strah me je
Januarja 2015 sem ponoci dozivela napad (slabost, obcutek da bom omedlela, mravlincenje, vrocina mraz, dusenje in se in se. Udarilo je kot strela z jasnega. Kako dolgo je trajalo ne vem, ker sem od strahu izgubila obcutek za cas. Po tem sem opravila vse mogoce preiskave ( uz srca, vratnih zil, holter, ekg, gastroskopijo, kolonoskopijo, kri vodo) in so vsi izvidi so bili bp. Od tega napada imam neizmeren strah pred smrtjo in boleznimi. Zacela sem jemati asentra 50 mg in po potrebi helex. Prosim ce povete kaj se dogaja z mano in kaj lahko storim da mi bo bolje. Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
verjetno ste doživela panični napad, kar sploh ni tako redek dogodek. Ocenjuje se, da vsaj en napad v življenju doživi ena od deset oseb, kar še ne pomeni da gre za panično motnjo. Za diagnozo panične motnje je potrebno doživeti vsaj dva panična napada in posledično pojav strahu in zaskrbljenosti, da se bo napad ponovil, ali da gre za resno/neprepoznano bolezen zaradi katere bomo umrli, ter/ali pojav izogibajočega vedenja s katerim se poskuša preprečiti ponovni napad.
Nočni napadi, ki nas zbudijo iz spanca so tudi precej pogosti in jih ljudje opisujejo prav tako kot ste vi svojega. Zaskrbljenost, da bo oseba resno zbolela, znorela ali izgubila kontrolo nad sabo je del bolezni in posledica tudi sicer (med napadi) prisotne povečane anskioznosti.
Antidepresivi pri 2/3 pacientov pomagajo, tako da zmanjšajo anksioznost, preprečijo naslednje napade in se posledično tudi strah in zaskrbljenost umirijo. Ne odpravijo pa vzroka za povečano anksioznost, ki je očitno pri vas prisotna (verjetno že en del življenja) in se je zdaj (stresni dogodki?) stopnjevala. Psihoterapija je pri teh težavah zelo uspešna. Premislite o tem.
Lep pozdrav,
Hvala za odgovor. Po enem letu imam se vedno strah da bom umrla in da sem neozdravljivo bolna. Ceprav vem da sem zdrava saj sem opravila veliko preiskav. Najbolj me je strah da mi bo obstalo srce. Neprestano mislim na to ni vazno kje sem. (Npr ce sem kje in sem dobre volje mi kar naenkrat sine v glavi kaj pa ce mi sedaj obstane srce in bo konec). Ceprav sem opravila temeljit kardioloski pregled in imam zdravo srce. Kako se naj znebim tega strahu. Tudi ponoci s tezavi zaspim ker mislim da se ne bom zbudila,
Pozdravljeni,
če bolj pazljivo preberete moj prejšnji odgovor poste videla, da sem vam že odgovorila na vaše vprašanje.
Lep pozdrav,