stara poškodba kolena
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let. Pred 17 leti sem imela operacijo kolena, ki je bila narejena eno leto po smučarski poškodbi – rekonstrukcija sprednje križne vezi in odstranjen del, zdaj ne vem točno katerega, meniskusa. Koleno je po operaciji in rehabilitaciji ob “normalnih” obremenitvah dobro delovalo, treniranje smučanja pa sem morala po 2 letih opustiti zaradi neznosnih bolečin. V vseh letih do danes, mi je koleno dokaj dobro služilo za rekreativno ukvarjanje s športom, le ob večjih naporih ali večdnevnemu smučanju mi je zatekalo, na občutek nestabilnosti kolena pa se človek privadi. Pred tednom dni sem po dolgem času smučala, vsega skupaj dve uri, naslednji dan mi je koleno nenormalno oteklo, pojavila se je bolečina.
Naj povem, da sem bila pred leti na spec. pregledu in kasneje pri fizioterapevtu, kjer mi je bilo obakrat rečeno, da križna vez ne drži. Zanima me, ali bi to povzročalo otekanje kolena? Priznati moram, da je moja fizična pripravljenost (mišice) zelo slaba. Vem, da bi že samo z okrepitvijo mišic veliko prispevala k boljšemu delovanju kolena, vendar si ob službi in otroku ne predstavljam, kako ohranjati takšno muskulaturo, ki bi nadomeščala vez…Ali mi svetujete ponovno operacijo? Zanima me še nekaj. Vez je bila pri operaciji pritrjena z dvema vijakoma. Ali bi mi ob morebitni operaciji ta dva vijaka odstranili? Imela sem namreč problem pri MR, ker se ni vedelo ali sta vijaka ok za magnet.
Vem, da traja rehabilitacija 6-9 m., koliko časa pa povprečno traja bolniška?
Hvala za vaš čas in odgovor. Lepo vas pozdravljam,
Jasna
Spoštovani!
Iz opisanega sklepam, da je vaše koleno nestabilno. Operirana vez po vsej verjetnosti ni funkcionalna, ali pa je sploh več ni v kolenu. Problem pri obremenjevanju nestabilnega kolena je, da trpijo tudi druge kolenske strukture (meniskusi, hrustanec), ki se slej ko prej poškodujejo oz. obrabijo. Dalj kot trajajo te težave, večja je verjetnost za dodatne poškodbe in/ali obrabo kolena. Otekanje kolena v vašem primeru je posledica poškodovanih meniskusov in/ali hrustanca.
Vsekakor vam priporočam pregled in ponovno operacijo – stabilizacijo kolena in oskrbo meniskusov in hrustanca.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar, dr. med.