strah pred višino
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za nasvet pri problemu, ki me tare že od poznega otroštva. Strah me je višine, tako da me ta strah popolnoma blokira. Sama ne morem iti niti čez most, saj se bojim, da bom nekako padla v reko. Takrat lahko samo gledam naprej in čimprej pohitim čez. Na koncu sem popolnoma utrujena, tako da se drugič rajši peljem z avtobusom čez most. Tudi v stolpnicah ne grem niti približno na balkon. Gore ne pridejo v poštev, tudi vzpenjača ne. Kako se sploh ta strah pozdrava in ali se sploh lahko odpravi.
Za vaše mnenje se zahvaljujem
Simona
Spoštovana Simona,strah pred višino je mogoče odprasviti s kombinacijo zdravil, predvsem zaviralcev prevzema serotonina in psihoterapijo.Dokler ne dobite obojega , se poskusite peljati čez most s kolesom, nato si izposodite skiro in končno tecite( kot ste to že počeli) Postopno hitrost vse bolj znižujte.Če vam prija čokolada , jo ob zadnjem ( počasnem )prečkanju brez naglice pojejte.Tako boste utirili miselno povezavo prečkanja mostu z nečem prijetnim.Psihoterapevtska obravnava ne bo kratka, saj bo potrebno ob zdravljenju z zdravili posotpno izključevati dejanske fobogene razloge.