Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Sterilizacija

Sterilizacija

Pozdravljeni!

Definitivno sem se odločila za sterilizacijo, dobila sem tudi že odločbo komisije, prav tako imam že za seboj 6-mesečni čakalni rok. Se mi pa sedaj, ko malo berem na to temo pojavljajo vprašanja v zvezi s postokom Essure, za katerega sem se v osnovi odločila zaradi enostavnejšega postopka.

Skrbi me namreč nikelj, ki je vsebovan v vložku, ki ga vstavijo kolikor sem razumela v jajcevoda. Ali je smiselno, da se pred posegom samoplačniško testiram na alergijo na nikelj – predvidevam, da imam povečano reakcijo na nikelj, če sklepam po kožni reakciji na sponko na paščku zapestne ure. Bi bila lahko alergija kontraindikacija za Essure postopek? Na to me ni nihče opozoril, ko sem oddala napotnico na ginekološki kliniki v Ljubljani.

Kot drugo me pa skrbi sama vstavitev vložka kot tujka v jajcevoda. Ali je to sploh varno? Bi mi bolj priporočali klasično sterilizacijo? So že kakšni rezultati stranskih učinkov Essure postopka ali pa je še “premlad” postopek?

Rada bi se odločila čim hitreje, pa ne vem kje naj najdem več podatkov. Sem že pisala na podjetje, ki zastopa postopke Essure, pa mi niso dali zadovoljivega odgovora.

V naprej hvala za vaše informacije in odgovor.
Lep pozdrav!

Spoštovani, če ste alergična na nikelj, Essure ni prava rešitev za vas, ker spirale vsebujejo tudi nikelj in bi to bil za vaše telo res moteč tujek. Laparoskopska sterilizacija bi bila za vas boljša možnost. Najenostavnejša možnost pa je vazektomija partnerja 🙂

Vazektomija partnerja ne pride v poštev; prvič on tega ne želi, drugič sem pa jaz tista, ki ne želim nikoli več zanositi. Res je, da planirava ostati skupaj, vendar je življenje nepredvidljivo in nikoli ne veš kaj pride.

Ali mislite, da bi bilo smiselno, da se grem testirat za alergijo na nikelj? Bi bili ti rezultati merodajni, če bi pokazalo, da alergije ni? Morda veste kje se lahko testiram?

Želim si sterilizacije, ker mi mirena ni ustrezala, druge oblike pa ne pridejo v poštev. Vendar bi rada izbrala tako, da ne bi imela težav zaradi nje v prihodnosti.

Hvala za dodatne informacije.

Lahko se greste testirat, a žal ne vem kam. Če bo rezultata negativen, najverjetneje nimate alergije na nikelj in je Essure primeren za vas. Zavedati pa se morate, da gre vseeno za tujek v telesu.

Pozdravljeni!

Imam 35 let in, ker ne želim imeti otrok, sem se odločila za sterilizacijo. Po odločbi, ki sem jo že dobila, se lahko poseg opravi po 14.12.2013, ko poteče 6 mesečni čakalni rok. Predvidevam, da mi bodo naredili klasično sterilizacijo. Datum posega še ni določen.
Kontracepcijskih tablet ne jemljem že 15 let, tudi prej sem jih jemala bolj za “pokušino”, ker sem po čisto vseh tako močno krvavela, da sem bila zaradi tega tudi nekajkrat hospitalizirana, da so krvavitev ustavili. Dvakrat sem tudi dobila kri, zaradi prevelike izgube. Iz mene so letele cele posteljice krvi. Po večih poskusih z menjavanjem kontracepcijskih tabletk, so mi ginekologi svetovali, da naj preneham z jemanjem.
S partnerjem sva skupaj že 11 let, vendar sem se za sterilizacijo odločila sama, še preden sva midva začela skupno pot. A je bilo potrebno počakati do 35 leta, ker tako veli zakon. Čeprav tudi on ne želi več otrok, ker je 20 let starejši in ima iz prvega zakona 26-letnega otroka, se z mojo sterilizacijo ne strinja. Vendar je to moja osebna odločitev.
Zanima me, če lahko to, da moje telo ni preneslo kontracepcijskih tablet, kakorkoli vpliva na potek sterilizacije in na moje zdravstveno stanje po posegu.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Gostečnik

To, da vaše telo ni preneslo KT nima nobene zveze s klasično sterilizacijo, saj pri tem posegu ne uporabljamo hormonov. Samo ideja- kaj pa maternični vložek Mirena, ki vsebuje samo progesteron?

