z namenom pridobitev zaupanja
-seznanitev pacienta s škodljivimi vplivi nesaniranega zobovja na celoten organizem, slabosti odlašanja posegov
-uporaba lokalne anestezije, sedacije, akupunkture, hipnoze, splošne anestezije, uporaba laserja
-specialistična psihiatrična pomoč

V svoji praksi sem nemalokrat naletela na paciente z različnimi stopnjami strahu. V svoji ambulanti nudimo večino zgoraj naštetih metod z izjemo splošne anestezije. Največje uspehe imamo z brezbolečinskim odstranjevanjem kariesa z laserjem.

Upam, da sem vlila nekoliko več poguma in zaupanja vsem boječim se pacientom.

Pozdrav.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

Hvala za odgovor gospa Nataša!
Prvič pa slišim,da pri nas v Sloveniji nudijo v zobozdravstveni ambulanti “sedacije, akupunkture, hipnoze, splošne anestezije, uporaba laserja in specialistična psihiatrična pomoč “
oz nudite,ker najbrž ste edini!in najbrž edini h katerim bi si upala prit,saj bi namreč goraj našteto potrebovala.
Kako se te metode na pacientih kažejo,oz ali so uspešne?
LP

Tudi jaz imam problem.PBX tudi jaz sem včasih brez problema odšla k zobozdravniku,očitno sem imela v življenju vedno smolo tako tudi pri tem.
Pred nekaj leti mi je zobozdravnica kadar sem prišla k njej izpulila zob,da je ač zanič.Ni bilo nikakršnih pojasnil,opozorila.Ko pa je bil zob izrit,nise mogla niti govorit,da bi karkoli vprašala….pa sem hotela naslednjič,sem se že doma pripravila…pa sem ostala brez besed in zoba.
Ta zdravnica se je upokojila in jaz pridem čez ene dve leti k drugi…….
Prvo me je nadrla kje se bila,da imam vse zobe za populit ker imam paradontozo…….zame je bil to šok pri 40 tih.Zaj vsak dan,prv vsak dan e to žre,jaz pa ne zberem poguma da se odločim pa je spet leto okoli.Ne upam si niti it vprašat če me bo sploh še vzela,kolikokrat sem že bila v ambulanti pa sem se obrnila……….Samo strah me je,tišči me v prsih,vsa depresivna sem že zaradi tega,ne vem več kaj naj storim.
S tem so povezani stroški,upala sem da bom v te letu kaj privarčevala pa na žalost ni šlo z mojo plačo 450 e.Zdaj zbiram pogum da grem v petek tja………

Pozdravljeni Qwerty,

moram poudariti, da je pravih odontofobij, torej najhujše oblike strahu pred zobozdravnikom, na srečo, izredno malo. Mnogo pogostejši je pojav blažjih oblik strahu, torej tesnobnih stanj. Glede na obliko strahu izbiramo metodo zdravljenja. Največkrat smo uspešni že s samo predstavitvijo posegov, postopnim delom, uporabo lokalne anestezije, predvsem pa brezbolečinskim delom z laserjem. Redkeje uporabljamo lažje sprostitvene tehnike, kot sta akupunktura in hipnoza. Sedacije in splošne anestezije se poslužujemo v zares težkih primerih, kot so naprimer pacienti s posebnimi potrebami. Bistveni problem strahu pred zobozdravnikom predstavlja nezaupanje zobozdravniku in njegovim posegom, zato se največ truda namenja temu.
Torej, metode zdravljenja so zelo individualne, zelo pomembno je pa tudi sodelovanje pacienta.

Srečno, pogumno in vabljeni.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

Hvala za hiter odgovor gospa Nataša.
Jaz imam grozen,ampak zares grozen strah pred zobozdravnikom.ta me omejuje!
Težko je to nekomu razložiti..težko razložiti kaj me mori že celo življenje!
Zanima me kako so pri vas čakalne dobe?
Sem z goriške,tako da ko bi bila že enkrat v vaših koncih,se res nebi mogla obrt-od strahu namreč!

Pozdravljeni,

čakalna doba za popoldanski termin je 10-14 dni, dopoldanski termin dobite v roku tedna dni. Najbolje, da nas pokličete na spodaj napisani telefon. In ne skrbite, zagotovo vas bomo prepričali, da popravljanje zob le ni tako grozno!

