spremstvo v šolo
Pozdravljeni!
Moj sin ima v šoli spremljevalko. Sin je gibalno oviran in ne more sam v šolo, zato smo ga zjutraj, pred službo vozili sami v šolo. Ker je sedaj že toliko star, da noče več biti v varstvu, me zanima, kako ste si vi uredili prevoz in spremstvo otroka v šolo. Žal v domačem kraju nimamo starih staršev, tako, da na nje ne moremo računati.
Za vse informacije se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Prevoz iz šole in v šolo (ali samo eno od tega) ima lahko zagotovljen in brezplačen, če je tako napisano v odločbi o usmeritvi – po Zakonu o šolstvu:
56. člen
(brezplačen prevoz)
Učenec ima pravico do brezplačnega prevoza, če je njegovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole.
Učenec ima pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njegovega prebivališča od osnovne šole v prvem razredu, v ostalih razredih pa, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo.
Učenec, ki obiskuje osnovno šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem prebiva, ima pravico do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi mu pripadala, če bi obiskoval osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem prebiva.
O načinu prevoza se osnovna šola dogovori s starši in lokalno skupnostjo.
Otroci s posebnimi potrebami iz prvega odstavka 12. člena tega zakona imajo pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njihovega prebivališča od osnovne šole, če je tako določeno v odločbi o usmeritvi.
Če učencu ni mogoče zagotoviti prevoza, ima pravico do brezplačne oskrbe v kraju izobraževanja in pravico do brezplačnega prevoza domov ob pouka prostih dnevih.
Osnovna šola mora učencem, ki morajo čakati na organiziran prevoz, zagotoviti varstvo.
Če v odločbi o usmeritvi nimate tega navedenega, otrok pa ne more sam domov, bi bilo smiselno, da bi začeli s spremembo odločbe oz. z dopolnitvijo. Kot starši lahko podate zahtevo za novo odločbo oz. za dopolnitev stare, obrnite se na Zavod za šolstvo v vašem kraju ali pa se pogovorite s svetovalno delavko na šoli.
Karmen,
xxy nam je zelo dobro opisala možnosti. Ena izmed možnosti je tudi spremljevalec.
Brezplačni prevoz pa je v veliki meri odvisen, kako ima šola (le ima) organiziran prevoz. Povračilo potnih stroškov pa je odvisno od občine stalnega prebivališča. res pa je, da mora biti vse določeno v odločbi.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Hvala lepa obema za odgovore.
Mi imamo odločbo, kjer piše, da imamo spremljevalca (ampak ta spremljevalec naj bi bil samo v šoli) imamo pa tudi napisano, da nam pripada povračilo stroškov prevoza. Problem je v tem, da ne vem kako naj to organiziram, ker sin rabi tudi osebo, ki ga bo peljala v šolo. Za določene primere vem, ko pride spremljevalec domov po otroka in ga tudi pripelje iz šole. Verjetno je to odvisno od dobre volje ravnateljice in spremljevalca.
Lep pozdrav.
Karmen
Pozdravljeni!
Tudi sama sem spremljevalka deklice.
Delo začnem ob 6.30 in greva skupaj v šolo, prav tako skupaj iz šole. Ravno sedaj se borimo, da bi nekako opredelili ti dve uri. Na ministrstvu si ne predstavljajo, da MORA imeti otrok s posebnimi potrebami tudi spremstvo v šolo in iz nje. Jaz to delam iz čistega veselja. Sem pa to povedala ravnateljici, ki se strinja, da je gede tega potrebno nekaj narediti. Na ministrstvu predlagajo naj damo prošnjo za sprememboo zakona. Sama ne morem narediti prav veliko, v Sloveniji je le 31 otrok, ki imajo spremljevalce.
Ne vem, kako imate to vi urejeno, ampak mislim, da je tukaj ogromno nepravilnosti in konec koncev tudi nesramnosti. Spremljevalci imajo izredno odgovorno delo, za kar s dobro plačani le v času vrtca (ker to krije občina- seveda je odvisno od občine), za OŠ malo komplicirajo, pa vseeno ne preveč , ker je OŠ obvezna. V srednji šoli pa komplicirajo do onemoglosti in bi najraje videli, da otroka ne bi bilo v šolo, ki pač ni obvezna. Pogoji za delo spremljevalca so nikakvi, plača mizerna, v glavnem mi doma nismo dobili NIKOGAR, ki bi opravlhjal tako odgovorno delo za tako malo denarja.Zato sem prevzela delo sama in sem spremljevalka svoje sestrice.
V bistvu bi rada, da se starši,in spremljevalci nekako povežemo, da bi skupaj dosegli več ugodnosti.
Malo res se razpisala, ker sem izredno besna na naš sistem.
LP
Ana
Pozdravljeni,
sama imam podoben problem,saj imam sina z težko gibalno oviranostjo (cerebralna paraliza ) v redni osnovni šoli.V času pouka mu je dodeljen spremljevalec,vendar otrok mora priti tudi v šolo in iz šole domov.
Ker pa sem mama samohranilka,ki mora tudi v službo,nastane problem.
Zaenkrat mi pomagajo starši,ki pa so vedno starejši in na njihovo pomoč ne morem računat v nedogled.
In kaj bom potem ?
V odločbi so nam na mojo željo letos tudi dopisali “možnost brezplačnega prevoza “,ampak šola za to zaenrat nima posluha.Spremljevalcu pa so dodelili še jutranje in popoldansko varstvo otrok,tako,da tudi on nima želje za kakšne spremembe.
Res bi se na tem področju moralo marsikaj spremenit,saj mislim,da se s tem problemom srečujejo marsikateri starši.
Ima mogoče kdo kako drugače urejeno ?
Pomagajmo si,če že država ni naši strani !
Lep pozdrav iz Maribora.
Pozdravljene!
Ja, res je, otroci morajo priti tudi v šolo in iz šole. To predstavlja nam največji problem. Oba z možem sva zaposlena na 8 ur, staršev pa nimamo v domačem kraju. V bistvu je to res odvisno samo od dobre volje spremljevalca. Saj, ko so otroci majhni jih še lahko pustiš v varstvu v šoli, ko so večji, pa je malo težje.
Ana, verjamem, da je delo, ki ga opravljaš premalo cenjeno in tudi zelo odgovorno. Vseeno pa ti čestitam, ker si se odločila, da na takšen način pomagaš svoji sestrici. Mislim pa, da nas je premalo, da bi lahko karkoli dosegli. Moramo se zanašati samo na dobro voljo ljudi, s katerimi sodelujemo, na žalost.
A.A, kar se tiče povračila stroškov prevoza, moraš iti z odločbo na občino in ti občina izplačuje stroške prevoza. Učiteljica mora mesečno javiti koliko dni je bil otrok prisoten pri pouku ti pa moraš povedati, koliko stanje vožnja za en dan. Če te še karkoli zanima v zvezi s tem bom z veseljem odgovorila.
Lep dan in veliko pozitivne energije.
Karmen