Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija starši ob otroku v bolnici

starši ob otroku v bolnici

Pozdravljeni!

vem da ste na dopustu, pa vseeno… ko bo čas, bom vesela vašega odgovora.
danes sem naročila hčerko za hospitalizacijo na alergološkem oddelku v ljubljani. dobila sem datum v začetku decembra. hčerka je stara 2 leti, zaradi enkratne reakcije na amoksiklav obstaja sum na alergijo na amoksicilin…..
mislila sem, da bivanje z otrokom v bolnici ni več nič posebnega in me je presenetila zadržanost sestre, da čez noč ni zaželjeno, če starš ostane pri otroku, da pa se bomo takrat dogovorili… to mi ni všeč, ker se hčerka ponoči še vedno pogostokrat zbuja, je zelo občutljiva, zelo glasno in neutolažljivo joka, ker očitno zelo veliko sanja in podoživlja dnevne dogodke – tudi doma, kaj bi bilo v bolnici in kakšen šok bi doživela, si raje ne predstavljam….
vsekakor bom vztrajala da mož ali jaz (če takrat ne bom več dojila mlajšega sina) ostaneva čez noč pri njej, me pa zanima zakaj ta zadržanost s strani sestre, ko pa sedaj že na veliko objavljajo v medijih kako zelo je pediatrična bolnica prijazna otrokom in staršem s tem sobivanjem…. razumem stisko s prostorom, pa vseeno….

istočasno bi vas še vprašala kaj mislite da je vzrok hčerinega pogostega nočnega zbujanja (včasih tudi vsako uro), ali je to potrebno omeniti pediatru (saj sem že, pa ni bilo posebnega zanimanja)… poskusili smo že sto stvari, pa se deklica še vedno zelo pogosto zbuja kot bi imela hude nočne more, išče mojo bližino in se včasih umiri šele po nekaj minutah- ampak samo doma, pri babici npr. spi veliko bolje… in nama z možem ni nič jasno…

želim vam čudovit dopust, ker ste čudovit človek s čudovitimi nasveti.
hvala za naprej in za nazaj :))
lep dan
bibi

Draga bibi*,
ne vem, zakaj se sestri na oddelku zdi problem, če želijo starši ostati pri otroku ponoči. Razen seveda tehničnih (prostor, ležišče), vendar je otrok star šele 2 leti … Tudi jaz bi pomišljala mojega pikca pustiti čez noč, glede na to, da redno prihaja k nam spat (čeprav skoraj 5-letnica).
Poskusite vprašati zdravnika in se dogovoriti. Konec koncev obstaja možnost samoplačniškega bivanja mamice ob otroku, tako da žal, ne vem, kaj je spet to. Morda kak slab dan. Vi kar vprašajte in se dogovorite, da pač želite biti čez noč zrave in pika. Deklaracijam navkljub.

Ne znam vam prav svetovati glede nočnega zbujanja, razen tega, da ste pač zraven, jo držite za rokico, če ima posteljico poleg vas (ker imam ravno takšne otroke, k sreči že malo večje, isto stvar sem dala skozi točno 3x). Edino to lahko rečem, da enostavno neha, počasi. In da v času zbujanja želijo samo mamico, toplo roko ali objem.

Bibi, kar pogumno glede sobivanja v bolnišnici, glede nočnega zbujanja pa čas, ki bo naredil svoje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Napisala bi svojo izkušnjo glede nočnega zbujanja. Imam hčerko staro 4 leta in do danes še ni prespala cele noči. Zbujala se je tudi 20x na noč, in edina stvar, ki je pomagala, da se je umirila in hitro zaspala nazaj je bila flaška. In če se je zbudila 20x v noči si lahko predstavljate koliko soka je popila ponoči, na koncu sem jo morala 2x ponoči previti, da ni bila zjutraj poplava. Pri dveh letih je dobila bratca in potem se nekako ni našel pravi trenutek za odvajanje od flaške ponoči saj če ni dobila takoj flaške je bilo grozno dretje in je zbudila še bratca.

Malo preden je bila stara 4 leta, pa sem se odločila in v flaško je dobila samo še vodo, ki je seveda ni hotela in počasi smo ukinili to razvado. Sedaj se prebudi samo še 2x na noč, čeprav zelo nemirno spi. Aja, ponoči ne pije več.

