Najdi forum

Spremljevalci otrok s posebnimi potrebami

Pozdravljeni!

Zanima e, če je na tem forumu kaj spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami v vrtec, osnovno šolo in srednjo šolo?

Sama sem spremljevalka deklice, ki obiskuje srednjo šolo. Rada bi izmenjala izkušnje z vami o delovnih pogodbah, pomoči, pogojih dela, itd.

Meni je to delo najboljša stvar, ki se mi je zgodila, strašno pa me jezi odnos ministrstva za šolstvo do naših pogojev dela, plače, pogodbe. To je katastrofalno.

Če ima kdo kakšne izkušnje, oziroma poznate koga, ki opravlja tako delo, se mi prosim oglsite, da malo počvekamo!

Lep dan!

Ana

Jaz sem samo mamica otroka s posebnimi potrebami. Zanima me, kdaj lahko dobimo pomoč spremljevalca in kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni?

Moj otrok ima kanilo oz. treheostomo pa še en kup drugih težav.

Hvala za odgovor

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Živjo!

Do spremljevalca so upravičeni le težko gibalno ovirani otroci.
Če vaš otrok hodi v vrtec ali šolo, bi bilo mogoče dobro, da se povežete z ravnateljem vrtca ali šole in se obrnete direktno na ministrstvo za šolstvo. V vlogi je najbolje, da čimbolj predstavite težave svojega otroka in utemeljite prošnjo.
Na tak način je dobil spremljevalca moj sin, ki pa ima epilepsijo.
Veliko sreče in dobrih živcev. Držim pesti!

Lp, Vesna#

Mateja,
kot vam je napisala Vesna. Načeloma spremljevalca dobijo le težko gibalno vovrani otroci in po novem tudi slepi in slabovidni.
V vlogi natančno opredelite težave vašega otroka, povezite se z otrokovim zdravnikom (ki ga vodi od vsega začetka), s šolo ali vrtcem.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Zdravo Mateja!!!!

Prav vesela sem, da sem dobila odgovor!

Sama spremljam v šolo svojo mlajšo sestrico, ki ima tudi traheo in nemalinsko miopatijo.
Hodi v srednjo šolo – gimnazijo.
Ona je dobila spremljevalko za v prvi razred osnovne šole. Sicer je bilo nekaj komplikacij (normalno), ampak smo bili trmasti in smo vtrajali. Uspešno je zaključila osnovno šolo (z odličnim uspehom) in sedaj prvi letnik gimnazije (prav dober uspeh).
Hitro te odpravijo, ampak se ne smeš pustiti.
Če te zanima še kaj bolj podorbno, ti bom seveda odpisala!

Lep pozdrav in veselo v nove boje!

Ana

Draga Vesna!

Lepo pozdravljena!Se pravi vam je sprenljevalca dodelilo ministrstvo? Kdo pa ga plačuje?
Zakonsko je namreč veliko nedorečenega, zato zbiram podatke. Ko smo se mi pritožili, so nam na ministrstvu rekli naj damo prošnjo za spremembo zakona. Sami pa ne bomo dosegli ničesar.

LP
Ana

Mene pa bi zelo zanimalo delo spremljevalke! Prosim Ano ali kdorkoli drugega, če lahko napiše kakšne pogoje moraš izpolnjevati.

Mi imamo odločbo CSD-ja, da je otrok težko gibalno oviran. Zaenkrat pa še ne hodi v vrtec, ker sem z njim doma.

Kaj pa dela spremljevalec, ko je z otrokom?

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Ana,

najprej hvala za vaše dragocene izkušnje.
Res so stvari na področju spremljevalcev otrok s pp zelo nedorečene (plača, delovni čas, pogosto spremljevalca »ponucajo« še za kupico drugih stvari…) Včasih so se stvari reševale preko javnih del in izgleda, da se je takšen model prenesel tudi v prakso.
Načeloma spremljevalca določi komisija, plačuje pa ga ministrstvo – vsaj do nedavnega je bilo tako.

Kakšno spremembo zakona imate v mislih in – glede na izkušnje, ki jih imate – kakšen model bi bil idealen?

Lep pozdrav in lep dan.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Čao!

