Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Storitve

Storitve

Zanima me, katere storitve nudijo Centri za pomoč na domu – ali gre samo za pomoč pri domačih opravilih, hrani ipd. ali pomagajo tudi pri higieni in telesni negi ostarelih? Ali so te storitve samoplačniške?

Hvala

Spoštovani!

V petek mi bodo preskrbeli natančen postopek in pogoje za pridobitev pomoči na domu. Prosilec ali sorodnik se mora javiti na Centru za socialno delo, vložiti vlogo za tovrstno pomoč, prikazati premoženjsko stanje in nato mu odobrijo pomoč. Predvsem gre za gospodinjska dela, medtem ko se je za osebno nego potrebno dogovoriti posebej..

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor; če lahko, mi ko prejmete opis postopka, bolj natančno opišite kako to gre.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Končno odgovor: Pomoč na domu praviloma izvajajo Domovi za starejše občane in/ali Centri za socialno delo, ki imajo svoje sedeže praviloma v krajih, kjer so sedeži upravnih enot. Nudijo naslednje oblike pomoči na domu:
1. Pomoč pri gospodinjskih opravilih (čiščenje stanovanja, kuhanje, nakupi, pranje, likanje…)
2. Vsakodnevna dostava kosil (ne povsod)
3. Nekdo za družbo
4. Pomoč pri telesni negi
Pomoč lahko traja dnevno ali obdobno od 1 do največ 4 ure dnevno.

Če sami ali vaši svojci potrebujete tovrstno pomoč, se obrnite na pristojni Center za socialno delo, kjer se boste dogovorili za potrebno obliko pomoči na domu ter višino plačila. Izpolnili boste ustrezne obrazce in predložili dokazila o višini dohodkov družinskih članov.

Doplačilo osebe, ki izvaja pomoč na domu, s strani oskrbovanca je odvisna od višine prejemkov na družinskega člana in jih občinski sveti usklajujejo trimesečno v skladu z rastjo pokojnin. Pri dohodkih nad 99.000 SIT je prispevek na uro 495,00 SIT, pri dohodkih pod 44.757,00 SIT pa je pomoč brezplačna. Natančno lestvico lahko dobite na pristojnem Centru za socialno delo.

Obrnite se na pristojni Center za dodatne inforamcije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close