Srčni infarkt
Spoštovani!
V oktobru sem imela obdobni pregled, na katerem je EKG pokazal atrial premature complex (ES), rightward axis, ter QRS (T) contour abnormality consistent with high lateral infarct probably old.
Dr. Zimiceva je EKG poslala internistki dr. Volavškovi, ki je napisala mnenje: možna brazgotina po MI (amputiran R v V1 in V2).
Naj povem, da sem imela v službi dalj časa trajajočo izredno stresno situacijo (od konca marca do konca septembra), tako da ker nekaj mesecev nisem dobro spala, bolel me je želodec, dalj časa pa sem čutila tudi pritisk pod prsnico. Včasih je bila bolečina pekoča. V začetku maja sem začutila bolečino v palcu desne roke. Palec je bil na zunanji strani “gluh” – občutek je bil tak kot da bi dobila injekcijo proti bolečinam, na zgornji strani pa boleč na pritisk. Tako stanje je trajalo približno 2 tedna.
Takrat nisem šla k zdravniku, ker se situacija ni slabšala.
Moja zdravnica me je poslala na pregled k internistu. Prvi komentar zdravnika je bil, da to pa že ne bo infarkt ker sem za kaj takega čisto premlada. Občutek sem imela, da te možnosti ni resno obravnaval. Po pregledu v ambulanti je napisal mnenje, da “najverjetneje ni prebolela miokardalni infarkt”.
Naredil je EKG (sin.ritem s frekv. 82/minuto, vertikalna srčna os, slaba progresija R zobca v V2) ter Ehokardiogram, na podlagi katerega je postavil diagnozo: prolaps mitralne zaklopke z minimalno regurgitacijo. Ob pregledu so se pojavljali tudi prezgodnji utripi.
Naj povem še to, da so mi naredili EKG v septembru 2003. EKG razen aritmije ni kazal nobenih nepravilnosti (R v V1 in V2 so bili čisto običajni).
Večkrat čutim pritisk pod prsnico, včasih se v prsih pojavi pekoča bolečina (zelo kratkotrajna), čutim prezgodnje utripe, včasih pa tudi zelo hitre utripe srca. Ponavadi se pojavljajo v mirovanju – niso vezani na kake napore.
Najhujša stvar pa je nenehna utrujenost. Do letošnje pomladi sem bila polna energije, sedaj pa sem utrujena včasih že ko vstanem.
Zanima me vaše mnenje – ali sem v maju doživela srčni infarkt (ne da bi to vedela)?
Kakšno zdravljenje je potrebno, da se stvar ne bi ponovila?
Ali je možno, da na pregledu po pol leta ni videti na ultrazvoku, ali je šlo za infarkt ali ne?
V katerih primerih (katerih srčnih obolenj) je na EKG amputiran R v V1 in V2?
Še nekaj podatkov:
Stara sem 41 let, ne kadim , ne pijem (le ob hrani kak kozarček), sladkor, holesterol in S –TSH v mejah normale. Nisem predebela (višina 170 cm, teža 62 kg).
Zahvaljujem se Vam za odgovor in Vam želim lep dan.
“Amputiran” zobec R v V1 in V2 (počasna rast zobca R v prekondidnih odvodih) je prisoten v mnogih primerih, med ostalim pri prolapsu mitralne zaklopke. Mnogokrat dobimo to stanje tudi pri zdravih ljudeh.
Naginjam se k mnenju, da niste preboleli srčnega infarkta za katerega vemo, da je možen tudi pri mladih ljudeh. Če je opazovana sprememba v EKG posledica infarkta, bomo težko ugotovili. Za točno diagnozo bi bila potrebna koronarografija, ki se mi trenutno ne zdi potrebna.
Pri vas so sedaj v ospredju precej tipične težave zaradi prolapsa (utrujenost, prezgodnji utripi, bolečine v prsnem košu ali v predelu srca, itd.). Ni pa izključeno, da gre nekaj težav na račun stresnega stanja, ki je trajalo več mesecev.
Majhne infarkte v mnogih primerih bolniki prebolijo brez vsakršne bolečine in za prebolelo bolezen izvejo pri kasnejših pregledih.
Pričakujem, da se vam bo počutje zanesljivo zboljšalo, ko boste premagali stresno stanje. Svetujem vam čimbolj zdrav življenjski slog in rekreativno športno udejstvovanje.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.