Najdi forum

Strah pred odprtimi prostori…

Pozdravjeni!
Stara sem 24 let in…
Imam neko določeno težavo, za katero pa ne vem, če ji lahko rečem bolezen. Imam namreč strah pred odprtimi prostori. Kadarkoli grem ven, v kakšen večji center mi srce začne zelo močno razbijati, postane mi tudi včasih slabo in včasih se mi zdi, da bom zaradi tega tudi omedlela. Nikakor ne sme biti v tistem prostoru veliko ljudi, ker mi od tega srce še močneje razbija. Zatem pa me obije vročica-ki ne poneha. Zaradi tega se zelo bojim oditi v kakšno večje nakupovalno središče in tam nakupovati, ker se to zgodi kar nalepem.
Verjemite mi, da poskušam obvladovati strah kolikor je pač mogoče in včasih se mi zdi, da sem ga že premagala pa mi nikakor ne uspe! Ali ga lahko kakorkoli premagam – sama. Edino česar ne vem, je to zakaj se mi to dogaja in kako to premagam. Je to bolezen? Kaj naj naredim? Sem potrebna psihiatrovega zdravljenja? To me še posebno boli, ker si, kot prodajalka iščem službo, tega pa nikakor ne morem omeniti, rada pa bi se čimprej pozdravila.
Torej, mi lahko kaj svetujete. Do nadaljnega sem mislila, da to ni mogoče in,kar se sedaj dogaja z menoj, da je bila le vročina, ki je botrovala k temu, a ni. Prosim svetujte mi, kaj naj naredim?

Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovor!

Teja!

P.S. Še vedno ne odneham, hodim ven v večje in malo manjše centre čeprav, verjemite mi, je zelo težko. Poskusila sem tudi že z meditacijo in jogo, a mi ne uspe, ker je STRAH večji…

Spoštovana Teja,
pri vas gre za pravo fobijo, to je stanje smiselno neutemeljene tesnobnosti vezano na določeno okoliščino ( lahko tudi na predmet žival ali celo ljudi) Če bi se lahko takšnim situacijam,ki vas spravljajo v tesnobnost, v življenju trajno izogibali,bi za vas ne imela bistveneha pomena, povsem drugače pa je,če bodo veliki prostori vaše poklicno področje.Zoper fovbije imamo na voljo različne terapevrske možnosti, naj boljša je kombinacija psihoterapije in zdravil. Oboje boste dobili pri psihiatru.Še malo tolažbe:težavo kot vi ima po statistiki vsak stoti do vsak(a) deseti(a) prebivalec( ka) Evrope.

New Report

Close