sterilizacija
lp
Stara sem 35 l in sem se odločila za sterilizacijo.Posg so mi opravili dne 05 12 12 .D0k.mi je povedal da sem imela zarastline od carskega in slepiča in so mi jih odstranili.Rekel mi je da analgetikov ne bom potrebovala ampak me preveč boli da bi bila brez njih.Zjutraj se mi je pojavila sveža krvavitev ko sem šla na wc,sedaj pa rjav izcedek.Prosim povejte mi če je krvavitev še nornmalna po posegu in koliko dni lahko še traja v bolnici sem pozabila vprašat za krvavitev in kdaj moram it k ginekologinji.
10000 krat hvala
Spoštovani,
zgolj zaradi sterilizacije do krvavitve ne bi smelo priti, seveda tudi odvisno, kakšne vrste sterilizacija je bila narejena(po histeroskopiji je krvavitev možna, po laparoskopiji pa malo verjetna). proti bolečinam lahko vzamete kak nesteroidni antirevmatik (npr. Naglesin, Ketonal, Naklofen, Brufen ipd.), predpogoj je le, da nimate želodčne ulkusne bolezni. Kontrole pri ginekologu so običajno 4 do 6 tednov po posegih, kako bo najbolje pri vas in če je kontrola sploh potrebna, pa bo najbolje vprašati kar ginekologa osebno vsaj po telefonu.
Pozdravljeni,
jaz sem imela pri zadnjem porodu (3) hkrati ob CR narejeno sterilizacijo, delali pa ste mi Vi. Pa me samo zanima, se to opravi skozi trebušno odprtino, ko je že tako in tako prerezano ob CR ali vaginalno? Glede na to da sem brala, da se za sterilizacijo uporablja več metod (od podvezanja, žganja, prereza jajcevodov) me zanima kakšno prakso vi uporabite.
Imam pa še eno malo čudno vprašanje – je mogoče da zaradi sterilizacije manj občutim spolni odnos, se mi zdi da je zdaj po tretjem porodu, prva dva sem imela vaginalna zadnjega CR, nekaj vse drugače, pa ne vem čemu bi pripisala vzrok, kar ni tistega pravega občutka ://.
Hvala vam in lep dan M.
Spoštovani,
sterilizacija se pri CR opravi po tem, ko se zašije maternica in se ta zmanjša na velikost moške pesti. Sam jajcevoda najprej elektrokoaguliram, torej “lokalno, v dolžini cca. 0,5 cm, skuham oziroma spečem z električnim koagulatorjem, nato pa še prerežem tisti del, ki vsebuje cev jajcevoda. To ima v nekaj tednih za posledica, da nastaneta dve ločeni, ob prerezu zaprti cevki, ki ne prevajata več niti spermijev niti jajčeca. Z občutkom pri spolnih odnosih to nima nobene zveze, saj v nožnici, okrog materničnega vratu in maternice ostane vse enako, kot je bilo prej. V bistvu je sterilizacija umetno povzročeno stanje, kakršno sicer nastane ob ginekološkem vnetju, ko se zaradi vnetja zarasteta in zamašita jajcevoda. Morda je problem psihološke narave?
Pozdravljeni!
Prosila bi za nasvet glede sterilizacije. Letos bom dopolnila 35 let, imam 2 otroka. Mlajšega sem rodila 30.8.2012 in ga še vedno polno dojim. Odločila sem se za sterilizacijo, vendar še nisem oddala prošnje.
Imam par vprašanj. Menda obstaja več vrst sterilizacije in po eni greš lahko v 3 urah domov. Zanima me zaradi dojenja. Prebrala sem tudi, da je možno, da ima po sterilizaciji ženska močnejše bolečine pri M, naj samo omenim, da imam jaz kar boleče.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor
Lep pozdrav
Spoštovani,
res je. Obstaja več vrst sterilizacije in v osnovi ločimo dve, laparoskopsko, pri kateri se jajcevoda prekineta s pomočjo optične cevke, s katero vstopimo v trebušno votlino v predelu popka in druga, histeroskopska metoda, s katero se prav tako s pomočjo optike skozi nožnico, kanal materničnega vratu in maternične votline prikažemo oba vstopa v jajcevoda in vanju zavijemo posebne titanove čepke. Po te metodi se bolnišnico lahko zapusti skoraj takoj oziroma po 3 urah. Glede bolečih M bi težko rekel, da so posledica sterilizacije, kajti ta ne vpliva niti na delovanje jajčnikov niti na maternično votlino in rast maternične sluznice. Če se kaj spremeni, se verjetno zgolj po naključju.
Pozdravljeni!
Kolikor sem razbrala iz zgornjih postov, je možno opraviti sterilizacijo takoj po porodu. Je tudi pri naravnem porodu tako? V začetku avgusta imam rok poroda 3 otroka in tukaj bi se naša reprodukcija končala ;). Če oddam sedaj prošnjo za sterilizacijo je dovolj časa? Obstaja to kakšen poseben obrazec? Koliko % je sterilizacija, za ponovno zanositev?
Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.
Lp
Irena
spoštovani,
res je, tudi po običajnem porodu je mogoče izvesti sterilizacijo 3 ali 4 dni po porodu. Za pridobitev dovoljenja do julija meseca je zdaj idealen čas, saj v načelu zakon zahteva še polletno “razmišljanje” o odločitvi :-(. Verjetnost zanositve po sterilizaciji je 0,01% na leto. Če boste imeli do poroda odločbo in bi med porodom prišlo po naključju do potrebe po CR, ne pozabite tega omeniti porodničarju, ker vam bo potem sterilizacijo izvedel kar med CR! Prošnjo se naslovi kar ročno, še bolje pa je, če se za pomoč obrnete na socialno službo pri ginekološki kliniki, ki vam bo pri tem asistirala. Edini pogoj za odobritev sterilizacije je starost 35 let ali več… tega podatka namreč niste navedli.
Spoštovani,
če bi bil to vaš 3. CR, bi vam morda izjemoma sterilizacjo odobrili, čeprav zadnje čase opažamo, da komisija dosledneje upoštevajo tako zakonodajo kot sodobna medicinska dognanja, kajti tudi po 3. CR je dejansko možna zanesljiva, netrajna kontracepcija. glede na to, da gre pri vas šele za 2. CR in do posega ne boste stari 35 polnih let, vam sterilizacija žal še ne pripada.
Lp mene pa zanima sem stara 40let imam narejeno, sterilizacijo, in oba jajcevoda odstranjena. Ker sem z prvim partnerjem ločena in imam 5otrok z njim. Zdaj imam po 4ih letih drugega partnerja in si oba želiva se otroka, seveda po normalni poti ne, vem pa da gre z umetno zanositvijo. Hvaležna bom za vsako informacijo Hvala.
Spoštovani,
res je. zanositev je možna le z OBMP in to vam je tudi omogočeno, v kolikor bi preiskave vaših reproduktivnih parametrov sicer pokazale, da možnost obstaja. Pri osebnem ginekologu si pridobite napotnico za obravnavo v ambulanti za zdravljenje neplodnosti, kjer se bo odvilo vse potrebno. Enako velja za partnerja, ki napotnico pridobi pri svojem osebnem družinskem zdravniku.