SSRIs
Spoštovani,
že 4. leto jemljem sertralin 50 mg dnevno (imena zdravila zaradi reklamiranja ne bom omenjal, začenja se na Z.). Trpim za socialno fobijo, paničnimi napadi in anksiozno-depresivnim sindromom.
Psihiater pravi, da bo, glede na dosedanji potek moje motnje, potrebno doživljenjsko jemanje. Zanima me ali mi bo to zdravilo sčasoma poškodovalo možgane, jetra ali kaj drugega…? Je škodljivo za nevrone? Na internetu so namreč nekatere strani o SSRI antidepresivih prav grozljive, poročajo o otopelosti, fizični odvisnosti, odtegnitvenih simptomih, elektrošokih po telesu (po ukinitvi).
Hvala za vaš cenjen odgovor!
Spoštovani Miha,
SSRI po dosedanjih podatkih ne povzročajo fizične odvisnosti,glede na izkušnje pa lahko trdim, da pomembnejših telesnih motenj, na primer resnejših okvar jeter akli ledvic pri uporabnikih nisem zabeležil.Nekateri psihiatri zoper socialno fobijo sicer uporabljajo reverzibilne zaviralce monoaminooksidaze, vendar je izbira vsekakor odvisna od psihiatrove izkušnje in primerjanja učinkov med posameznimi zdravili.Pri zdravljenju socialne fobije ima veliko vlogo psihoterapevtska komponenta,predvsem terapevtske naloge, ki jih izvajate doma. Kako je s tem pri vas?Po ev. prenehanju jemanju sertralina ne boste otopeli.