Najdi forum

Zanima me, kaj se naredi v primeru, da najdete majhno srnico. Če bi slučajno prijavili veterinarju ali lovskemu društvu, kdo bi jo vzgojil in kakšna bi bila njena prihodnost. Bi jo odstrelili ali bi jo dali v kakšen živalski vrt. Če jo vzgajaš doma, verjetno ne bi dolgo preživela v naravi.

a kdo kaj ve kako v takem primeru.

joze

Ko je prijateljica našla mlado srnico in poklicala policiste (ker je revica ovirala promet) so ti prišli res hitro. Nekdo pa je poklical tudi lovce. Takrat sem bila jaz že zraven. Lovec je stopil k srnici, ki je pokrita ležala na tleh. Bila je popolnoma prestrašena in utrujena. Zagrabil jo je za vrat in vzdignil. “Ta bo crknila” je dejal. Nagnala sem ga proč in srnico pokrila. Ker ni imel nihče bolj pametne ideje, sem jo naložila v avto in odpeljala v gozd.
Lovec je rekel, da je ne bo ustrelil in da naj jo kar pustimo, da bo crknila. Policisti so samo rekli, naj jo umaknem s ceste. Kot da bi bila moja! Še zapisnika niso naredili. Veterinarja pa nisem dobila na telefon.

Še vedno upam, da je revica preživela.

Pusti jo in pozabi. Grdo rečeno, ampak tako lahko še pozabiš. Če je mama blizu je rešena, če pa jo ni pa pustiš naravi svojo pot. Takih živali je veliko in nihče ne ve kaj naj z njo. Ko pa se enkrat z simpatičnim bitjecem povežeš in ugotoviš, da se jo drugi izogibajo, da veterinarji ne morejo imeti v ambulanti srne, niti jo ne morejo vzeti domov, da se v primerih ko najdeš zapuščeno žival, baje lahko kliče veterinarsko inšpekcijo, pa še nji poslušaš, zakaj si jo sploh vzel, v živalskem vrtu jih imajo že veliko… Potem se sekiraš in kolneš vse po vrsti, kako morejo biti taki prasci, da jim je vseeno in nazadnje reva boga od hudega pogine.
Poznam gospoda, ki mu je pes domov prinesel srnico. Ker živi na kmetiji, se je odločil, da jo spravi gor po cuclju. Potem je živela še kakšno leto skupaj s kravami v ogradi, nakar jo je preskočila in odšla v gozd. Kako se je znajdla ne vem, vem pa, da je imel gospod voljo skrbeti zanjo, pa seveda tudi možnost. Bila pa je res simpatična in je kot kuža hodila z domačimi.

Mlade srnice morate pustiti pri miru, kajti njena mama jo pusti kar sredi travnika in se gre past. Ker je mlada srnica brez vonja, je ne odkrije noben plenilec. Mati se vrne vsake toliko, da jo podoji. Včasih lahko hodite le 0,5 metra od srnice, pa se ne bo niti premaknila. Strategija preživetja. Največ škode naredimo srnici, če se jo dotaknemo, ker prenesemo nanjo svoj vonj in se je mama nato namenoma izogne. Je ne prepozna več. Če se zgodi, da srna ogroža promet, kot je bilo v navedenem primeru, potem pokličite v ZOO ljubljana, kjer imajo azil za prostoživeče živali. Torej ne za pse in mačke, temveč divje živali. Prišli jo bodo iskat.
Če je situacija brezizhodna, torej, da ste se srne že dotaknili z roko ali oddejo, potem ji morate zagotoviti nadaljno oskrbo. Nahranite jo z kozjim mlekom po flaši, mlačnim seveda- ne prevreti, ritko pa ji morate obrisati z vlažno krpo, da se pokaka in polula (oponašaš materin jezik). Aja, še to… Srni moraš dati čez glavo eno krpo ali kaj podobnega, ko jo dvigneš, da se ne upira premočno. za dodatne informacije pa pokličite v Azil. Dijo, Peta

Iz azila zaprostoživeče živali srne spuščajo v naravo. Srna se znajde sama, saj je rastlinojeda. Tudi pozimi. Do ljudi ostane plašna, razen do tistih ljudi, ki so jo dojili.

New Report

Close