Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija srbeče roke

srbeče roke

Lep pozdrav,
V času nosečnosti sem imela zelo zatečene roke in potem se je v dveh mesecih po porodu stanje znormaliziralo in je nastala nova težava – izredno srbeča koža po volarni in dorzalni stani rok.Najprej sem se mazala z mandljevim oljem, potem riboderminom.Koža je ostajala rdeća, suha in se lušćila.Nastajali so tudi mazoljčki.Bila sem pri dermatologu – izvid na glive je bil negativen, kremi Lotriderm in 30% kuterid S ung v belobazi nista dosti pomagali.Zdaj sem v lekarni kupila Linola Fett in tudi kaj dosti ne pomaga.
Se vam zdi, da gre za kontaktni dermatitis in moram najprej ugotoviti kaj kožo draži oz. kako si lahko še pomagam.
Za vsak nasvet v naprej hvala
Nataša

Pozdrav!

Predvidevam , da ste povezani z medicino glede na izraze.
Prva ideja glede na opis, ki se mi poraja je, da gre za atopični dermatitis.
V tem smislu se pogovarjajte s vojim zdravnikom.
seveda pa je to le predvidevanje.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani!
Tudi sama imam težavo, ki me pesti že kar 2 tedna, namreč na rokah oz. na hrbtni strani dlani se mi naredijo takšni majhni beli izpuščaji, ki zelo srbijo, celo do te mere, da si jih zlasti ponoči, ko se ne kontroliram toliko, izpraskam do krvi, zato imam tudi ranice. Do sedaj nisem bila alergična na nobeno milo ali prašek, skratka ne pomnem nobene alergije. Je pa res, da v imam v zadnjem času nekaj stikov z domačo mačko, ki jo božam. Morda lahko mačke kaj prenašajo? Naj zapišem, da se mi staje po mazanju z Fenistilom nekoliko umiri.

Hvala za odgovor.

LP Maša

Pozdrav!

Tudi mačka bi lahko bila kriva za izpuščaj.
Vsekakor pa je možnosti za to za kaj gre , veliko, tako , da vam ne morem pomagati preko opisa.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Lepo pozdravljeni.
Ravno iščem po forumu, če je že kaj napisano o atopičnem dermatitisu, pa sem se ustavila pri tej temi, ker se je pri meni podobno začelo, 4 leta nazaj, ko sem zanosila.
Sprva me je srbelo samo na prstu desne roke (srbeči prozorni izpuščajčki), tako močno, da sem se spraskala do krvi. Ker se je težava nadaljevala, sem začela z obiski pri strokovnjaki. Po nekaj samoplačniških pregledih pri dermatologih sem pristala še na dermatološki kliniki, kjer so mi naredili temeljite preiskave – testi na hrbtu in roki. Diagnoza: alergija na seneni nahod in nikelj. Vse sem že vedela, a ta moja srbečica se je po nadaljnjih preiskavah izkazala za atopični dermatitis.
Kaj pa zdaj, sem si rekla. Dermatologinja mi je svetovala kremo Elidel. Ni pomagala. Na koncu je rekla, da naj se mažem s kortikosteroidno kremo Elocom, ki ima hude stranske učinke (tanjša kožo, suši kožo…, ni primerna med nosečnostjo). Bila sem obupana, kajti zdravljenje s tovrstnim zdravilom NI rešitev, ni odpravljanje vzrokov, samo zadušitev (začasna) posledic.

Trenutno se zdravim pri homeopatu, zaenrat (po enem mesecu) brez učinka. Ne vem več, kaj naj storim. Moja srbečica se je razširila na obe roki skoraj do ramen, tudi za koleni me občasno srbi – v tej stiski se pač namažem z Elocomom, vendar vem, da mi bodo od suhe kože “spokali” prsti…

Zanima me še vaše mnenje oz. nasvet ali priporočilo za kakšno zdravilo, ki pomaga, pa ni kortikosteroid (saj zdaj ko to pišem, se počutim prav naivno, kot bi hotela rešitev za katero vem, da je ni). Se morda dobi v tujini kakšno zdravilo?

Naj povem še, da sem se z dermatitisom zelo veliko ukvarjala in sama sem mnenja, da je pri meni prišlo do tega zaradi porušenja ravnovesja v telesu (hormonske spremembe zaradi nosečnosti, selitev v tistem času, začela sem spet jesti meso) in nekako imam občutek, da je to čisto psihičnega izvora.
Preizkusila sem že vse mogoče, a BREZ USPEHA. Včasih se tako močno spraskam, da se mi koža spremeni v gnojne hraste. Hočem reči, da je srbenje neobvladljivo, tako močno je.

Vnaprej Hvala za odgovor in kakšen nasvet pa lep pozdrav!!

Pozdrav!

dejansko ste zelo dobro opisali spremembe, predvsem pa ozadje bolezni.
Gre za porušeno ravnovesje, gre za vplive psihe, zunanjih dejavnikov, tudi alergenov….

Če lahko posežemo v te sfere, lahko naredimo veliko.

Sicer pa je princip lajšanja sprememb: za kratek čas kortikosteroidne kreme, tablete proti alergiji, srbenju, kasnje Elidel krema, če pa ta ne ustreza, pa se v tujini dobi Protopic 0.1% krema, ki prav tako ne tanjša kožo.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni,
hvala lepa za odgovor, protopic je že na poti.

Imam pa še eno vprašanje in sicer, kaj storiti v nosečnosti? Kolikor vem, so vse kortikosteroidne kreme v nosečnosti prepovedane, vključno z Elidelom in Protopicom (sem preverila) in resnično ne bi reskirala. Hvala in lahko noč!
Mili

Pozdrav!
Še najmanj je skodljiva uporaba kortiksteroidnih kremo občasno, v primeru nosečnosti.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close