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

Pozdravljeni,

tudi sama imam problem, da se izogibam zobozdravnika že več let. Pri meni pa gre za to, da me zelo sili na bruhanje, ko mi dela po ustih. Nevem kdaj se je to začelo, v osnovni šoli sicer nisem imela problemov z zobmi in sem bila malo pri zobozdravniku. Tudi sicer se mi zelo hitro sproži ta refleks, ampak najbolj se pa to pozna ravno pri zobozdravniku, zato sem imela vedno težavo jaz, pa tudi zobozdravnik je težko delal. Ker sem obiskovala šolo izven svojega kraja sem tudi menjala zobozdravnike, tako da se nisem mogla pri enem ustaliti, da bi poznal moj problem in bi se me navadil ter jaz njega. Zadnjič se je tako ena od zobozdravnic prav razjezila, ker mi je s svedrom šla zelo blizu jezika (kar sicer razumem, ker se je ustrašila, da me poškoduje), mene pa je to dokončno odgnalo od zobozdravnikov. Od takrat sicer nisem imela nobenih bolečin, a zagotovo imam že grde zobe, in bi se resnično rada spet opogumila in odšla na pregled. Ali poznate kakšen “trik”, kako premagati ta problem refleksa bruhanja? Nekaj mi je pomagalo že to, da sem sama držala palčko za vodo in mi tako voda ni tekla v grlo, kar me je najbolj pogosto dražilo. Vseeno pa me je groza, če pomislim, da bi mi zdaj nekdo vrtal po sedmicah, pa vse tiste vatke v usta, ko mi pa včasih “kolcne” že pri umivanju zadnjih zob. Nad razumevanjem zobozdravnikov sem, mogoče po krivici, žal že obupala. Če pa bi mi vi znali pomagati, se z veseljem oglasim tudi pri vas!

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljena,

v vsej svoji zobozdravniški praksi sem srečala kar nekaj pacientov, ki jih je izjemno motila “voda v ustih” med izvajanjem zobozdravniških posegov in spremljajoč močan refleks bruhanja. Vedno je bil vzrok isti; izjemen strah pred zobozdravnikom. Ko so se le tega znebili, so postali posegi za njih sprejemljivi. Takšnim pacientom lahko pomagamo s tem, da jih med posegom ne damo v ležeč položaj, uporabljamo močne sesalce, blažimo bolečine z uporabo lokalnih anestetikov, predvsem pa si za njih vzamemo dovolj časa in potrpljenja. Pomagajo tudi sredstva proti slabosti in bruhanju (antiemetiki), ki jih pacient lahko vzame pred posegom.

Srečno in pogumno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Zdravo!
Sem stara 15 let in imam še 5 mlečnih zob. K zobozdravniku pa se neupam,zadnjih 14 dni pa me eden zob močno boli! Kaj naj naredim da bom premagala strah pred zobozdravnikom?

Pozdravljena,

ko bo prevladala želja po odstranitvi bolečine nad strahom, se boš opogumila in odšla k zobozdravniku…. upam, da bo to čimprej, saj vsako odlašanje prinese le še hujše zaplete. Pa saj so danes posegi v stomatologiji lahko popolnoma brez bolečin!

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni,

tudi sama imam strah pred zobozdravniki in se jim že par let izogibam. Ker sta se mi pa odkrušila dva zoba, ki me občasno tudi bolita s tem se pojavljajo tudi občasni glavoboli, je skrajni čas da se odpravim k zobozdravniku a kaj ko je strah prevelik. Sama misel na to me spravlja v jok mi postane slabo itd. Strah me je tudi da me bo zobozdravnica nadrla (saj vem da si zaslužim da me) ampak tega, da bom naletela na kako ki me nebo razumela, me je tudi strah. Ker ne morem premagat tega strahu sem že čist obupana in to me spravlja v slabo voljo.

Pozdravljeni,

lahko pridete tudi do nas, saj smo vajeni takšnih primerov.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Živjo,

sama se soočam z istim strahom, imam 20 let in si že od 14 leta naprej ne upam k zobozdravniku.
Prej sem imela v Domžalah zelo razumevajočega zdravnika, saj sem se jih vedno bala. Prišlo je že do tako drastičnih stopenj da sem mu začela vleči roko iz ust ker sem se tako bala.

Sedaj je pa prišel čas, ko sem se odločila da moram ponovno obiskati zobozdravnika, ker so mi začele rasti osmice. Bistvo je v tem da ok, bojim se zobozdravnika, ne morem se pripraviti da bi poklicala ordinacijo se naročila itd. Potem me pa folk začne miriti s tem da sj bom dobila inekcijo in en bom nič čutila, kar je zame problem, saj je to še en moj strah. Nazadnje ko so mi jemali kri sem omedlela od strahu, tako da res ne vem kaj naj naredim.