Kaj sem hotela povedati s tem. Da bo bolje! Jaz sem včasih čisto obupala, vsi so mi govorili pa drugem letu pa otroci spijo. Naša ni. Po tretjem letu pa sigurno spijo. Naša ni. Po četrtem letu pa 100% spijo. Naša še sedaj ne. Ampak bo, nekoč že.

Upam, da nisem preveč dolgovezila.
LP

Draga Tanč!
najlepša hvala za odgovor kljub vašemu dopustu!!
glede sobivanja bom torej vztrajala, sedaj še bolj samozavestno :)))
glede spanja pa vam sporočam, da je zadnje dni nekako bolje – smo se začeli zelo strogo pogovarjati glede zbujanja, ukinili smo nočno božanje -sem ob njej, ampak tega ne dovolim več… prve dve noči je bilo kar nekaj jokanja, včeraj pa je prvič po 1 letu prespala noč…. očitno razume mnogo več kot smo mislili :))) – morda to še ni nič, začetek pa le :))

hvala še enkrat in lep pozdrav
bibi

bi brezpogojno vztrajala, da ostanem pri otroku v bolnici.

Draga bibi*,
držim pesti, da bo nočno spanje trajalo. Saj, spomnem se svoje najstarejše, kako mi je odgovorila, ko sem jo vprašala, kdaj misli nehati lulati v plenice ponoči. Rekla mi je:”Ko mi jih boš nehala dajati!” Dejansko kar razumejo in se da z njimi skleniti tudi kakšen “posel”, :))

Cela noč spanja pa je dobra tudi za vas, ko je potrebno naslednji dan spet 100% delovanje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tudi mi smo bili na tem oddelku iz istega razloga, tudi jaz sem vztrajala, da ostanem pri njem pa nisem nič dosegla. baje je bilo vseskozi ful ful zasedeno, niti za plačat se ni dalo, ker imajo prednost tisti, ki prihajajo iz drugih krajev (Štajerska, Primorska) Saj razumem, da oni to še težje prenašajo, ampak ko je tvoj otro tam notri si zelo razočaran, ker ne moreš biti pri njem. Pa še zvečer me niso pustili dlje kot do 21 ure, ker druge budiš in potem bi tudi drugi otroci radi mamico. Moj pa nikakor ni hotel zaspate, ker je vedel da ko bo zaspal me ne bo več in je sam jokal in jokal.

Ja, drbr,
če ni prostora, je pač tako.
Saj to sicer razumemo, je pa neprijetno.
Upajmo, da bo na novi kliniki bolje.

lp
Tanč

Pozdravljena Tanč..
o sobivanju z otrokom v bolnici sem vas že spraševala.
Sedaj se našemu fantku obeta operacija (orhidopeksija obojestransko in adhezioliza) in je naročen za marec 2010 na Klinični odd. za otroško kirurgijo – datum je sicer zelo oddaljen, zato pa imam še čas razmišljati in bi bila hvaležna za vaše razmišljanje:

1. ali je smiselno preklicati še druge bolnišnice (celje, novo mesto), kjer bi bila čakalna doba verjetno krajša?? seveda je velika možnost, da bo otrok sredi obdobja viroz na ta datum tudi bolan in potem dobimo naslednji datum zopet čez cca. pol leta :((

– Seveda pa me najbolj skrbi kompliciranje glede bivanja z otrokom – predvidoma otrok notri ostane 2 noči oz. 3 dni.
Na listu, ki sem ga prejela na polikliniki, je napisano vse v tej smeri, da otroka čez noč pustiš samega; nisem nek hud komplikator, ampak glede na moje izkušnje in odnosa zdravnikov in sester v bolnišnicah, je to res skrajna varianta, ki bi jo z možem pač dopustila, če bi bilo res nujno! – namreč, da otroka pustim samega, ker mi je jasno, da se z njim, ki bo obupan in sam, pač tam ne bo nihče ukvarjal – vzgojiteljice so tam čez dan, ponoči ni nikogar!!! Naš fant bo takrat star skoraj 4 leta, še vedno se ponoči pač zbuja (mi s tem pač živimo in ne kompliciramo) in zanima me ali imam pravico biti z njim čez noč ali ne?? – zanima me zgolj pravno oz. s strani pravic zdravnikov, ker vem, da zdravniki in sestre tega itak ne marajo in imajo sto izgovorov. Sama sem mnenja, da je z otrokom, ki ga miri mama in mu je v oporo, zagotovo manj dela in da razumne mame pač nismo v napoto in enostavno pač samo želimo biti z otrokom… Vem, da nekaj o tem piše v deklaraciji o otrokovih pravicah, prepričana pa nisem.

