Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Sterilizacija

Sterilizacija

Hvala za odgovor. Tezav, vsaj znanih, nimam. Pomislek je edino se okoli odvecnega tkiva na podrocju trebuha, je to lahko otezevalna okoliscina? Lep vecer.

Ne. Srečno.

Pozdravljeni,
sem 5 mesecev po drugem CR in sm nepričakovano zanosila. Verjetno bom šla na splav, odločitev še tehtam. Zanima me ali bi lahko sama imela ta postopek?
Kakšni so sploh kriteriji? Po tretjem CR svetujejo za sterilizacijo. Sama pa imam za sabo “šele” dva CR. Rada bi čim prej opravila to, posebno če se bom odločila za splav. Imam pa 26 let.

Pozdravljeni;

ne vem točno, kateri postopek mislite – splav ali sterilizacijo? Splav s tabletkami se teoretično in pod določenimi pogoji lahko dokonča tudi doma, a po dveh carskih rezih, od tega zadnji nedolgo nazaj, tega res ne priporočam oziroma svetujem splav v bolnišnici.
Za sterilizacijo pa morate biti načeloma stari 35 let (razen v primeru medicinske indikacije), zahtevek oddate pri socialni delavki, poseg pa ne more biti prej kot v šestih mesecih (zaradi možnosti, da si premislite). Po dveh CR in pri Vaši starosti indikacije za sterilizacijo torej še ni, niti v primeru, če bi se sedaj odločili za splav. Če pa boste nosečnost obdržali, pa čimprej oddajte vlogo za sterilizacijo ob carskem rezu.

Lep pozdrav in srečno!

Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.

Pozdravljeni,

V petek sem bila na posegu LPSC sterilizacije. Vse je ok, počutje dobro.
Ob odpustu sem v zmedi pozabila vprašati svojega izbranega zdravnika, ki je tudi opravil poseg, ali je potreben po 3 mesecih pregled prevodnosti jajcevodov oziroma od kdaj naprej so odnosi varni.
Ker tudi v odpustnici ni posebnih navodil glede tega vas vljudno prosim za odgovor, predno se mogoče po nepotrebnem naročam na dodatni pregled.
Hvala v naprej.

Pozdravljeni, ker je šlo pri vas za klasično operacijo, imate nezaščitene odnose lahko že po tednu dni.

Pozdravljeni!

Pred štirimi leti sem bila zaradi enostavnega posega sterilizirana z Essure metodo. Do septembra lanskega leta nisem imela nobenih težav, od takrat pa me spremljajo stalne bolečine v predelu jajcevodov. Bila sem že nekajkrat na pregledu (UZ) pri svoji ginekologinji in dr. Žegura, ki je postopek opravila, a nista našli nobenih posebnosti. Vsadki vsebujejo tudi nikelj, s čimer so me seznanili že pred posegom, a do tedaj nisem imela posebnih težav, testirala zaradi alergije pa se nikoli nisem. A sedaj ob težavah razmišljam, da sem imela v najstniških letih hude težave ob uporabi bižuterije – hudo vnetje uhljev ob nošenju takšnih uhanov. Zato razmišljam, da so težave morda ravno zaradi niklja. Zaradi stalnih bolečin resno razmišljam, da bi mi vsadke odstranili. Ta postopek pa je verjetno le operativen, kajne? Je morda še kakšna manj invazivna metoda? Mi ginekologinja lahko napiše napotnico za odstranitev?

Vnaprej hvala za pojasnila.

Lep pozdrav,

E.

Pozdravljeni!

Lahko bi sicer šlo za alergijsko reakcijo na nikelj, a dvomim, da bi se pojavila šele sedaj. Pri bolečinah v medenici in abdomnu bi jaz razmišljal širše diagnostično in se ne bi osredotočil zgolj na Essure, morda pa vam težave povzroča kaj drugega? Odstranitev je zgolj operativna v splošni anesteziji.

Matjaž

Pozdravljeni!

Hvala za tako hiter odgovor.

Naj dodam, da sem že opravila ultrazvok notranjih organov, kolonoskopijo in gastroskopijo, pa je vse b.p. Zato tudi zdravniki, s katerimi sem se pogovarjala, sklepajo, da me “moti” ta tujek v telesu.
Pojavljajo pa se vsakodnevne bolečine, ki s epočasi stopnjujejo, menstruacije z zelo močnimi krvavitvami (z veliko strdki) in večdnevnimi krči, napihnjenost, včasih tudi bolečine v spodnjem delu hrbtenice (v odsotnosti fizične obremenitve) in .

A lahko kirurg odstrani Essure le na željo bolnice (stanje namreč (menda) ni urgentno, je pa vedno bolj moteče in ovira vsakodnevno delo)?

Hvala.

Lep pozdrav,

E.

Podatki, ki ste jih navedli, res dajo sumiti, da vam težave povzroča Essure. Morebiti bi naredili še RTG medenice (in abdomna), da se določi položaj vložka, UZ je pri tem namreč nezanesljiv. Glede odstranitve na željo bolnice se je najbolje posvetovati s kirurgom, ki vam je Essure vstavil. Vesel bom povratne informacije.

Matjaž

Pozdravljeni!

Prejela sem napotnico za odstranitev Essure vstavkov. Upam, da čim prej to opravimo. Moja ginekologinja je seznanjena tudi s številnimi problemi, ki se ob uporabi Essure pojavljajo v svetu, raziskavo ter opozorili, ki jih je FDA podala za ta izdelek. Če bi prej vedela za to, se zagotovo ne bi odločila za tovrstno sterilizacijo.

Lep pozdrav,

E.

Pozdravljeni, tudi jaz vam želim, da se vse dobro izteče, sporočite.

Matjaž

New Report

Close