Pozdravljeni,

odločitev je vaša. Malo preberite kaj je bilo napisanega na to temo, pa se opogumite in odločite. Lahko nas pokličete.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

imam velik strah pred zobozdravnikom. imam 17 let ko mi je bilo nekje 10 ket sm naletel na starsno zobozdravnico ki je delala zelo površno in predvsem zelo boleče. nekaj časa nisem šel k zobozdravniku po 2 letih pa s5 zbral pogum in šel. Naletel sem na super zobozdravnico s katero sem se lahko pogovoril in v primeru hudega strahu dobil lokalno anastezijo. En čas sem hodil dokler mi ni le ta rekla da sem dovolj star in da nisem več otrok, da nemorem za vsako malenkost dobit inekcijo strah se je še povečal sploh pa ko sem po 1 let s5 naletel na zobozdravnicu ki je delala zelo grdo. Sedaj hodim k zobozdravnici v majšperk in dela zelo hitro(to mi je všeč) in bolečine ki jih trpim so kratke.( je za prestat). Vendar so posegi vse dalši zato me zanima:
ČE ZAHTEVAM LOKALNO ANASTEZIJO MI JO MORA DATI?(KLJUB TEMU DA JE ZOB POTREBEN POPRAVILA VENDAR NE BOLI)??
LAHKO ZAHTEVAM ANASTEZIJO V PRIMERU UNIČENJA ŽIVCA?ker namreč ko je bil poseg boleč sm dobil inekcijo tisto za vrtanje malo blažjo al kako je pa mi ni pomagalo.
LAHKO ZAHTEVAM LOKALNO ANASTEZIJO TISTO KO SE DA ZA PULJENJE ZOBA ČETUDI MI VRTA IN NE PULI???
za odgovor se vnaprej zahvaljujem!

Jaz sem pred kratkim premagala strah pred zobozdravnikom in vam povem, da je ta občutek najboljši. V otroštvu sem imela grozno zobozdravnico. Ni bila primerna niti za odrasle, kaj šele za otroke. Takrat sem dobila takšen strah in odpor, da ne znam povedati. Pred 1 letom pa sem se sama odločila, da se naročim in grem na pregled. To sem tudi storila. Sicer sem imela 1 teden prej drisko, nisem splala, nisem jedla.. Na “dan D” sem se cela tresla in prišla v ordinacijo kot da grem pred strelski vod. Najbolj me je bilo strah bolečine. Ampak na moje presenečenje ni bolelo popolnoma nič. Nova zobozdravnica je super in misli, da so takšne, ki imajo koncesijo zelo redke. Zato jo še bolj cenim in grem z veseljem k njej. Inekcijo mi je sicer dala le enkrat (na njeno pobudo), ko je precenila, da bo bolečina prevelika ker je karies zelo globok. Drugače pa sem vse zdržala brez in povem vam da ni bilo čisto nič hudega. Bolelo je kakšno minutko, pa še to čisto malo. Zdaj sem jezna sama nase zakaj nisem prej hodila redno in imam zdaj več za popraviti. Me še vedno malo stisne pri srcu, kakšno urco preden sem naročena ampak v veliko manjšem obsegu kot včasih. Zdaj sem bolj vesela in samozavestna in ne razmišljam nonstop kaj bo z mojimi zobmi, kako izgledajo, kaj si drugi mislijo itd.
Se pa jaz tudi pridružujem mnenju zobozdravnice, ki jo je opisal zgornji fant, da za vsako malenkost res ne rabiš lokalne anastezije. Potrpiš tisti 10 minut, saj pa ni tako hudo. Verjemi, meni so že dlesni 2x rezali na živo (prejšnji biser od zobozdravnice) in čistili kanale tako, da vem kaj je bolečina. Vrtanje temu ne seže niti do gležnjev. Če je zobozdravnik dober bo sam precenil kdaj bo bolečina huda in ti jo tudi dal. Če tega ni zmožen ali špara z materialom potem ti svetujem, da ga zamenjaš. Vendar ker imaš pravico do brezbolečinskega zdravljenja ti mora dati inekcijo če te boli. To časti zavarovalnica – vsaj tako mi je rekla moja zobozdravnica.

New Report

Close