O moji res ne človeka (kaj šele otroka) vredni izkušnji na polikliniki, pa rajši kdaj drugič… ne moreš verjet, da so tudi taki zdravniki..
hvala bogu za take kot ste vi tanč in naša pediatrinja npr. :))

lepo bodite in HVALA že vnaprej za vaše mnenje in razmišljanje..
bibi

Seveda lahko pokličiete tudi po drugih splošnih bolnišnicah, če kje kakšen urolog operira otroke in je tega vešč.
Po popravkih zakona o zdravstvenem zavarovanju je urejeno sobivanje starša pri bonem otroku v bolnišnici (plačnik ZZZS, edino dopust morate dati svoj). Tako da pregovarjanja ali bit zraven ali ne, ne more biti. To je vaša pravica, ki jo potrjuje zakon.
Ja, vem, kako to gre. Tudi sama imam čisto strokovno kar brezvezne izkušnje. Take: kaj pa tile vedo… Potem pa čez 2 dni morajo delati ravno tisto, kar mi kao nismo vedeli.

HVALA!!! – spet ekspresna Tanč 😀
to sem rabila slišat :))
zdej bo vse lažje, ko vem, da mali ne bo sam!!
lepo pomlad in skorajšnje poletja!!
bibi

http://www.delo.si/clanek/77519
http://www.ringaraja.net/sobivanje-z-otrokom-v-bolnisnici-je-brezplacno_1536.html

23. člen:
http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&mandate=-1&showdoc=1&st=a&unid=UPB|CCDB9F342CA1DE28C125748A0029E46A&vt=1

Bibi, glede na lstne in izkušnje drugih v NM bolnišnici nič ne komplicirajo glede nočnega sobivanja z otrokom. Nekaj sicer vedno omenjajo, da kot ne ponoči, pa samo edne, pa ne vem kaj vse, a na koncu nihče nič ne reče. Z možem sva se tudi menjala proti jutru (še noč), čeprav se ne bi smela, pa ni nihče niti pokomentiral.

Če je gužva pač postelje ni (tudi če je želiš doplačat), se pa potrudijo z ležalnikom, sicer pa se znajdeš s stolom.

Tu ne gre za kompliciranje ali ne, ker je zadeva urejena zakonsko in to staršu enostavno pripada!

Hvala obema!!
ja, gre za pravico!! in prav grozljivo je, kako se znajo narediti neumne oz. kako občasno ne vedo kar ničesar, če ni v njihovem interesu..
no ja, ampak starši znamo tud brat in seveda imamo internet in še kaj.. na to pozabljajo, ko pa izvejo, jim gre pa ful na živce :))
lp
bibi

Sem bila na pediatriji letos dvakrat. Prvič sem kot doječa mama imela vse omenjene pravice, drugič pa so že uspeli pripravite vse, da bi upoštevali zakon. Zakon pravi samo, da je sobivanje brezplačno, nikjer pa ne, da ti ga morajo omogočit. Ker je na PK-ju res gužva in ležalnikov nimajo dovolj, se seveda zgodi, da pri otroku ne morete ostat.

No, saj to je razumljivo, če se le za trenutek odmakneš od lastne situacije. Bolnišnica nima dovolj prostora niti za vse otroke, jasno je, da ne bodo odpustili ali zamaknili sprejem bolnega otroka zato, da bo ob drugem otroku mati.
Vendar sprejem takšnega zakona ne glede na trenutne zmožnosti pač prisili organizatorje in direktorje, da zadeve premaknejo in uredijo to, kar zakon nalaga.

New Report

Close