Stalni poudarjeni limfatični folikli in druge težave v grlu
Spoštovani.
Že nekaj časa imam močno poudarjene limfatične folikle (kot jim pravi osebna zdravnica) v grlu. Nekaj časa je govorila, da je to zaradi gastritisa, ki ga imam in ni nič posebnega. Sedaj pa (ker zadeva ne izgine in je včasih celo slabše) pa je postala malo zaskrbljena, da ni celo kaj drugega. Poleg tega imam ves čas občutek “davljenja”, ki ga ne odstrani (ali vsaj omili) niti tekočina ali kaj drugega. Prav tako je občasno celotna stena grla (žrela) obarvana belo oz. kot da je zagnojena (ni isto kot pri angini), pogosto me grlo skeli, peče, stiska (najbolj v obliki davljenja, dušenja), sicer ne boli, ampak nek res čuden občutek. Poznam težave vnetega grla, saj sem prebolela kar nekaj angin, tukaj pa je zadeva popolnoma drugačna. Pogosto imam občutek popolnoma suhega grla, da ga “kar vleče skupaj”, in ne pomaga niti pijača, ne topla, ne mrzla. Zaradi teh in še drugih težav,predvsem zaradi vizualnih sprememb v grlu, me rahlo skrbi, kaj bi to lahko bilo oz. sem posumila tudi na najhujše. Še nekaj podatkov: nekaj časa sem kadila bolj ali manj redno (cca. 5 let kot študentka), sedaj pa le občasno, večinoma na zabavah, ali cigaret do dva čez teden, včasih tudi po 14 dni nič. Stara sem 28 let.
Upam na vaš odgovor …
Hvala.
Spoštovana,
v vsakem primeru imate občutljivo sluznico žrela, torej vsaka draž vam lahko naredi opisane težave (mrzle, gazirane pijače, glasovna obremenitev, dihanje skozi usta, alergija, kislina, prah, kajenje…). Stanje se bo izboljšal le če ne dražite sluznico žrela – prej pa seveda poskusite najti, kaj vas draži. Če bi pa želela biti sigurna, kakšne so te spremembe, seveda je potreben pregled pri ORL zdravniku.
LP IB.