Pozdravljeni,
pred priblizno mesecem dni sem popolnoma spremenila prehrano – zelo malo OH, veliko zelenjave, 2 enoti sadja na dan, pijem vodo, mineralno vodo ali zeleni caj. Kruh, ko ga jem, izkljucno pirin ali ajdov, skoraj nic krompirja, zelo redko rjavi riz, jem ciceriko, ajdo, piscanca, ribe, navadni jogurt, sir… Prehrana v glavnem prilagojena sladkorni bolezni – zelo pazim na nizek GI. Gresim zelo redko in se to z kosckom 70% cokolade.Vsak dan zacnem z 20min visoko intenzivno vadbo na steperju, druge rekreacije skoraj ne morem izvajati, zaradi poskodbe rame.
Problem? Kilogrami se ne premaknejo nikamor, celo zredila sem se za 1kg. Kaj se dogaja? Kaj delam narobe? Nivo sladkorja se izboljsuje, glikirani hemoglobin je padel.Holesterol je normalen.
Prosim za kak nasvet.
Pozdravljeni,
glede na to, da vam holesterol, krvni sladkor in glikirani hemoglobin pada potem delate prav. 20 minut vadbe dnevno je zelo koristno. Teža se vam je zvišala, prepričan pa sem, da se je izboljšalo razmerje med telesno maščob in mišicami. Kar tako naprej, priporočam, da si poleg tehtanja merite obseg pasu saj bolje odraža količino maščobe v trebušnem predelu. Teža lahko ostaja enaka, obseg pasu pa bo padal!
Hvala za odgovor.
Prvič sem pozabila pripisati, da je 20min steperja zjutraj na tešče, popoldan/zvečer pa minimalno 30 min oz. vsaj 45min hitre hoje. Mislim, da bi bilo 20min steperja, čeprav je intenzivno, vseeno premalo 🙂
Razmišljala sem, da si zmerim obseg pasu, stegen in tam, vsakih 14 dni ponovim meritve.
Kot je rekel Vid, je možno, da se je povečala količina tvoje puste mišične mase – še posebej, če si bila prej zelo neaktivna.
Vendar pa je lahko še en razlog – mogoče poješ več kalorij kot prej.
Hmmm…kalorij pojem krepko manj kot prej. Crtala sem belo moko, sladkor itd. Kombiniram zivila z srednjim in nizkim GI. Kot pravim, sladkor se ureja, holesterola ni vec. Hehe, mogoce pa sem samo prevec neucakana. Sama sebi sem zadala da se naslednjih 10 dni ne tehtam vec 🙂
Danasnji jedilnik…2x 6g wasa kruhek (polnozrnat) na vsakem pol zlicke namaza Philadelphia light in polovica sveze paprike. Malica, chia strucka in 2,5dcl navadnega jogurta. Kosilo, popecene piscancje prsi, v velikosti moje dlani, zraven popecena polovica manjse bucke in pa skleda motovilca. Pop.malica, jabolko. Vecerja, polovica paprike, trdo kuhano jajce, zeleni caj. Pijem vodo, mineralno vodo…
Aktivnost: 20 min intenzivno na steperju na tesce, 30 min hitre hoje in se 10 min hud tempo na steperju.
Jedilnik izgleda ok.
Tehtanje je uporabna stvar, vendar ga moramo kot vsako orodje znati uporabljati.
Teža nam lahko namreč zelo niha, že med samim dnevom, kaj šele preko tedna.
Pravilno tehtanje je strukturirano:
– vsak ponedeljek zjutraj na tešče
– vedno ista oblačila
– vedno ista tehtnica
Poleg tega lahko upotevaš tudi Vidov nasvet in si meriš obseg okrog trebuha, kot drugo meritev.
Tukaj pazi, da resnično vsakič meriš na istem mestu (magari si lahko označiš s kulijem 4 mesta na obodu, da bodo meritve resnično zanesljive.
Najslabše je namreč delati zaključke iz napačnih meritev.
Za neko omembe vredno spremembo je 30 minut steperja in sprehod še vedno premalo. Potrebno se bo lotiti treninga bistveno bolj sistematično. Da, prebral sem o poškodbi rame, zato je to potrebno najprej sanirati. V čem pa je problem ramena?
Poškodba ramena…hja…ni enostavno, saj je roka praktično neuporabna. Lahko delam zgolj tiste osnovne gibe. Roke ne smem in tudi ne morem obremenjevati.
Narediti morajo tenodezo bicepsa, ter zašiti supraspinatus, čiščenje sklepa, brušenje akromiona. Napovedana rehabilitacija 4 do 6 mesecev. 🙁
Sedaj moram urediti krvni sladkor – kar mi glede na meritve zelo dobro uspeva, saj sem že dobila dovoljenje za operacijo, ki bo januarja. (sladkorna bolezen je bila odkrita naključno pred op posegom)
Tako, da delam trenutno glede rekreacije kar pač lahko. In pa seveda prehrana.
Trening na steperju podaljšujem, hitra hoja pa je itak že skoraj rutina.