Strah pred ljubeznijo?
Imam 22 let, na vseh področjih življenja sem zelo uspešna. Na vseh, razen na ljubezenskem. Dolgo časa sem se imela za neprivlačno, nato pa sem nakoliko spremenila svoj izgled, postala bolj samozavestna in opazila, da me fantje bolj opazijo. Šla sem na veliko število zmenkov, več fantov mi je bilo zelo všeč, a nisem hotela storiti naslednjega koraka. Včasih si zelo želim zvezo, vendar me zmeraj nekaj ustavi, na vse načine se trudim odkriti na fantu napako, da bi lahko rekla: “Ta pa ni zame.” Želim si zveze, pa spet ne, in ja in ne. Pogosto sem zaradi te svoje neodločnosti tako prizadeta, da bi se najraje zjokala ali pa si kaj naredila. Zdi se mi, da sem 12-letnica, ujeta v odraslem telesu, ki ne zmore rešiti odraslih problemov. Kaj naj storim? Hvala za pomoč.
Spoštovana Lea,
opisujete enega izmed znakov socialne fobije,pri kateri običajno najdemo tudi pomanjklivo samospoštovanje.Zdravi s s kombinacijo psihoterapije in zdravil predvsem zaviralcev MAO.Predpiše jih lahko psihiater, s katerim se bosta dogovorila tudi za obliko psihoterapevtskega vodenja ( individualno /skupinsko).
Tudi ljubezni in partnerskega življenja se treba naučiti. Pogosto nekateri mladi ljudje ne vstopajo v ljubezensko zvezo zato, ker niso prepričani, da je določen kandidat dovolj “pravi” oziroma dovolj “dober” in se potem raje zatekajo v domišlijsko sanjarjenje o princu, ki bo nekoč prišel, …, to potem privede do tega, da pri vsakem naslednjem “kandidatu” tako dolgo iščejo izločilno napako, da jo najdejo..
Taka strategija je napačna. Potrebno je vstopati v ljubezenske zveze, tudi če nismo 100% prepričani v partnerja ali sebe, ko vstopimo v zvezo moramo iskati na partnerju in zvezi lepe, pozitivne stvari. Seveda pa moramo to početi s pravo mero in se znati po določenem času iz zveze tudi umakniti, če tudi po recimo enomesečnem trudu partnerja ne moremo 100% sprejeti. Z malo vaje in nekaj zvezami boš tudi ti pridobila željeno zrelost, ki ti bo omogočala, da boš brez problema sprejemala tudi partnerjeve napake, da te ne bodo več motile, oziroma lahko zelo hitro naredila selekcijo med “nesprejemljivimi” in “sprejemljivimi” napakami. Bistvo ljubezni ni v tem, da dobiš zelo dobrega partnerja, ampak da zgradiš zelo dobro zvezo.