Stanje po porodu
Pozdravljeni
Sem 4 tedne po 2. porodu. Porod je bil vaginalen, brez kakršnihkoli intervencij, trajal približno eno uro.
Kar čutim sedaj, po prvem porodu nisem. Približno 10 dni nazaj sem občutila kot neko pritiskanje dol. V nožnici imam občutek kot da imam žogico, tujek, ne znam opisat. Čišča je občasno rjava, ko se obrišem tudi rdeča. Zaradi teh simptomov sem se oglasila nazaj v porodnišnici, kjer so mi postavili diagnozo da imam vnetje maternice, kljub temu, da nisem imela vročine, v maternici ni nobenih ostankov. Me pa je, ko je ginekologinja tipala s prsti in delala vaginalni UZ, bolelo. Sedaj jemljem AB 3 dni ampak je stanje isto (občutek teže, pritiskanja, tujka v nožnici).
Vprašala sem, če je možno, da je prišlo do kakšne prolapse, pa je rekla da je maternica sicer bolj spuščena, ampak da je to 3 tedne po porodu še normalno.
Izvid:
St. gyn.
V spekulih si prikažem porcijo, ki je normalno oblikovana, prisotna temno rdeča čišča, že sam
pregled v spekulih boleč. Uterus v AVF, še nekoliko večji, trd, premakljiv, ob tem zelo občutljiv.
Adneksalno ne tipam posebnosti.
UZ izvid:
Uterus v celoti večji, gladkih kontur, v kavumu centralno še nekaj tekočinskih odbojev, sicer sluznica
tanka, adneksalno ni posebnosti.
Mene je grozno strah prolapse. Zunaj sem bila vse skupaj 4x, ne upam na sprehod, ker me skrbi da poslabšujem stanje. Zaprta sem med 4 stenami in ležim. Malo mi že načenja psihično zdravje. Ne vem ali prav izvajam vaje za medenično dno. Skrbi me da delam več škode kot koristi. Je res samo vnetje ali kaj drugega?
Kaj lahko naredim, da bo stanje boljše?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
glede na to, da ste tako hitro rodili, sklepam, da ste verjetno res nekoliko vezivno slabi (genetika) in da je glavni razlog za vaš občutek tujka v nožnici spuščena maternica. Diagnoza “endo-miometritisa” je klinična diagnoza in občutljivost ter nekoliko slabša krčljivost maternice je lahko znak takega dogajanja, ampak se tega, če ni sistemskih znakov ne zdravi z antibiotiki. Če je potrebno, se dajo dodatna sredstva za krčenje maternice (syntocinon spray, methergin kapljice, – žal oboje pri nas ni več na trgu).
Gibanje in hoja, kolikor je potrebna seveda ni razlog za slabšanje situacije, priporočam pa toplo vaje za medenično dno (Keglove vaje) in to sprva leže, da se maternica pred vajami postavi nad raven mišic medeničnega dna, sicer te vaje nimajo smisla. Težko je vse zapisati v besedi, zato ob vztrajanju težav priporočam obisk pri fizioterapevtu z izkušnjami pri podajanju informacij, kako pravilno izvajati vaje za medenično dno.
to je to, da… lahko tudi pred dojenjem, da bo učinek sinergističen.
ne bi vedel. Je treba opravit klinični pregled in diferencialnodiagnostično premisliti, za kaj bi lahko šlo. Ledvena bolečina pač vključuje marsikaj, od težav s hrbtenico, problemov z ledvicami in še marsikaj drugega.
Pozdravljeni
Očitno je šlo le za naključje. Ker mi ni dalo miru, sem šla še na samoplačniški pregled, kjer je bilo ugotovljeno:
V nožnici tipna raztegnjena stena pod mehurjem, kjer je prisotna tudi občutljivost.
V spek: PO že lepo formirana, iz CK še prisoten rjavo obarvan izcedek, vagina bp, prisotna poporodna atrofija.
VUZ: Uterus v RVF, še večji, endometrij tanek, prisotna mikometra in manjši ostanek nad NMU, oba ovarija bp, poudarjeno medenično ožilje, desno bolj, cervix bp, v CD malo proste tekočine.
Tukaj me predvsem zanima za stanje stene pri mehurju. Ginekologinja je sicer rekla, da se stanje se lahko popravi v roku 6 mesecev po porodu, sicer pa če takrat ne bo boljše priporoča laser.
Prosim vas za mnenje.
Najlepša hvala.
Spoštovani,
prav nič ni narobe z vami. Tudi ta opis “pod mehurjem raztegnjena stena” je “kr neki”, samo da se sliši kot da je nekaj narobe in tudi laser ne bi ničesar spremenil, le znebili bi se 400 ali 500 EUR. Delajte Keglove vaje in kar se da, se bo popravilo samo, kar se ne bo, se pa tudi z laserjem ne bo, če bodo kakšne spremembe pa bodo z zelo omejenim trajanjem.