Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija sterilizacija

sterilizacija

Pozdravljeni,

zanima me, kako sterilizacija vpliva na telo. Ali to pomeni, da nastopi mena in vse kar sodi k njej?

Hvala za odgovor.

Sterilizacija samo prekine prehodnost jajcevodov in tako onemogoči zanositev. Seveda to ne pomeni niti slučajo mene ipd. ker pri posegu nič ne počnejo z jajčniki in maternico. Dodatno poseg razširijo samo v primeru sočasno odkritih drugih bolezenskoh stanj.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni.

Pri kateri starosti pa se lahko ženska sterilizira?
Ali stroške krije zdr.zavarovanje?

hvala,lep pozdrav

Poseg je mogoč pri ženski, ki je dopolnila 35 let in je komisiji I. stopnje za prekinitev nosečnosti predložila prošnjo za sterilizacijo. Komisija je na vsakem ginekološkem oddelku in obravnava prošnje v vaši odsotnosti. Odobritev dvignete v pisni obliki na pristojni komisiji, ta pa vsebuje datum od katerega dalje lahko poseg opravite na kateremkoli gin oddelku. Za poseg potrebujete odobreno prošnjo in veljavno napotnico vašega ginekologa, krije ga zavarovanje. Datum ko se najprej lahko opravi poseg je zakonsko določen- 6 mesecev po tem, ko je prošnji ugodila komisija.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

spoštovani, mene pa zanima, DO katere starosti lahko sploh opraviš sterilizacijo-npr. pri 47 letih-ali jo še naredijo? lp!

Zgornje sarostne meje za sterilizacijo ni določene, tako da jo naredijo tudi v tej starosti. Se pa postavi vprašanje smiselnosti posega, ker bo najverjetneje okrog 50 leta že mena.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

zanima me, kako pa je po sterilizaciji,kako je s spolnimi odnosi po posegu,ali se lahko kaj zaplete,ali se moramo paziti kaj pa bolniška-počivanje.HVALA

Po sterilizaciji je še do 1 teden bolniške, poseg sam je povezan z minimalnimi bolečinami in neugodjem, v prvem tednu se izognite velikim fizičnim naporom, bistvene omejitve pri telesni aktivnosti pa ni, enako velja za spolne odnose.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Spoštovani.
Pred 3 leti sem imela konizacijo in vse od takrat nimam več normalnih krvavitev, temveč krvavim več ali manj ves čas. Preizkusila sem skoraj vse vrste kontracepcije in mi nobena ne more uravnati mesečni ciklus. Če pa slučajno ne krvavim čez dan, potem pa po spolnih odnosih.
Nimam nobenih bolečin in velikokrat je namesto krvavitev rjavkast izcedek, a že tretje leto mineva odkar se mi stanje ne umiri. Bila sem že pri treh ginekologih in nič se še ni zgodilo. Opravljen je bil tudi UZ in ni pokazal nič. Eden izmed ginekologov mi je celo predlagal sterilizacijo. Kaj naj naredim? Kako naj se rešim vsega tega?
Hvala za odgovor.
Lp

Če prav razumem ne uporabljate nobene kontracepcije, narejeno pa ste imeli konizacijo. ta poseg odstrani del mase materničnega vratu. ptri celjenju lahko ostane izpostavljena sluznica notranjosti kanala materničnega vratu, ki je bolj občutljiva na dotik, napenjanje, ipd. Sterilizacija vam v taki situaciji najbrž ne bo prinesla prenehanja vmesnih krvavitev. Z ginekologom se morate pogovoriti o vaših željah in pričakovanjih, po potrebi naj vas napoti v kolposkopsko ambulanto za presojo dodatnih možnosti zdravljenja.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Kaj pa če želiš sterlizacijo pred 35 letom? Kondomi so dragi, vse tablete imajo stranske učinke, prav tako pa nisem ljbiteljica malih otrok, zelo si želim sterilizacijo obstajajo kake izjeme da se operacija opravi tudi pod 35letom?
Najlepša hvala

Da, obstajajo tudi zakonsko določene izjeme, ko strilizacijo lahko opravijo ženski mlajši od 35.let, ki ima tako hude težave z zdravjem, da bi nosečnost alhko ogrozila njeno zdravje in celo življenje ali pa življenje nerojenega otrroka ter v primerih , ko so ljudje nosilci določenih dednih bolezni

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Spoštovani

Midva si tudi ne želiva več otrok. Imava 2 prekrasna otroka.
Jaz sem 30 let stara in partner 34 let star.

