Najdi forum

srčni utrip

Živjo,
ker imam novo HRM uro sem čist obseden s kontrolo utripa. Pri aerobnih oblikah treninga mi je jasno, koliko mora biti utrip (oziroma kdaj si v kakšnem področju treniranja), za trening z utežmi pa še nisem zasledil priporočljivega srčnega utripa.
A so tudi tu kakšna pravila, ali pa sem z vprašanjem čist sfalu?
Thks,
Nike

Pri delu z utežmi je stvar malo drugačna kot pri aerobnem treningu.
Če delamo malo število ponovitev z veliko težo, potem je interval kratek in intenziven. Temu rečemo anaerobno območje. To območje gre tudi čez 95% MSU.
Za ta trening je edino pravilo, da interval ne sme dogo trajati, in da imamo dovolj počitka za recovery. Pavza mora biti tako dolga, da nam se utrip spusti globoko v aerobno območje(okoli 65-70% MSU). Komaj takrat lahko ponovimo sledeči anaerobni interval. Tisti, ki ima več aerobne podlage bo to dosegel v krajšem času.

LP

Nike,

Kot si sam videl ti na vprašanje o srčnem utripu noben BB na njihovem forumu ni znal nič odgovoriti. Za njih je pojem srčni utrip zadnja briga. Pri tistemu, ki nima aerobne kondicije, bi pavza morala biti zelo dolga da mu se utrip spustil v aerobno območje. V tem času bi se mišice ohladile in efekt ponovitve ne bi imel pravi učinek. BB pa se bojijo aerobnega treninga kot hudič križa ker bi z njim lahko izgubili kakšen gram težko prigaranih mišic. Zato delajo ponovitev ne glede na to, da imajo povišan srčni utrip. Dolgotrajni trening v anaerobnem področju ni v nobenem primeru kotristen še manj pa zdrav.
Če, boš prakticiral kombinacijo aerobnega treninga in dela z utežmi, boš imel lepo postavo pa še za svoje zdravlje boš naredil nekaj koristnega.

LP

New Report

Close