Pozdravljeni!

Ker si resnično nikoli ne želim imeti otrok in ne želim postati mati, sem se odločila za sterilizacijo. O materničnem vložku ne razmišljam. Prav tako ne o postopku Essure. Edini pomislek glede klasične sterilizacije pa imam, ker poteka skozi trebušno votlino. Ker sem imela skoraj 20 let motnje hranjenja, se to najbrž pozna na organih, zato se bojim, da bi zaradi tega med posegom lahko prišlo do poškodb.

Za odgovor in nasvet se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni!

Ali je potrebno pred posegom opraviti še kakšne preiskave, razen klasičnih kri, voda, ekg?

Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!

Upoštevajte navodila, ki jih dobite v bolnišnici, kjer boste imela poseg.

pozdravljeni
mene pa zanima ali sterilizacijo krije zavarovalnica?

Da.

Pozdravljeni!

Ko sem prebrala ta navodila in potem še nekaj komentarjev pacientk, pri katerih se je zapletlo (ni jih tako malo, kot sem mislila), sem začela razmišljati, ali je ta poseg zame res tako nujen:

LAPAROSKOPSKA STERILIZACIJA

Laparoskopska sterilizacija je trajna metoda kontracepcije, pri kateri z instrumentom, uvedenim skozi trebušno steno, termično obdelamo dela obeh jajcevodov, ki tako nista več prehodna, kar onemogoča zanositev.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. S posebno varnostno iglo na ustreznem mestu prebodemo trebušno steno. Skoznjo Skoznjo trebušno votlino napolnimo s primerno količino plina CO2, da bi se sprednja trebušna stena dvignila in ločila od spodaj ležečih črevesnih vijug. Tako nastane prostor za varno uvedbo optičnega instrumenta – laparoskopa. Tik pod popkom naredimo 1,5 do 2 centimetra dolg prečen rez na koži in na tem mestu vstopimo v trebušno votlino z laparoskopom.
Ogledamo si trebušno mreno sten, del jeter, žolčnika, črevesa, pečice in slepiča, v celoti je vidna tudi maternica, oba jajčnika in jajcevoda. Nato uvedemo še en delovni instrument skozi 0,5 do 1 centimeter dolg rez na koži nad sramno kostjo. Skozi njega uvedemo posebno prijemalko s katero primemo jajcevod in ga v odseku 2 cm koaguliramo. Isto ponovimo še na drugem jajcevodu.
Poseg končamo tako, da odstranimo delovne instrumente, preverimo, da ni iz vbodne rane krvavitve, izpraznimo plin iz trebušne votline in na koncu odstranimo še laparoskop. Rane na koži zašijemo z nitko, ki je kasneje ni potrebno odstranjevati, ker odpade sama.

Trajanje zdravljenja
Prvi dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še sedem dni v bolniškem staležu. Šivi kože odpadejo sami, odstranitev ni potrebna.

Možni zapleti
– zapleti zaradi splošne anestezije
– ob uvajanju delovnih instrumentov skozi trebušno steno lahko pride do poškodbe
trebušnih organov (želodca, tankega ali debelega črevesa, pečice,
sečnega mehurja) ali krvnih žil
– poškodbe, raztrganine ali krvavitve iz organov, ki jih operiramo (maternice,
jajčnikov, jajcevodov ).
– nastanek krvnih strdkov v žilah
– vnetni odgovor na mestu operacije v trebušni votlini ali na ranah na trebušni
steni
– pri 1 od 1000 žensk pride kljub operaciji do zanositve

Za reševanje zapletov je potrebno dodatno zdravljenje z antibiotiki, zdravili proti strjevanju krvi, celo dodatne operacije, podaljšano bolnišnično zdravljenje – po potrebi tudi na kakšnem drugem bolnišničnem oddelku

Zelo korektno napisano. Mislim pa, da so pozabili napisati kako redki so zapleti.

Pozdravljeni!
Zanima me ali je sterilizacija primerna zaščita za žensko po 40 letu, ki ne bo več imela otrok, ne bi rada uživala tabletk, z Mireno pa nima najboljših izkušenj – krvavitve več kot eno leto. Ali pa je možna rešitev nehormonski maternični vložek? Ali pa obstaja še kakšna druga možnost zaščite pri ženski?

Sterilizacija, navaden maternični vložek ali pa vazektomija pri partnerju. Če nimate spremljajočih bolezni, pridejo tudi navadne KT v poštev.

