Sterilizacija
Pozdravljeni,
vem da je bilo napisanega že kar nekaj.
Mene pa zanima kako sploh poteka.
Stara sem 36 let imam štiri otroke, antifosforlipidni sindrom, sacroalitis, lani poleti sem na morju vsaj po kardiologovem mnenju imela pljučne embolije. Jemljem aspirin in olfen.
Kar nekaj časa po zadnjem porodu sem potrebovala za premislek, tole je le dokončna rešitev. Imam pa tudi pozitivno mnenje komisije.
KC ne uporabljam nobene po posvetu z ginekologinjo.
Po naslednji menstruaciji moram poklicati na gin. oddelek, me pa malo skrbi, zaradi pl. embolije, vem da si bom morala dajati inekcije po posegu.
Kakšno pa je vaše mnenje
Hvala za odgovor
Zaradi zdravstvenih težav, ki jih navajate, vam je poleg ginekologa najbrž nosečnost odsvetoval tudi kardiolog. Če ste sprejeli dokončno odločitev, potem jo samo izpeljite. Seveda vas bo pred narkozo temeljito pregledal anesteziolog in vaš internist. Ob posegu vas bodo zaščitili z ustreznimi zdravili, ki zmanjšajo možnost ponovitve trombembolije. Je pa verjetnost takega zapleta mnogo mnogo večja med nosečnostjo kot med posegom, ki ga načrtujete.
Pozdravljeni,
Stara sem 50 let. Pred 3 meseci sem si dala odstraniti Mireno.
Mireno mi je pred 2 leti priporočil ginekolog zaradi obilnih menstruacij.
Sedaj menstruacije po odstranitvi materničnega vložka še nisem dobila. Zanima me ali
je to morda že menopavza? Ali lahko zanosim, če ne uporabljam nobene zaščite?
Škoda, da ste si Mireno že odstranili. Delovala bi še naslednja 4 leta in vas tako ščitila pred nosečnostjo in pred obilnimi krvavitvami, ki so v obdobju prehoda v meno pogostejše. Odsotnost menstruacije ta trenutek še ne pomeni, da ste v meni, čaprav so leta taka, da to lahko počasi pričakujete. Dokler ni menstruacija odsotna vsaj 1 leto, še ne moremo govoriti o pravi meni, pač pa smo šele v predmenopavzi. Dokler ne ugotovimo enoletnega izostanka menstruacije, je tudi še vedno možna nosečnost, čeprav je možnost zanjo precej majhna. Do takrat torej še vedno potrebujete neko kontracepcijo, povsem zadovoljiv je lahko kondom. Kot že rečeno pa je škoda, da niste odstranitve Mirene preložili na kasnejši čas.