Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva sterilizacija moškega

sterilizacija moškega

Odločam se za sterilizacijo, slišala pa sem , da je pri moških ta poseg enostavnejši.prosim, če mi lahko poveste malo več o sterilizaciji moškega.

hvala in lep pozdrav!

Draga Tina,

pri moških se v lokalni anesteziji samo prerežeta semenovoda v mošnji, ki gresta od mod do prostate. Tako ni več možno, da bi spermiji prišli v semenski izliv in je ta izliv brez spermijev, sicer pa na videz popolnoma enak tako po količini kot po izgledu. Obstaja pa ena majcena razlika: moški imamo lahko zdrave potomce še v visoki starosti, kar za ženske tudi teoretično ne velja in še nekaj. Moški, ki je steriliziran in nima v spermalni banki shranjenega vzorca semena, zelo redko lahko kasneje, če si slučajno premisli, omogočimo potomstvo, ker se proizvodnja spermijev po nekem času sama od sebe preneha. Zakaj tako, nam še ni popolnoma razumljivo vendar v večini primerov pač tako je. Zato priporočamo za vsak slučaj, da pred sterilizacijo moški odda vzorec ali dva semenske tekočine v spermalno banko. Pri ženski ostaja oploditev v epruveti še vedno na voljo.

Pozdravljeni!
Ko sem prebral odgovor, se mi je postavilo informativno vprašanje, kako izgleda spermalna banka, kako hranijo tekočine, koliko je to zanesljivo, da so spermiji še uporabni, da ne zamešajo tekočin, če bi jo kdaj potreboval, koliko časa jo hranijo in koliko to stane in ali obstaja tudi v Slo. Če sem morda kaj izpustil , kar bi moral moški še vedeti mi prosim dopišite.Pa še to, ali je res, da se v tujini moški vedno pogosteje odločajo za ta poseg.
Najlepša vam hvala za odgovor.

Dragi Boštjan,

res je, v tujini se moški vedno pogosteje odločajo za ta poseg. Za razloge lahko daste svoji domišljiji “vetra” ampak dejstvo je, da od “neplodnega moškega” težko izterjaš “alimente”. Pa šalo na stran….spermalne banke so zelo zanesljive ustanove in lahko hranijo visoko kvalitetno seme nekaj deset let. Seveda 100% garancije ni vendar je 95% zanesljivost in več bolje kot nič, kajneda? Taka banka obstaja tudi pri nas na Ginekološki kliniki. Uporabljajo jo iz različnih razlogov tudi pri bolnikih, ki jih je potrebno zaradi sicer ozdravljivih oblik raka bodisi kastrirati, bodisi tako močno obsevati ali dajati citostatsko terapijo, da je verjetnost stalne neplodnosti več kot pričakovana. Pri nas tako shranjevanje semena “z razlogom” ne stane nič. Seme pa menda hranijo do smrti “kandidata” in še po njej, čeprav ga po smrti ne smemo več uporabiti. In tudi sicer se seme uporablja samo in izključno pri legalnih partnerkah “lastnika semena” po obveščenem pristanku lastnika semena. Pomote so kar se da izključene, kot rečeno pa je verjetnost pomote več kot nič, kaj vem, 1/1.000.000 ali nekaj podobnega. Saj razumete, kjer je vpleten človek, so pomote možne.

New Report

Close