Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Žilna kirurgija Stent graft in subclavija

Stent graft in subclavija

Pozdravjeni,
Stara sem 44 let, športnica. 23.5.2020 sem imela nesrečo s kolesom, prišlo je do travmatske rupture v torakalni aorti in pretresa možganov. Vstavljen je bil stent graft in sicer tik za izstopičšem leve karotidne arterije (Medtronic 28×175 mm), ki so ga dodatno delatirali z balonom. Ob tem je bilo pokrito izstopišče a. subclavije. Lumen se distalno polni preko nežne leve vertebralne arterije. Kardiovaskularni kirurg je svetoval opazovanje kliničnega stanja in v primeru poslabšanja (pojava bolečin, znakov ishemije leve roke) so bili mnenja, da bo indiciran levi carotico-subclavijski bypass.
Leva roka je zdaj nekoliko hladnejša in malo bolj beda od desne. V mirovanju ne boli, se pa pojavi bolečina že ob manj intenzivni aktivnosti (zlaganje oblačil v omaro, pospravljanje posode). Kadar grem na sprehod, in so zunaj nekoliko nižje temperature (cca 15 stopinj Celzija) leva dlan nekoliko pomodri in v konicah prstov čutim odrevenelost.
Zanima me, če se sčasoma lahko stanje izboljša in ali lahko kaj sama storim za to?
Je ob pojavu bolečine v roki bolje prenehati z aktivnostjo?
Glede vstavljenega stent grafta, pa me zanima, če je kakšna omejitev glede intenzivnosti športne vadbe? Ne bi namreč rada opustila gorskega kolesarjenja, napori pa so tu kar precejšnji.
Prosim za vaše mnenje.

New Report

Close