Starejši vozniki
Ker sem novopečena mamica, se sedaj veliko sprehajam z vozičkom naokoli in kaj opažam; da starejši je voznik bolj pritisne na gas na prehodu za pešce; se mi še ni zgodilo, da bi kateri ustavil in me spustil čez prehod. Presenetljivo pa mlajši vozniki znajo ustaviti; tudi taki “mulci”, ki jim avto skoraj raznese zaradi glasne glasbe a glej ga zlomka, pred prehodom lepo ustavijo in počakajo. Ste se starejši mogoče v mladih letih učili drugačnih pravil, ko ste opravljali vozniški izpit? Res bi rada vedela, ker me ti prizori presenečajo iz dneva v dan.
Ne vem iz katerega kraja si, če si iz Lj. me ne preseneča to, kar pišeš. Tu na podeželju na Gorenjskem kar pazimo na pešce. Vsaj jaz vedno ustavim pešcu, ki stoji na robu pločnika in želi prečkati cesto, nikoli se mi še ni primerilo, da bi zaradi mene čakal na “milost in nemilost”:-)
Tudi jaz obsojam tako neobzirno početje voznikov pa najsi bodo mladi ali stari. Moram pa reči, da so nekateri pešci tudi malo mogočni, ko pridejo na “svoj” prehod. Vlečejo se kot megla, naletela sem pa tudi na primer, ko sta se dva rokovala in klepetala na prehodu potem ko sem jima ustavila.
Vse sorte ljudje s(m)o. Opažam, da so ljudje vedno bolj egoistični in so pozabili, da morajo najprej misliti na druge šele potem nase. Nas so tako učili, kako pa je danes, se pa ve.
Hope13,
ne zanašaj se preveč na zdravniške preglede in uradne postopke.
Povsem razumem tvojo dilemo in navkljub nekaterim zgornjim odgovorom, ”da bi rada očeta zatožila, da mu odvzamejo vozniško”, se strinjam s tvojimi pomisleki.
Sama sem ”podvržena” zdravniškim pregledom na 5 let (no, zadnjikrat so se me usmilili in me naročili na 10 let) zaradi kratkovidnosti. Pa ne misli, da sem slepa kot krt.
Moj dobri prijatelj, sicer invalid, vozi njemu prirejeno vozilo, pa ima avtomatsko veljavno vozniško do svoje častitljive starosti.
Mimogrede, če oče jemlje Tramal, ga jaz ne bi pustila za volan. Gre za močnejši opiat, in milo rečeno, vozi ZADET !! Kljub temu, da nekateri zgoraj zatrjujejo ”koliko ljudi vozi pod vplivom določenih zdravil”, se mi zdi neresno, da sploh tako razmišljajo, istočasno pa se zgražajo nad mularijo, ki se vozari okoli pod vplivom THC ali alkohola.
In kaj? Če bo povzročil nesrečo, ga najbrž ne bodo podvrgli testu za droge (to je navadno rezervirano za mladež), itak bo vsem jasno, da je bil starejši gospod nekoliko zmeden.
Vendar nesreča bo storjena, ne daj bože s kakšnimi hudimi posledicami. Si pomislila na najslabši možen scenarij in možno civilno tožbo s strani oškodovanih svojcev??
Žal je tako, da sem nam vsem z leti slabšajo refleksi, reakcijski čas je neprimerljivo daljši kot pri mladih (za nekatere objestnih) šoferjih, če pa se zraven pritakne še ”nezmotljivost, modrost in varnost” (kot nekateri starejši vozniki sebe opisujejo), potem je recept za težave popoln.
Promet je bistveno gostejši kot pred leti, križišča so bolj zapletena (sploh krožišča so za marsikaterega senior šoferja kar trd oreh), predvsem pa smo ljudje zelo nestrpni do sošoferjev,kolesarjev, pešcev in drugih udeležencev v prometu.
Zato skušaj očetu na prijazen način dopovedati, kako stvari stojijo – ponudi se za taksista in verjemi – tudi čas, ki ga bosta tako preživela skupaj, bo za oba plodno izkoriščen.
Sem iz Gorenjske – ne bi mogla reči, da je manjše mesto – bolj malo večja vas. Kolikor vem je treba pred prehodom ustaviti, pa če ljudje hodijo 2 uri čez. Na izpitu te vržejo, če ne ustaviš.Drugi odgovor: sem se spomnila, da sem to že enkrat brala, pa sem že pozabila: tako da hvala za osvežitev. So mi šle pa kar kocine pokonci, ko sem to brala.