Stoja dojenčka
Pozdravljeni,
Naš fantek je star 11 mesecev, na noge se je začel postavljati malo pred starostjo 10 mesecev. Ko stopi na prste, te najprej pokrči in dejansko potem stoji na pokrčenih prstkih oz. členkih. Zanima me, ali je to z razvojnega vidika kaj narobe oz. ali bo sam ugotovil, kako se pravilno stopi na prste? Ali mu lahko pri tem kako pomagam, ali mu moram pomagati ali ga kar pustim?
Hvala za pojasnilo,
Anja
Ko se otrok postavi na noge, trenira, pridobiva informacije, ki jih pošiljajo stopalne mišice in tetive in prilagaja položaj stopal tako, da bo čez mesec, dva ali tri, stopal in stal kot veliki ljudje.
Če dobro opazujete druge dojenčke enake starosti boste videli, da večinoma enako začnejo stati – pokrčijo prstke in stojijo na ta način. Nato se prstki razpirajo, stopalo položi v celoti na podlago in počasi začnejo raziskovati okolico.
Spoštovani,
hvala za odgovor, vendar mislim, da me niste dobro razumeli. Sin stoji normalno na celem podplatu, a ko želi neko igračko, ki je je doseže, se postavi na prstke… Ampak tako, da stoji na členkih prstov (ker ima prstke skrčene), torej ne stoji na blazinicah prstov. Upam, da sem bila tokrat bolj jasna.
Hvala in lp
tudi v tem primeru v začetku učenja to ni bolezensko. Otrok se šele uči.