Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina srčno popuščanje

srčno popuščanje

Stara sem 35 let, ugotavljam, da se je moja utrujenost v zadnjih 5-ih letih močno povečala, zdaj me utrudi že eno-urni sprehod v klanec, včasih pa sem lahko brezskrbno pohajala v visokogorju, pa sem bila ravno toliko utrujena. Po takih sprehodih se mi zgodi, tudi da slabo spim in imam motnje v srčnem utripu. Pred nekaj leti so mi ugotovili tudi nekoliko povišan pritisk, tako, da zdaj jemljem tablete za zniževanje pritiska (Gopten). Bojim pa se, da sem imela povišan pritisk tudi že prej in da je pustil posledice na srcu, bojim se namreč, da imam srčno popuščanje in da spadam v t.i. 1. razred prizadetosti srca.

Zanima me, na kakšen način lahko ugotovite diagnozo srčnega popuščanja na njeni začetni stopnji (1. razred), katere teste naj opravim, da bi potrdila oz. ovrgla moje sume o srčnem popuščanju ? In če ugotovijo, da imam začetno stopnjo srčnega popuščanja, kako bolezen napreduje, ali se jo da ustaviti oz. ohranjati na tej začetni stopnji, kako dolgo in kako kvalitetno življenje si lahko obetam s to boleznijo, ob sicer dokaj zdravem načinu življenja (zmerno gibanje, ne kadim, ne pijem alkohola, zdrava prehrana) in seveda rednem jemanju zdravila Gopten, ki naj bi ugodno vplival tudi pri težavah s srčnim popuščanjem.

Mi lahko priporočite kakšnega strokovnjaka s tega področja in v kateri ordinaciji deluje? Na kateri kliniki deluje prof. dr. Ireana Keber?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,

Klara

Spoštovani!

Glede na to, da nimate nobene pomembne srčne hibe v anamnezi, je skoraj nemogoče, da imate pri 35 letih srčno popuščanje v klasičnem pomenu beseda. Seveda bi lahko šlo za drugotno srčno popuščanje zaradi (premajhnega) delovanja ščitnice, hude slabokrvnosti,… lahko pa le za znake teh bolezni. Pogovorite se z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close