Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja stalna kontraindikacija

stalna kontraindikacija

Pozdravljeni!
Stara sem 30 let, pri prvem letu so me cepili proti ošpicam in sem imela hudo vročinsko reakcijo do 40 stopnij celzija. Odslej imam v kartonu za cepljenja vpisano stalno kontraindikacijo za vsa cepljenja in do sedaj nisem več prejela nobenih cepiv. Ali je s tem mišljeno, da so mi prepovedana vsa cepiva? In kako dolgo to traja? Ali to lahko vpliva tudi recimo na zdravje otroka, če bi zanosila …

Spoštovani!
Huda vročinska reakcija po cepljenju običajno ni razlog za prekinitev cepljenja, sploh pa ni stalna kontraindikacija za vsa nadaljnja cepljenja. Povišana telesna temperatura po cepljenju je redkejši, a vseeno pričakovan in možen stranski učinek cepljenja.
Ne vidim razloga, da bi vam bila zaradi vročinske reakcije po enem cepljenju prepovedana vsa cepljenja oziroma vsa cepiva. Res pa je, da o vas vem premalo. Ste morda na kaj alergični – na jajca na primer? V primeru znane alergije na jajca, na primer, ne smete biti cepljeni s cepivom, ki je pripravljeno na piščančjih zarodkih (gripa), brez težav pa se lahko cepite proti tetanusu, davici, hepatitisu B.
Imate morda znano alergijo na kakšno zdravilo ali sestavino cepiva? V primeru znane alergije na eno izmed sestavin določenega cepiva je kontraindikacija za nadaljevanje cepljenja s tem “določenim” cepivom trajna – a le s tem, ne pa z drugimi cepivi, ki vsebujejo druge sestavine.
Imate morda znano avtoimunsko obolenje ali kakršnokoli drugo znano motnjo imunskega sistema? V tem primeru pred načrtovanim cepljenjem presojamo, kakšnemu tveganju za določeno nalezljivo bolezen ste izpostavljeni in se v skladu z ugotovitvami odločamo za ali proti cepljenju….
Vaš otrok zaradi vašega “necepljenja” samega sicer ni ogrožen; vendar ima večje tveganje za okužbo z rdečkami v času vaše nosečnosti, kot ga imajo plodovi mater, ki so bile proti rdečkam cepljene.
Zlasti pa velja razmisliti o cepljenju proti tetanusu pred načrtovano nosečnostjo, saj protitelesa matere prehajajo skozi posteljico in učinkovito zaščitijo plod pred tetanusom v poporodnem obdobju.

Lep pozdrav!
Nina

Hvala za odgovor. Doslej nisem imela nobene alergije in tudi ne bi vedela, da imam kaksno. Pač je moja mama bila v času nosečnosti z mano v stiku z rdečkami, čeprav ni imela znakov rdečk. Po tej reakciji proti ošpicam pri prvem letu starosti so opazili okvaro sluha, za katero ne vedo, ali je posledica rdečk ali hude vrocine.

Spoštovani!
Okvare slušnega živca po kongenitalnih rdečkah (okužba ploda z rdečkami v času nosečnosti) so zelo pogoste, kadar se nosečnica z rdečkami okuži v prvem trimesečju nosečnosti. Da bi zmanjšali možnost za okužbo nosečnic, sedaj cepimo že vse otroke v starosti 1 leta (da preprečimo kroženje virusa med otroki in s tem zmanjšamo tudi možnost okužbe mater).
Vašo morebitno izpostavljenost virusu rdečk v preteklosti bi lahko ugotavljali s serološko preiskavo krvi in iskanjem protiteles Ig-G proti virusu rdečk. Če imate v krvi specifična protitelesa proti virusi rdečk, je tudi vaš plod v času nosečnosti varen pred okužbo z rdečkami.
Cepljenje proti ošpicam se izvaja z oslabljenim živim virusom in v posameznih primerih lahko oslabljen cepilni virus ošpic povzroči blažjo obliko ošpic pri cepljeni osebi. Zaplet ošpic pa je pri eni izmed 1000 oseb z ošpicami tudi encefalitis (vnetje možganov), ki ima lahko za posledico tudi okvaro slušnega živca in gluhost.
Glede na vaš opis stanja do sedaj, se mi zdi pametno, da se pred načrtovano nosečnostjo cepite vsaj proti tetanusu in davici, smiselno pa je tudi preveriti stanje imunosti glede rdečk.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close