Sterilizacija ali maternični vložek
Stara sem 39 let, otrok nimam in jih ne nameravam imeti. že od 17. leta s prekinitvami jemljem Trinovum, vendar sem začela resno razmišljati o sterilizaciji ali o materničnem vložku. K temu me je vzpodbudila pljučna embolija prijateljice iste starosti, ki je nastala na podlagi kontracepcijskih tabletk, ki so povzročile pretirano zgoščevanje krvi.
Sama sicer zdravstvenih težav nimam, razen preveč kilogramov. Resnih ginekoloških težav nisem imela nikoli, vendar imam večkrat neprijetna glivična vnetja nožnice. Trudim se omejiti sladkarije, ki naj bi povzročale takšna vnetja. V ta namen sem najprej uporabljala Canesten svečke ter kremo, nato po nasvetu novega ginekologa zadnja leta Natrii Boratis, ki pa pomaga le začasno, več ali manj le v času uporabe. Ginekologa sem na to opozorila, da ne reagira. Vnetja se najbrž ponavljajo, saj čutim večkrat srbečo nožnico, tudi ob zadnjem Pap testu, ki pa je bil b.p.
Menstruacije so bile v času, ko nisem jemala tabletk, močne, prvi dan tudi hudo boleče. Tudi ob uporabi tabletk so z leti bile vedno bolj boleče prvi dan, zadnje čase so tudi zelo obilne, manjša krvavitev, bolj podobna rjavemu izcedku se nadaljuje tudi nekaj dni po menstruaciji. Ne vem, za kaj gre, od ginekologa odgovora nisem dobila. Je lahko kaj narobe?
Zanima me, kako bi oba posega lahko vplivala name, če bi imela menstruacije resnično šibkejše in neboleče, če bi imela še več težav z vnetji nožnice …
Kako bi bilo s prestavljanjem menstruacije po sterilizaciji ali vstavitvi materničnega vložka. Sicer si je ne prestavljam zelo pogosto, več ali manj dvakrat ali trikrat letno, zaradi dopusta ipd.
Osnovne informacije o sterilizaciji imam, zato vas prosim za dodatne informacije ter več informacij glede materničnega vložka. Če je zame sploh primeren.
Hvala za odgovor, lep pozdrav!
Če niste rodili žal ni ravno primerna izbira MV, ker je lahko maternica premajhna zanj. Obstajajo sicer mini bakreni Mv, ki bi zaradi velikosti ne delal težav, bi vam pa z veliko verjetnostjo lahko poslabšal počutje ob menstruaciji v smislu več bolečin in obilnejših in/ali daljših krvavitev. Pogostejša so tudi vnetja nožnice, ki vam že sedaj povzročajo težave. Dobro bi bilo izključiti morebitno sladkorno bolezen, to uredite pri osebnem zdravniku, z ginekologom pa se bosta vendarle morala temeljiteje pogovoriti o vaših težavah. tudi izcedek po menstruaciji je lahko vnetnega izvora, če so bili drugi bolezenski vzroki ,od hormonskih motenj dalje, že izključeni.
Po sterilizaciji bo trajno rešen problem kontracepcije, še vedno pa se bodo menstruacije obnašale enako kot se sedaj. Od sterilizacije žal ne morete pričakovati nobenega izboljšanja težav ob menstruaciji. Se pa ob MV ali po sterilizaciji lahko brez težav prestavi menstruacija z uporabo gestagenskih preparatov 3 dni pred pričakovano menstruacijo. Mislim, da se bosta o najprimernejši rešitvi obeh problemov tako menstruacije in kontracepcije morala pogovoriti z vašim ginekologom. Zelo jasno morate pojasniti svoje težave in želje na dolgi rok.