Najdi forum

Lepo pozdravljeni, g Pušenjak,
noseča sem 9. tednov, drugič, prvi otrok je star 14. let. Stara sem 34. let in dobro vem, da nisem več najboljših let za nosečnost. Zanima me, glede na moja leta,ali lahko pričakujem v nosečnosti kakšne posebne preglede( za ugotavljanje Dawnovega sindroma in drugo) oz. ali moram sama prositi ginekologa zanje?

Hvala za vaš odgovor

Draga Klara,

še vedno ste v zelo dobrih letih za nosečnost, le da se vam počasi povečuje tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom. Če boste do termina napolnili 35 let imate pravico do napotitve na kliniko, kjer vam bomo v 12. tednu naredili bodisi UZ s pregledom ploda in meritvijo nuhalne svetline ter vam izračunali tveganje za rojstvo otroka z downovim sindromom ali pa vam bodo v 16. tdnu odvzeli kri za trojni test, ki prav tako pove za tveganje vendar je nekoliko manj zanesljiv kot “merjenje nuhalne svetline”. Če vas bo katerikoli od presejalnih testov uvrstil v skupino s povečanim tveganjem vam bomo ponudili odvzem koščka postelice ali odvzem vzorca plodovnice za analizo plodovih kromosomov.
Če do termina poroda ne boste napolnili 35 let so ti testi samoplačniški vendar v primeru povečanega tveganja obvezujoči za zavarovalnico, da krije stroške analize plodovih kromosomov. Za teste ste vezani za svojega ginekologa le, če izpolnjujete pogoje (35 let) za napotnico, sicer pa se lahko naročite na preiskavo sami.
Več si lahko preberite na spletni strani, ki sem jo pripravil prav za to:

http://www.freeyellow.com/members3/obstetrics/page3.html

Pozdravljeni,
Tudi sama sem v devetem tednu nosečnosti, ob predvidenem roku poroda pa bom dopolnila 36. let.
Kolikor sem razumela mojo ginekologinjo na prvem pregledu v nosečnosti
nima namena meriti plodove nuhalne svetline v 12. tednu (niti me nima namen poslati v za to ustrzno ustanovo), temveč mi ima namen opraviti trojni presejalni
test v 16. tednu. Zato me zanima ali je pametno, da se prijavim samoplačniško na merjenje nuhalne svetline plodu, kljub temu, da se mi bo v 16.tednu delal trojni presejalni test. Ali pa smatrate, da je pretirano, če opravim obe preiskavi? Merjenje v 12. tednu bi rada opravila, ker smatram, da v kolikor ne bi bilo vse v
redu s plodom ter bi bila potrevna odtranitev ploda – bi bilo to najbrž bolje v zgodnejših tednih nosečnosi. Ali je potrebno, da v primeru samoplačniške prijave na preiskavo v 12. tednu o tem obvestim svojo ginekologinjo.
Hvala.

Draga Nana,

Pravilno razmišljate, le da se mi zdi neprimerno, da vas ginekologinja sili v “načeloma manj zanesliv test”, ko imate uradno od ZZZS plačan na voljo boljši test, merjenja nuhalne svetline. Predlagam, da to preiskavo enostavno zahtevate od ginekologinje (mislim, da prosite za napotnico), saj za odklonitev nima nobenega utemeljenega argumenta. Trojni test po opravljeni NS nima pravega smisla, predvsem pa imate izvide šele v 18. ali celo 19. tednu. Za dodatno info si preberite spletno stran:

http://www.freeyellow.com/members3/obstetrics/page3.html

kjer sem nanizal glavne informacije.

New Report

Close