Srbeče lasišče
Spoštovani,
v družini imamo težave s srbenjem lasišča. Prva je začela o tem tožiti 6-letna hči, morda dober mesec nazaj. Ker so imeli pred tem v šoli uši, smo bili na slednje še posebej pozorni. Uši ni dobila, sem ji pa kakšen teden pred poukom nanašala na lase pršilo za zaščito pred njimi. Lase ji normalno umivamo 1 x tedensko, do teh težav vselej z istim otroškim šamponom. V zadnjih tednih smo brez uspeha poskusili celo vrsto šamponov, ki naj bi bili manj alergeni, mazanje z olivnim oljem, rumenjakom….Zadnja dva tedna tudi mene srbi lasišče (ne uporabljam istega šampona), danes je omenil tudi sin. Sama imam sicer atopični dermatitis, otroka pa ne. Koža pri nikomur zaenkrat ni prizadeta, a srbež je zelo nadležen. Vnaprej hvala za vsak nasvet!
Pozdrav!
Natančno preglejte lasišče. Na laseh nad uhlji, na sencih so pogosto manjše tvorbe- larve- ličinke uši. Če najdete to potem je to razlaga. Ker , da bi se pojavilo srbenje v družini iz drugih razlogov – je skoraj nemogoče.
Lp
Hvala. Kot sem že rekla, so uši zanesljivo izključene. Otroka jih nista dobila, ko so pred meseci razsajale po njuni šoli, zdaj pa redno kontroliramo – še posebej odkar je hči začela tožit, da jo srbi glava. Otrokoma oba odrasla, meni mož. Če bi jih imeli, bi jih bilo v teh 6 tednih že res veliko (jih ne bi mogli zgrešiti, zagotovo pa ne gnid), zanesljivo bi jih imel tudi mož, ki pa je brez težav.
Ne trdim, da gre za uši, na vsak način pa ni nujno, da jih imajo vsi v družini. Srbenje lasišča , ki se pojavi pri nekaj družinskih članih skoraj istočasno, od tega je nekaj otrok- skoraj si ne predstavljam, da bi bilo kaj drugega.
Alergije, diseboreja, luskavica, ….. se ne pojavijo v tako kratkem času v neki družini.
Lp