Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Stalne težave z nosom in sinusi

Stalne težave z nosom in sinusi

Spoštovani,

prosim vas za nasvet, kaj storiti.
Imam kronični rinitis, zadnja leta pa od jeseni do spomladi tudi vnetja sinusov, zlasti na levi strani, kjer so po ct nosne školjke odebeljene, praktično ves čas imam rumeno ali zeleno obarvano sluz, ki jo izkašljam ali izpiham. Leva nosnica je slabo prehodna, na desni sem imela pred leti septoplastiko in je zdaj ok. Včasih se stanje za par dni toliko izboljša, da je samo bela ali prozorna lepljiva sluz, ki jo večkrat izkašljujem. Običajno v spremljavi še glavobol na čelni strani ali sencah v različni inteziteti, pa bolečine v levo uho in povečane bezgavke pod čeljustjo. Večkrat imam temperaturo tja do 37.3 ali 37. 5. Tokrat mi to traja od septembra, ene dvakrat z močnejšimi znaki, prešla brez AB, zdaj imam spet poslabšanje, z vsemi naštetimi znaki. Naj povem, da se vedno potestiram na covid in sem negativna. Zdravnica mi je danes dala Amoksiklav 875/12 ur, pa ne vem, ali bi vzela ali ne. Tole bi rada pozdravila, ampak kako. Je AB prava terapija? In če ni, kaj potem? Od zdravil sicer redno jemljem Flixonase, uporabljam fiziološko, Foster in Nolpazo 40mg 1x dnevno.

Hvala za vse ideje!

Spoštovani,

hvala za vaš natančen opis težav v zvezi z zamašenostjo nosu, sluzjo in glavoboli. Omenjate, da vam nosni kortikosteroidi in fiziološka ne pomagajo. Kronično vnetje vzgornjih dihalih torej ni pod nadzorom.
Kako pa je z astmo, je dobro urejena?
Potreben bo pregled pri ORL specialistu – rinokirurgu za endoskopijo nosu. S seboj imejte tudi CT slike. Glede na endoskopijo nosu in CT znake bo jasno, ali imate kronično vnetje sluznice nosu ali morda tudi sluznice sinusov. Morda pride v poštev še dodatno kirurško zdravljenje poleg septoplastike, ki ste jo že imeli.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close