Ja, najprej moraš poiskati nekoga ki bi rabil spremljevalca. Veš, take otroke najraje strpajo nekam, kjer ni potrebe po spremljevalcu. Če hodi otrok v šolo in je gibalno oviran rabi spremljevalca, da hodi z njim v šolo, mu nosi torbico, je z njim pri pouku, si dela zapiske, mu pomaga pri učenju. Jaz recimo poleg tega nudim tudi medicinsko pomoč, ker jo moja ta mala rabi – nega dihalnih poti, itd…
Po pouku grem z njo domov, kjer se do večera skupaj učiva, potem pa zjutraj ponovi vajo.
To je delo, ki zahteva celega človeka, veliko potrpežljivosti, požrtvovalnosti, energije, pozitivnih misli, predvsem pa veselje do dela. Ker za to delo si mizerno plačana, upoštevajo te tudi ne preveč, v šoli si sicer zaposlen, vendar nisi del kolektiva, ker nsi učitelj in nisi učenec.

Kot sem že rekla, me v slabo voljo spravlja marsikaj, to je delo, ki traja 10 mesecev brez premora. Ampak, ko na koncu leta otrok dobi spričevalo in so v njem super ocene, veš, da si izbral pravo delo in kljub totslno slabi plači SE SPLAČA!

Moj mož je za enkrat zelo razumevajoč in mi stoji ob strani, ter razume, da med tednom zanj nimam časa. Kako pa bo, bomo pa še videli.

LP, če pa te zanima še kaj, pa piši!!!

Ana

Čao!

Ja spremebo, kako opredeliti delo in plačilo spremljevalca. Saj, dobro tudi jaz ne vem, ker vsak pove drugače. Zdaj čakam še za en odgovor, tako da bom potem poročala!

LP

Živjo!

Spremljevalca nam plačuje preko šole ministrstvo.

Šola oz. ravnatelj je prepričal ministrstvo in spremljevalca tudi izbral. Ker ima sin tudi učne težave je poskrbel, da je spremljevalec pedagoško usposobljen za pomoč pri pouku (najprej je bila diplomantka pedag. fakultete, zdaj pa absolv. defektologije).

Kar se pa tiče spremembe zakona ,sem takoj za. Samo povejo naj nam ,kam ,komu in kako naj naslovim prošnjo za spremembo zakona. Žal mislim, da so nas pri pisanju zakona zelo prizadeli, ko so dodelili spremljevalca samo težko gibalno oviranim,

Ana, če imaš v tej smeri kaj več podatkov prosim(v smeri spremembe zakona) ,če jih posreduješ. Mislim pa tudi, če bi starši začeli množično pisati na ministrstvo, tako, da bi jih zasuli, morda…… Kmalu bodo volitve. Takrat so nekateri predstavniki oblasti močno dojemljivi …!!??!!

Pa lep pozdrav , Vesna#

Spremljevalec naj bi bil z otrokom ves čas,dobro je,da se poveže s starši,ki imajo otroka s pp in mu že sami povedo oz.pokažejo kaj in kako se izvaja z otrokom-gibalne naloge,vaje,pridobivanje spretnosti.Spremljevalec mora z otrokom tudi delati dejavnosti ,ki mu omogočajo razvoj na intelektualnem področju in v pridobivanju spretnosti.Za spremljevalca predšolskega otroka se obrnite na občino oz.še najbolje,da ga vključite v vrtec-ne v razvojne oddelke,bolj ugodna varianta za otroka je spremljevalec.Vrtec oz.vodstvo se poveže z občino,ta pa z ministrstvom.Ne rečem, da so spremljevalci dobro plačani,vendar,če imajo srce , je to za otroka velika odskočna deska,starši pa si lahko v tem času,ko je otrok s spremljevalcem posvetijo tudi sebi in prepogosto izgorevajo in premalokat so tako vztrajni,da bi dobili takšno pomoč.

Ana,

si lahko kaj piševa na mail?

[email protected]

Ja Vesna, mislim, da i morali izkoristiti čas pred volitvami. Po moje bi bilo najbolje, da bi imeli eno srečanje. Kaj misliš? Takole preko računalnika se ne moremo veliko zmaniti.

Pa,pa
Ana

Odpišem na tvoj mail.

LP
Ana

Zdravo!

Strinjam se s tem kar si napisala. Zato pa bi morali narediti nekaj v tej smeri, da bi starši lažje prišli do spremljevalcev za otrokein konec koncev, da bi delo spremljevalca bilo bolje ovrednoteno.

LP
Ana

Ana,

kaj se bo sestrica rešila kanile? Oziroma kakšne težave prav točno ima (nemalinska miopatija – kaj je to?)

Pozdravljena!

S srečanjem bo najbrž malce težko, se mi pa lahko javiš na naslov [email protected]. Pa bi tako mogoče malce podebatirali, kaj se da narediti.

Se opravičujem za tako pozen odgovor, bolje malo pozno kot nikoli.
Pa lep pozdrav, Vesna#

New Report

Close