Srbeči izpuščaji po virozi
Pozdravljeni!
Obračam se na vas, saj ne vem več kaj naj.
Prejšnji teden je hčerka ( 3 mesece manj kot 3 leta) dobila vročino (v torek proti večeru).
V sredo in v četrtek je vročina narasla na 40 stopinj in smo jo le stežka zbijali (calpol, mlačne kopeli, obkladki). Imela je tudi rahlo zatečeno grlo.
Ker je v četrtek popoldan hčerka začela tožit, da jo boli trebušček, smo se šli pokazati k pediatrinji. Ugotovila je, da ni angina (bris) in dejala da očitno gre za virozo. Ob poslabšanju ali kakršnikoli spremembi pa naj pridemo nazaj.
V petek zjutraj je vročina padla, hčerka pa je takoj ko je vstala, enkrat bruhnila – samo sluz, zelo malo. Ker ni bilo več vročine in ker je hčerka bruhnila samo enkrat, nismo šli nazaj k P.
Popoldan so se pojavili izpuščaji – vsega skupaj 5 ali 6 – kot bi jo napikali komarji.
V soboto zjutraj je imela izpuščaje še po ličkih in po vratu. Čez dan so se puščaji pojavili tudi po rokah in nogah. Bili so taki drobni, v flekih, ne povsod po telesu. Hčerka ni kazala, da bi jo srbelo. So pa postali do večera manj očitni. Oz. so bili zelo vidni le, ko se je hčerka praskala (ostali so kakšno uro, potem so se spet zmanjšali).
V nedeljo pa se je zbudila rahlo zatečena okrog oči, z izpuščaji po ličkih in po telesih (spet so bili v flekih, rdeči in so srbeli). Tokrat smo šli k dežurnemu, ki pa si je za hčerko vzel točno eno minuto in nas odpravil z besedami, da obstaja 5 ali 6 bolezni, ki se končajo z izpuščaji.
Hčerka se je čez dan vedno bolj praskala, a še ni bilo krize. Tudi razpoložena je bila kolikor toliko ok, vročine pa že od petka nima.
Zvečer pa se je zbudila in jokala oz. že kar kričala in se noro praskala. Z možem sva ji dala Claritin. in potem se je v 10 minutah nehala praskati in bila nadvse dobre volje in tudi mirno zaspala (prej smo se mučili celo uro, da bi jo uspavali (najprej niti nisva vedela, ali jo kaj boli, ali samo srbi).
Po vsem tem domnevam, da gre za nekakšno alergijo? Ali je možno, da je to posledica visoke vročine? menite, da bi se mogli iti pokazati k naši pediatrinji? Ne želim dajati zdravil brez zdravniškega nadzora, a včeraj res ni šlo drugače.
Naj povem še to, da do sedaj hčerka ni bila alergična na nič (razen na cimet) in nimam pojma kaj bi lahko izvalo alergijo, saj nismo uvedli nobene nove hrane niti česa drugega.
Hvala za vaš odgovor.
Po opisu gre za vročinsko virozo z izpuščajem, ki je lahko tudi srbeč, še posebej ob potenju, npr. Nekatere viroze tudi povzročijo pojav srbeče koprivnice.
Potek je bil skorajda značilen za 6. infekcijsko bolezen, za katero je znano, da po pojavu izpuščaja po padcu vročine otrok ni več kužen in se izpuščaj lahko pojavlja in slabša še nekaj dni.
Claritine zmanjša sproščanje alergijskih posrednikov, s tem tudi srbenje in če pomaga, ga lahko dajete nekaj dni. Če pa se izpuščaj in splošno stanje slaba, pa seveda na kontrolo.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Sem pozabila omeniti, da je hčerka 6. bolezen že prebolela (ravno eno leto nazaj), zato 6. bolezen zagotovo ni bila.
No, ker potem ni bilo več izpuščajev oz. vročine, nismo več šli na pregled.
So se pa srbeči izpuščaji pojavili še enkrat. Kak teden po prvih izpuščajih. Tokrat se je začelo zvečer, pri umivanju zobkov. takrat sem opazila, da si hčerka na veliko mane oči. mislila sem da je pač tako utrujena. No, spet je zaspala in se čez kako uro zbudila v joku in po telesu je imela polno drobnih izpuščajev, ki so spet grozno srbeli. Spet smo dali Claritin, tokrat je trajalo cca. 30 minut, da je prijel. Zjutraj pa je bila spet kot nova.
In spet z možem nimava ideje na kaj bi lahko bila alergična.
In ker vam že ravno pišem, bom izkoristila in vas vprašala še par vprašanj.
Namreč … novembra pričakujemo drugega otroka. Hčerka je v vrtcu (drugo leto, lani je bila prvo leto, in ni bila pretirano bolna – le par viroz). Vem, da svetujete, da je prvorojenec vsaj prve mesece doma, ko pride novorojenček. In jo imam namen obdržati doma vsaj 2 meseca po rojstvu drugega. Zanima pa me, ali bi lahko s hčerko hodili do vrtca (igrišča), kjer bi se lahko zunaj igrala s sovrtičkarji (vrtec imamo skoraj pred nosom). Zunaj je najbrž manj nevarnosti za prenos okužb? Ker glede na to, da ima kar nekaj bratrancev in sestričen njene starosti, je čisto izolirati ne bova mogla od drugih otrok. Niti to ni moja želja, saj je zelo zelo rada v vrtcu in med otroki.
Potem me zanima še kaj svetujete v primeru cepljenja proti KME in vodenim kozam.
Hčerko sva dala letos cepit in je prejela 2 odmerka.
Jaz sem takrat že bila noseča in se nisem dala cepiti. Ker pa živimo ob robu gozda in zelo blizu območja, kjer je največje število okuženih klopov (pravzaprav smo veliko tudi na tem območju, saj imamo sorodnike tam), razmišljam, da bi se dala drugo leto cepiti. Ampak takrat bom (upam), še polno dojila. je torej cepljenje zame sploh mogoče. Kdaj (pri kateri starosti otroka) priporočate (če sploh), da se grem cepiti?
Za cepljenje proti vodenim kozam (bolezen naj bi po besedah mame in moje otroške zdravnice že prebolela, a so krvni testi pokazali, da v krvi nimam potrebnih protiteles. To cepljenje najbrž odpade v času dojenja?
Hvala za odgovore.
Verjetno gre za koprivnični izpuščaj ob prebolevanju virusne okužbe, kar vidimo dokaj pogosto.
Če se urtikarija pojavlja izven okužbe, se oglasite pri otrokovem zdravniku.
Če je starejši sorojenec v vrtcu, svetujemo, da je ob prihodu novorojenčka doma, s čimer preprečujemo prenos okužb iz vrtca ogroženemu novorojenčku. Gibanje na svežem zraku je dobrodošlo, koncentracija virusov je manjša kot v zaprtih prostorih, ni pa mogoče izključiti okužbe pri igri.
Cepljenje se med nosečnostjo in dojenjem odsvetuje oz. se doječo mater cepi le po tehtnem premisleku z oceno ogroženosti. Po prenehanju dojenja se lahko cepite kadarkoli, otrok pa po dopolnjenem prvem letu starosti.
Če nimate protiteles proti noricam, se cepljenje zelo priporoča, seveda pa za doječo mater veljajo enaka navodila – med dojenjem cepimo le hudo ogrožene.