Pozdravljeni!

Po posvetovanju z zdravniki in uporabniki sem se na koncu vseeno odločila za poseg ESSURE, kljub morebitni alergiji na nikelj, ki je nimam dokazane niti se nisem šla testirati.
Po zagotovilih proizvajalca naj bi bilo niklja v vložku izredno malo in naj ne bi povzročal težav – to sem pač morala vzeti v zakup.

Sam postopek sem opravila v LJ in prav krasno bi bilo, če bi se ga dalo v prihodnje izvesti ambulantno, saj ni kaj dosti drugačen od vstavljanja Mirene, morda traja kako minutko dalj (je pa drugačna aparatura, ki je nimajo ginekologi v svojih ambulantah).
Poskusila sem in Mireno in Essure (mirena se ni obnesla) in lahko rečem, da mi je bila vstavitev Mirene bolj zoprna. Postopek Essure je trajal 7 minut, je pa malo več priprav, ker se smatra za operacijski poseg, čeprav temu ni tako. CEloten poseg lahko spremljaš na ekranu in je prav zanimivo videti.

Dr. Jakopičeva je v vseh pogledih profesionalka in krasna zdravnica. Poseg ni bil boleč, malo je bilo zgolj neprijetno, ker je na enem jajcevodu prišlo do rahlega krča, kar je otežilo vstavitev. Po posegu sem imela 1 uro počivanja v KC LJ, potem sem šla domov. Kak dan me je še malo špikalo, nič posebnega, krvavitve nisem imela.

Po posegu sem imela še UZ (izjemoma, ker je prišlo do krča jajcevoda), da se je zdravnica prepričala, da sta oba vsadka vstavljena korektno. Se je pa želela še dodatno prepričati, če sta se tudi primerno vrastla, zato sem bila čez 3 mesece naročena na HSG – ta preiskava je bolj zoprna kot poseg Essure. Ampak ziher je ziher. Kolikor sem razumela, če bi šlo vse po predpisih, bi bil dovolj kontrolni UZ po 3 mesecih. Takoj po HSG sem šla nazaj v službo, na bolniški zaradi celotnega postopka nisem bila nič.

HSG je pokazal, da jajcevodi niso prepustni in da je zaščita zanesljiva (v medicini ni nič 100%). Z izvidi HSG sem šla potem še enkrat k dr. Jakopičevi, ki je potrdila uspešnost postopka in zadeva je zaključena.

S samo izvedbo postopka sem super zadovoljna, malo zmotijo birokratske zadeve (ne moreš urediti vseh pregledov na isto napotnico, potrebuješ izvid krvi star največ 3 dni pred posegom HSG, veliko obiskov zdravnikov v dopoldanskem času).

Trenutno nimam nobenih težav, nič takega se ni spremenilo, kar bi pripisala Essure postopku.

Tole sem napisala za primer, če bo še katera iskala kake info in izkušnje s prve roke. Mene je ravno taka izkušnja dokončno utrdila v prepričanju, da bom postopek opravila, saj sem želela trajno zaščito.

Pozdravljene,
ker se že celo življenje ubadam(o) s kontracepcijo, sem si predstavljala, da bom, ko se bom bližala 50 letu, s tem končno opravila (s kontracepcijo namreč, ne s seksom)…
Pri ginekologinji pa sem dobila informacijo, da je povprečje za Slovenijo za meno 53,7 let.
Glede na srečo, ki jo imam, predvidevam, da bom plodna tam nekje do 60 leta:)

Zato sem začela razmišljati o sterilizaciji, pa me zanima, ali je glede na mojo starost priporočljiva?.
Letos bom 50 let.

LP

Ne. plodnost je v teh letih že zelo zelo zmanjšana in konracepcije in sterilizacije ne priporočamo. Tudi, če še imate menstruacijo. Če vam uspe zanosit…ste medicinski čudež.

Pozdravljeni, mene pa zanima v kolikoh primerih pride do zapletov pri klasični sterilizaciji. Sama se bom naročila v kratkem, priznam pa, da me skrbi zaradi splošne anestezije. Hvala za odgovor.

LP

Dandanes so zaplet pri laparoskopski sterilizaciji zelo zelo redki. Enako velja za kratkotrajno anestezijo, ki jo dobite ob tem. Seveda se tveganje povečuje, če imate kakšne spremljajoče, predvsem internistične bolezni.

New Report

Close