Sprejemljivo
Moji mami ki je stara 50 je njena ginekologinja na zzzs predlagala naj gre delati neke preiskave samoplačniško. Oz. Ta ginekologinja samoplačniška ima sklenjeno partnerstvo s Triglavom. Pa je to krito iz zzzs samo kao da bo predolgo čakala v javnem zdravstvu. Zanima me ali se to sme sploh? Dobi zdravnik ki dela za zzzs za predlog privat zdravnika če pacient dejansko plača kakšen denar? Če razumete kaj želim povedati. Bo to neizogibno vedno več partnerstva z zasebnimi zavarovalnicam?
Spoštovai,
v bistvu ne razumem, kakšne vrste samoplačniško obravnavo je vaši mami predlagala njena uradna ginekologinja v javnem sistemu. Jaz poznam le javni sistem, ki ga krije ZZZS ter zasebni, ki je samoplačniški, ampak nekdo, ki dela v javnem sistemu in meni, da obstaja indikacija za neko preiskavo ali zdravljenje, vam mora le to najprej zagotoviti v javnem sistemu, razen, če vi sami v primeru, da je za preiskavo res predolga čakalna vrsta (te so v ginekologiji redke), želite to opraviti prej samoplačniško. Samoiniciativno zdravnik v javnem sistemu vsaj po etični plati ne bi smel že kar vnaprej pacientu sugerirati obiska pri zasebniku.