Pozdravljeni,
na prsih imam pigmentno znamenje. Odkar sem noseča, se je povečalo (zaradi povečanja prsi?) in potemnelo. Je gladko, z neravnimi robovi, premera 5 mm. Lahko na osnovi fotografije ocenite, ali gre za maligno obliko? Je smiseln obisk dermatologa v času nosečnosti (6 mesec) ali se lahko počaka?
Najlepša hvala!
LP
M.
Spoštovani!
Se opravičujem za malce zapozneli odgovor, bil sem odsoten.
Glede spreminjanja znamenj: Vsako spreminjanje znamenj jemljemo dermatologi zelo resno. Že leta vedno svetujemo (v vseh medijih), da je smiselno vsako “znamenje”, ki se spreminja čimprej pokazati zdravniku (običajno najprej osebnemu zdravniku, če pa le ta ne more opredeliti “znamenja” pa napoti k dermatologu, lahko pa poiščete nasvet pri dermatologu tudi neposredno).
Šele z dermatoskopskim pregledom lahko dermatologi, ki se ukvarjamo s tovrstno diagnostiko natančneje opredelimo “znamenje” in določimo ali je potrebno izrezanje ali ne. Včasih tudi z dermatoskopijo ne moremo natančneje podati diagnoze, v tem primeru svetujemo izrezanje in histopatološki pregled (pregled pod mikroskopom). Kako težka je diagnostika “pigmentnih znamenj” pa vam pove tudi to, da celo s histopatološko preiskavo ni vedno mogoče popolnoma natančno postaviti diagnoze.
Torej, samo iz poslanih fotografij, ni mogoče natančneje opredeliti vašega “znamenja” in je nujen dermatoskopski pregled.
V času nosečnosti se nekatera znamenja sicer lahko nekoliko spreminjajo vendar, kot sem že omenil, brez pregleda ni mogoče postaviti natančnejše diagnoze.
Svetujem vam ( v kolikor tega seveda že niste storili) da čimprej obiščete dermatologa, da znamenja pregleda. Po fotografiji, ki ste jo poslali (kot sem že omenil, ni mogoče postaviti diagnoze) a menim, da bo najverjetneje svetoval izrezanje.
Lepo vas pozdravljam
B.Žgavec