V zadnjih 4 let sem bila 3x noseča.
1 nosečnost se je končala pri 19.t.
2. nosečnost sem rodila preko CR pri 34.t (1 mesec prej v bolnici)
3. nosečnost (ni bil načrtovan) tudi rodila preko CR pri 39.t vendar sem bila 4,5mes pred porodom že v bolnici, ker me je grozilo hude krvavitev.

Mene je grozno strah in mi niti malo prijetno ta čakanje kdaj bo lahko mož šel na strilizacijo.

Ne vem koliko različnih KT smo uporabila v zadnjih 12mes! Nobena ne prenašam dobro. Kondomi tudi naju ovira.

Je kakšna možnosti do predčasno strilizacijo? Partner bi takoj šel in tudi jaz sem pripravljena iti takoj.

http://www.mojalbum.com/nezaaljaz

Sterilizacija se sme opraviti pred 35.letom starosti samo v primerih tako hudih zdravstvenih težav, ki bi se v nosečnosti lahko tako poslabšale, da bi bilo ogroženo vaše zdravje in življenje, če bi se nosečnost nadaljevala.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Meni so opravili sterilizacijo, minili so trije dnevi po posegu in imam grozne boličine v rebrih, težko diham, bolečina se pojavlja če ležim ali sedim, če stojim in hodim pa ne. Isto bolečino čutim tudi v klučnici, je to normalno pri takem posegu ali moram obiskati zdravnika. Hvala za odgovor

Vsekakor morate obiskati osebnega zdravnika, po potrebi pa tudi ginekologa.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Seznanili so me, da imam po dveh carskih rezih in ob pričakovanem tretjem možnost sterilizacije kar med carskim rezom.
Grozljiv mi je občutek dokončnosti, čeprav se zavedam, da bi četrti carski rez bil zelo tvegan. Razmišljam o IUS, pa hkrati se skušam prepričati, da je sterilizacija najpametnejša. IUS mi je sicer všeč zaradi zmanjšanih krvavitev, a hkrati ne vem, kako bi ga prenašala, saj sem slišala mnogo slabih izkušenj.
Zmedla sem se tudi ob različnih možnostih sterilizacije. Neke moderne, pa laparoskopske, pa s čepki… Bi mi lahko prosim svetovali o možnostih, ki jih imam? Je res tako grozljivo nevarno, če bi zanosila še četrtič? Sicer bi se možu zmešalo, saj je on že zdaj tretjič besen, ker si ne želi več otrok in ga moram razumeti. Pa vendar ne znam pojasniti, česa me je strah pri sterilizaciji – kastracije ne, na koncu koncev se mi zdi rezultat zelo podoben.
Z ginekologinjo ne morem debatirati, ker ne more razumeti mojih iracionalnih pomislekov in je že po drugem carskem rezu ostro zagrozila, naj ne zanosim več. Sicer pri ponovni nosečnosti ni še nič komentirala. O sterilizaciji vem že od prej, pa na nuhalni svetlini me je ginekologinja spomnila na to in je tudi zvenela prepričana v logičnost izbire sterilizacije po treh otrocih.
Hvala za vsakršno razmišljanje.

Nezazeleno sem zanosilai ter se odlocila za UPN.Zanima me ali se lahko sterilizacija opravi istocasno kot splav.Stara sem 43 let.

vem da se sterelizacija lahko naredi ob 35 letah 35 ai in več sam jaz sem stara 30 in inam ze 2 carske zdaj pričakujem še en carski ki bo m oj 3 in bi se dala hkrati sse steralizirat če sem ze vrezana bi to skupaj naradili in bi bil moj problem rešen ker si več ne zelim se kakega carskega reza
1 carski je bil 29 8 2009
2carski je bil 4 7 2011
3 bi naj bil predviden datom poroda 7 10 2013

Potrebno je podati prošnjo na Komisijo 1. stopnje za prekinitev nosečnosti, vendar se po zakonu lahko opravi sterilizacija pri ženski šele, ko ta dopolni 35.let. Razen v izrednih primerih, ko bi nosečnost ogrožala njeno življenje.
Obstajajo tudi takšne metode, pri katerih ne rabite “pod nož”- Essure.

New Report

Close